Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της σουηδικής Saab, Micael Johansson, δήλωσε ότι η εταιρία αναμένεται σύντομα την πρώτη παραγγελία του πυραυλικού συστήματος GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), το οποίο ανέπτυξε από κοινού με την αμερικανική Boeing. «Αναμένουμε να υπογράψουμε σύντομα το πρώτα μας συμβόλαιο», είπε ο Micael Johansson, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τη χώρα που ενδιαφέρεται. Το GLSDB είναι η έκδοση χερσαίας εκτόξευσης των κατευθυνόμενων βομβών SDB I (GBU-39 των 250 λιβρών) και συνδυάζει τις συγκεκριμένες βόμβες με τους πολλαπλούς εκτοξευτές Μ-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) και M-270 MLRS (Multiple-Launch Rocket System).

Η πρώτες βολές του GLSDB έγιναν το 2015. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τα GLSDB πέτυχαν μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 100 χιλιομέτρων, ενώ το 2019 προσέβαλαν στόχο θαλάσσης σε απόσταση 130 χιλιομέτρων (στην ιστοσελίδα της η Saab αναφέρει μέγιστο βεληνεκές 150 χιλιομέτρων). Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού αυξημένου βεληνεκούς, πάντα σε σχέση με τα συμβατικά πυρομαχικά. Τα GLSDB ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης GPS/INS (στη διαμόρφωση με τη βόμβα GBU-39A/B) ή GPS/INS και ημί-ενεργού λέιζερ (για την τερματική φάση) στη διαμόρφωση με τη βόμβα GBU-39B/B Laser και μπορούν να εμπλέξουν και κινούμενους στόχους.

Μετά την εκτόξευση του και σε προκαθορισμένο ύψος η βόμβα SDB Ι αποχωρίζεται από τον κινητήρα και κινείται για την προσβολή του επιλεγμένου στόχου, στο έδαφος ή τη θάλασσα. Στο μέγιστο βεληνεκές η τιμή Πιθανότητας Κυκλικού Σφάλματος (CEP : Circular Error Probability) είναι μόλις ένα μέτρο. Να σημειωθεί ότι το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων αφορά σε κατά μέτωπο προσβολή. Σε πλευρικές προσβολές (με κατά μέτωπο εκτόξευση), το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 115 χιλιομέτρων, ενώ σε προσβολές στο όπισθεν τόξο (πάλι με κατά μέτωπο εκτόξευση) το μέγιστο βεληνεκές μειώνεται στα 70 χιλιόμετρα.

Τα πλεονέκτημα που προσφέρει το GLSDB είναι πολλά: Είναι ένα σύστημα, η ανάπτυξη του οποίου έχει μικρό τεχνολογικό ρίσκο, καθώς βασίζεται σε δοκιμασμένα και εν υπηρεσία συστήματα, είναι κατευθυνόμενο, άρα επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβειας προσβολής και οικονομία πυρομαχικών, σε σχέση με τα συμβατικά πυρομαχικά, έχει μεγάλη εμβέλεια, δηλαδή μπορεί να εκτελεί βολές από αποστάσεις ασφαλείας, μπορεί να προσβάλει στόχους σε ξηρά και θάλασσα, σταθερούς ή κινούμενους, προς πάσα κατεύθυνση, έχει τη δυνατότητα προσβολής ενός στόχου με πολλαπλά πυρομαχικά (MRSI : Multiple Rounds Simultaneous Impact), μπορεί να αποφύγει ανεπιθύμητες εξάρσεις ή διαμορφώσεις του εδάφους ή να τις ακολουθεί για να αποφύγει εντοπισμό από συστήματα C-RAM και μπορεί να προγραμματίσει τη στιγμή της πυροδότησης του (κατά την επαφή ή σε προκαθορισμένο υψόμετρο).