Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS» η Ρωσία εργάζεται για την ανάπτυξη ράδιο-φωτονικών ραντάρ επιτήρησης αέρος με ικανότητες εντοπισμού αεροσκαφών τεχνολογίας stealth. Τα συγκεκριμένα ραντάρ αναμένεται να αποδίδουν την ακριβή εικόνα της απειλής και αναμένεται να είναι τα πλέον αποτελεσματικά ραντάρ επιτήρησης αέρος και εντοπισμού αεροσκαφών σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης αναμένεται να έχουν μεγάλη εμβέλεια, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε συμβατικό ραντάρ σε υπηρεσία σήμερα, ενώ αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα της στιγμιαίας κατασκευής και προβολής φωτογραφιών και εικόνων των στόχων, οι οποίοι και θα αναγνωρίζονται αυτόματα.

Την Δευτέρα που μας πέρασε, η εταιρία RTI Group ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε την πρώτη τεχνολογική γραμμή παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας λέιζερ (φωτονικών κρυστάλλων) τα οποία προορίζονται για το πρόγραμμα ανάπτυξης των ράδιο-φωτονικών ραντάρ. Σύμφωνα με τη RTI Group, εντός του 2018, η εταιρία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του προπλάσματος του ραντάρ, το οποίο θα λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «X». Το ραντάρ θα εντοπίζει και θα αποτυπώνει επί της οθόνης το ίχνος του εχθρικού ραντάρ, μέσω της διαδικασίας επεξεργασίας και μετατροπής της ενέργειας των φωτονικών κρυστάλλων λέιζερ.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του προπλάσματος, θα πραγματοποιηθούν προκαταρκτικές δοκιμές με στόχο οι μηχανικοί να «προσδιορίσουν ένα κύριο αρχιτεκτονικό σχέδιο κατασκευής των ραντάρ». Εφόσον τελικά κατασκευαστεί το ραντάρ, το επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή μιας έκδοσης μικρού μεγέθους, βάρους και διαστάσεων για τον εντοπισμό προηγμένων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων με χαρακτηριστικά stealth.