Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου, της 4ης Φεβρουαρίου, η ρωσική εταιρία παραγωγής προϊόντων τιτανίου VSMPO-AVISMA έχει χρησιμοποιήσει απομιμήσεις μετάλλου τιτανίου για την παραγωγή προϊόντων τιτανίου για την κατασκευή η επισκευή αεροσκαφών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατόπιν σχετικών ελέγχων, διαπιστώθηκαν πάνω από 750 πλαστά πιστοποιητικά μετάλλων τιτανίου, στο εργοστάσιο αεροσκαφών της VSMPO-AVISMA στο Voronezh.

Τα συγκεκριμένα μέταλλα παραδόθηκαν στην εταιρία την περίοδο 2011-2018, όπως αναφέρει το πόρισμα της εισαγγελικής αρχής της Yuri Nemkin. Επίσης, όπως αναφέρει το ίδιο πόρισμα, μετά τους ελέγχους και τα ευρήματα η πρακτική αυτή σταμάτησε, ενώ έχει ξεκινήσει και η σχετική νομική διαδικασία για την εξεύρεση των ενόχων και την απόδοση ευθυνών.

Η VSMPO-AVISMA παράγει προϊόντα τιτανίου, τα οποία διοχετεύει στην αεροδιαστημική βιομηχανία, τη βιομηχανία χημικών και ενέργειας. Πελάτης της VSMPO-AVISMA είναι η ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία, η αμερικανική Boeing, της οποίας η VSMPO-AVISMA καλύπτει το 35% των αναγκών σε προϊόντα τιτανίου, και η ευρωπαϊκή Airbus.