Η Saab προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με τον Νορβηγικό Οργανισμό Αμυντικού Υλικού για την υποστήριξη και τη συντήρηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Μάχης στη Ρένα. Η αξία της σύμβασης είναι περίπου € 17,1 εκατομμύρια και η περίοδος υλοποίησης της είναι από το 2024 έως το 2027. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης επιτόπια υποστήριξη για τέσσερις (4) επιπλέον τοποθεσίες εκπαίδευσης και προσομοίωσης στη Νορβηγία, καθώς και στη Ρένα. Οι νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν τα συστήματα εκπαίδευσης και προσομοίωσης της Saab από το 2004 και η σύμβαση αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων να εκπαιδεύουν μονάδες έως και ταξιαρχίες, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Τα συστήματα είναι πλήρως διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας σε πολυεθνικές ζωντανές ασκήσεις με προσομοιωτές. Οι εκπαιδευτικοί εταίροι της Νορβηγίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Μέσω της καινοτόμου χρήσης της τεχνολογίας και της δοκιμασμένης εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, η Saab προσφέρει παγκοσμίως κορυφαίες εκπαιδευτικές λύσεις και δυνατότητες που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα και τον πραγματικό ρεαλισμό των χερσαίων δυνάμεων. Η Saab προσφέρει λύσεις για ρεαλιστική εκπαίδευση, εκπαίδευση με πραγματικά πυρά, εικονική εκπαίδευση και υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη σουηδική Saab κατακυρώθηκε το πρόγραμμα απόκτησης νέων εξομοιωτών για το Όπλο των Τεθωρακισμένων. Πρόκειται για τους εξομοιωτές BT-46 που θα αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς για τα άρματα μάχης Leopard-2 και Leopard-1. Συγκεκριμένα πρόκειται να αποκτηθούν περί τα 15 εκπαιδευτικά βοηθήματα BT-46, που είναι από τα πλέον σύγχρονα και ρεαλιστικά εκπαιδευτικά εργαλεία που επιτρέπουν αληθοφανείς και ρεαλιστικές ασκήσεις ώστε τόσο τα πληρώματα όσο και οι μικροί ηγήτορες να εξασκούνται σε όλο το φάσμα των τεχνικών και τακτικών του Όπλου των Τεθωρακισμένων.

Σημειώνεται πως τα BT-46 θα επιτρέψουν την εγκατάσταση τους σε επίπεδο Ίλης Αρμάτων Μάχης ώστε οι επιμέρους τρείς (3) Ουλαμοί της Ίλης να εκπαιδεύονται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σε όλες τις μορφές του αγώνα (άμυνα, επίθεση, σύμπτυξη, προέλαση). Η απόκτηση του BT-46 θα προσδώσει πρωτόγνωρες και μοναδικές συνθήκες ρεαλιστικής εκπαίδευσης με έμφαση στις ασκήσεις διπλής ενεργείας.

Η εγκατάσταση του BT-46 επιτρέπει στα οπλικά συστήματα να ενεργούν εικονικές βολές και αναλόγως των βολών εξαρτάται το αποτέλεσμα απέναντι σε έναν (1) άλλο στόχο. Για παράδειγμα βολή ενός (1) άρματος κατά ενός (1) άλλου. Με αυτές τις συνθήκες η εκπαίδευση είναι ρεαλιστική και εξασκεί τα πληρώματα και τους επιτελείς στις πλέον αληθοφανείς συνθήκες επιχειρήσεων. Τόσο σε επίπεδο τεχνικών όσο και σε επίπεδο τακτικών το BT-46 είναι μια σύγχρονη και καινοτόμος μέθοδος εκπαίδευσης.

Οι ασκήσεις διπλής ενεργείας παρέχουν πραγματική και αληθοφανή εκπαίδευση αφού μια δύναμη εκτελεί αμυντικό αγώνα ενώ μια άλλη ενεργεί επιθετικά. Για παράδειγμα ένας (1) Ουλαμός Αρμάτων Μάχης δύναται να αμύνεται ενώ δύο (2) άλλοι Ουλαμοί να προσομοιώνουν μια επιθετική ενέργεια. Ο αριθμός των 15 εκπαιδευτικών βοηθημάτων που θα αποκτηθεί αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αξιολογηθεί το σουηδικό σύστημα εκπαίδευση ενδελεχώς και λεπτομερώς από τους Επιτελείς του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), ώστε σε δεύτερο χρόνο να αποκτηθούν επιπρόσθετα συστήματα (μεγαλύτερο αριθμός) ώστε να εξοπλίσουν μια ολόκληρη Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ), η οποία δύναται να εξασκείται με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο σε όλες τις φάσεις του αγώνα και των επιχειρήσεων.

Το BT-46 εγκαθίσταται σε οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα ακόμη και ελικόπτερα ή οπλικά συστήματα καμπύλης τροχιάς και προσομοιώνονται όλες οι επιχειρήσεις από το επίπεδο Ομάδας Μηχανοκίνητου Πεζικού ή Διμοιρίας μέχρι το επίπεδο μιας ολόκληρης Ταξιαρχίας. Η εγκατάσταση του BT-46 επιτρέπει στα οπλικά συστήματα να ενεργούν εικονικές βολές και αναλόγως των βολών εξαρτάται το αποτέλεσμα απέναντι σε έναν άλλο στόχο. Για παράδειγμα βολή ενός (1) άρματος κατά ενός (1) άλλου. Με αυτές τις συνθήκες η εκπαίδευση είναι ρεαλιστική και εξασκεί τα πληρώματα και τους επιτελείς στις πλέον αληθοφανείς συνθήκες επιχειρήσεων. Τόσο σε επίπεδο τεχνικών όσο και σε επίπεδο τακτικών το BT-46 είναι μια σύγχρονη και καινοτόμος μέθοδος εκπαίδευσης.

Leopard-2HEL με σύστημα BT-46 στα πλαίσια δοκιμών και αξιολόγησης του νέου εκπαιδευτικού συστήματος.

Σε άλλη περίπτωση το BT-46 εγκαθίσταται σε τυφέκια πεζών μαχητών (μιας Διμοιρίας) που αμύνονται εντός αστικού εδάφους ενώ μια άλλη δύναμη, όπως ένας (1) Λόχος τυφεκιοφόρων Τάγματος Μηχανοκίνητου Πεζικού ενεργεί προς κατάληψης της εχθρικής τοποθεσίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λαμβάνει χώρα ρεαλιστική εκπαίδευση σε κατοικημένους τόπους με αγώνα εκ του συστάδην. Ο γνωστός εξομοιωτής BT-46 έχει επιλεγεί από την πλειονότητα των χωρών-μελών του NATO με τους χρήστες να έχουν καταθέσει θετικά σχόλια αξιολόγησης των επιδόσεων του, ιδιαίτερα για τον ρεαλισμό και την ακρίβεια του BT-46 στην εκπαίδευση των πυροβολητών και της ομαδικής εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι το BT-46 έχει σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων σε αποστολές εμπλοκής στόχων σε απόσταση. Ο εξομοιωτής λέιζερ BT-46 προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης παραγωγής αποτελεσμάτων από κάθε εμπλοκή, μέσω ρεαλιστικής εξομοίωσης των βολών στα σκοπευτικά του πυροβολητή και του αρχηγού πληρώματος, αλλά και ηχητικών σημάτων, μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας, και οπτικών σημάτων επί του στόχου. Ο υπολογιστής επί του στόχου συνδυάζει πληροφορίες σχετικά με την τρωτότητα του και δεδομένα που λαμβάνει από το σύστημα που εκτελεί τη βολή, για να προσδιορίσει αν ο στόχος έχει προσβληθεί και αν έχει προσβληθεί ποιο είναι το αποτέλεσμα της προσβολής.

Στρατιώτες φέρουν στα όπλα τους το BT-46. Με το συγκεκριμένο σύστημα εκπαίδευσης μπορεί να εκπαιδευτεί από μια Ομάδα μέχρι μια ολόκληρη Ταξιαρχία.

Στη νεότερη έκδοση BT-46 Mk.3 το σύστημα ενσωματώνει ασύρματη τεχνολογία και διαδικασίες ελέγχου βασισμένες σε εφαρμογές, κάτι που διευκολύνει τη χρήση και μειώνει το συνολικό κόστος χρήσης. Επίσης παρέχουν αυξημένη, ρεαλιστικότερη λειτουργικότητα για τα οπτικά συστήματα του οχήματος, τα οποία εξομοιώνουν τη βολή και την προσβολή, παρέχοντας κορυφαία εκπαιδευτική εμπειρία. Το πλήρωμα του οχήματος λαμβάνει άμεσα αποτελέσματα, σε πραγματικό χρόνο: Πορεία του βλήματος, προσβολή επί του στόχου ή επί του εδάφους, ηχητική εξομοίωση της διαδικασίας γέμισης και βολής, ηχητική ανάλυση για το αποτέλεσμα της εχθρικής βολής, γραφικές και αριθμητικές απεικονίσεις των αποτελεσμάτων των βολών, οι στόχοι καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας εμπλοκής, μέσω δέσμης φωτός.