Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS η Ρωσία σχεδιάζει τη χρήση των τακτικών πυραυλικών συστημάτων 9Κ720 Iskander (SS-26 Stone) σε ρόλο παράκτιας άμυνας. Για το λόγο αυτό, αρχής γενομένης από φέτος, οι Ταξιαρχίες Πυραυλικού Πυροβολικού του Ρωσικού Στρατού θα εκπαιδεύονται και σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης αμφίβιων επιθέσεων. Οι συντεταγμένες των στόχων θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο μέσω αυτόματων συστημάτων. Τα βλήματα έχουν μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιόμετρα (280 χιλιόμετρα η έκδοση εξαγωγής).
Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2019 το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλες οι Ταξιαρχίες Πυραυλικού Πυροβολικού του Ρωσικού Στρατού είχαν εφοδιαστεί με Iskander, αντικαθιστώντας τα συστήματα OTR-21 Tochka (SS-21 Scarab). Οι Iskander αναπτύχθηκαν ως αντικαταστάτες των ORT-23 Oka (SS-23 Spider) και τα πρώτα συστήματα εντάχθηκαν στο Ρωσικό Στρατό το 2006. Έχει σχεδιαστεί για να προσβάλει στόχους υψηλής αξίας όπως είναι τα κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών και οι εγκαταστάσεις και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Όλα τα οχήματα (εκτοξευτές και βοηθητικά) είναι επί αυτοκινούμενων τροχοφόρων οχημάτων και το σύστημα είναι εξαιρετικά ευέλικτο.
Κάθε όχημα εκτόξευσης ενσωματώνει δύο βλήματα έτοιμα προς εκτόξευση. Το βλήμα ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου και πολεμική κεφαλή βάρους 480 κιλών με αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης. Το βλήμα μπορεί να ενσωματώσει μονοκόμματη, διατρητική πολεμική κεφαλή, διασποράς (υποπυρομαχικών) ή υψηλής εκρηκτικότητας, θραυσμάτων. Το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα Mach 6. Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο Iskander παράγει μικρό ηχητικό ίχνος, ενώ μπορεί να εκτελεί, εν πτήση, απότομους ελιγμούς, έως 35g. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν δύσκολο στόχο για την εχθρική αντιπυραυλική άμυνα.