Η Ρουμανία έχει στόχο να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-35 5ηςγενιάς για να ενισχύσει την αεροπορική άμυνά της, ανέφερε σε δήλωσή του το ανώτατο συμβούλιο άμυνας (CSAT) της χώρας.

Η Ρουμανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αύξησε φέτος τις αμυντικές δαπάνες της στο 2,5% του ΑΕΠ της, από 2%, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η διαδικασία του εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχιστεί μέσω της απόκτησης αεριωθουμένων F-35 τελευταίας γενιάς», αναφέρεται στη δήλωση. Το ανώτατο συμβούλιο άμυνας δεν ανέφερε κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αγοραστούν, τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική Lockheed Martin Corp.

Το Μάρτιο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ρουμανία θα αγοράσει άρματα μάχης Abrams που κατασκευάζονται από την General Dynamics. Το Δεκέμβριο, το ίδιο υπουργείο είχε υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Watchkeeper X από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων Elbit Systems έναντι 1,89 δισεκατομμυρίου λέι (383,2 εκατομμύρια ευρώ).