Η ιταλική Leonardo έχει αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M-60A3 της αμερικανικής General Dynamics. Το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και το αναβαθμισμένο M-60A3 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2017. Η πρόταση αναβάθμισης της Leonardo καλύπτει το επίπεδο προστασίας (θωράκιση), την ευκινησία και την ισχύ πυρός του M-60A3.

Σε επίπεδο ισχύος πυρός το M-60A3 εφοδιάζεται πλέον με ένα πυροβόλο χαμηλής οπισθοδρόμησης των 120 χιλιοστών με κάνη μήκους 45 διαμετρημάτων, το ίδιο πυροβόλο που εξοπλίζει και τα νέα τροχοφόρα πυροβόλα Centauro II. Φυσικά το αναβαθμισμένο M-60A3 ενσωματώνει νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) και νέα θερμικά συστήματα παρατήρησης και σκόπευσης. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από ένα τηλεχειριζόμενο πύργο HITROLE-L με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.

Το κύριο πυροβόλο, χαμηλής οπισθοδρόμησης, περιορίζει και μειώνει τη δομική καταπόνηση του πήγματος και συνεπώς μειώνει τις απαιτήσεις συντήρησης, αλλά και το ρίσκο της ενσωμάτωσης.

Επίσης η πρόταση της Leonardo περιλαμβάνει και αύξηση του συγκροτήματος ισχύος με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο λόγος ισχύος προς βάρος. Έτσι αυξάνουν οι επιδόσεις του άρματος και η ευκινησία του στο πεδίο της μάχης.

Η αύξηση της θωράκισης (παθητικό επίπεδο) προστατεύει το άρμα μάχης σε επίπεδο STANAG 4569 Level 6, ενώ έχει εγκατασταθεί και αυτόματο σύστημα εντοπισμού και κατάσβεσης φωτιάς AFΕSS (Automatic Fire and Explosion Sensing and Suppressing, το οποίο αυξάνει την επιβιωσιμότητα του πληρώματος. Τέλος, η πρόταση της Leonardo συνοδεύεται και από την ολοκληρωμένη επιθεώρηση και επισκευή του M-60A3 και την επαναφορά των συστημάτων που παραμένουν από την αναβάθμιση σε εργοστασιακό επίπεδο επιδόσεων.

Comments

 1. Το Μ60 είναι το μοναδικό άρμα 2ης γενιάς, για το οποίο ακόμη και σήμερα εμφανίζονται προγράμματα εκσυγχρονισμού, σε αντίθεση με τα Leo-1 τα οποία είναι ουσιαστικά παρατημένα από τον κατασκευαστή, αφού κανένας πελάτης δεν ενδιαφέρεται να τα αναβαθμίσει. Τα Μ60 από την άλλη, είναι σε υπηρεσία σε αρκετά κράτη της Μέσης Ανατολής που θέλουν να τα αναβαθμίσουν. Η Raytheon έχει παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πακέτο, πέρα από το Ισραήλ με το πακέτο Sabra.

  Raytheon – M60 A4S Main Battle Tank Service Life Extension Program
  https://www.youtube.com/watch?v=fFPuYIy3hB8

  M60 Sabra
  https://www.youtube.com/watch?v=ZLpIvbQaub8

  Αυτό το γεγονός πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο ΕΣ, αν θέλει να αναβαθμίσει άρματα 2ης γενιάς με πυροβόλο των 120mm. Στην αγορά αυτήν την στιγμή μόνο για το Μ60 θα βρει προγράμματα με αυτήν την δυνατότητα. Το Leo-1A5 πέρα από κάποιες δοκιμές την δεκαετία του 80, δεν προχώρησε παραπέρα.

  1. Μονο την Τουρκια ξερω να εχει προχωρησει σοβαρα σε υλοποιηση τετοιου προγραμματος , απο το Ισραηλ, και οι τιμες θυμαμαι ειχαν τσουξει αρκετα. Φυσικα και το ειχαν κανει κυριως για την μεταφορα τεχνολογιας/τεχνογνωσιας για την αναπτυξη του ALTAY.
   Μτχ αρματα με120αρι υπαρχουν , εαν ενδιαφερομαστε για αγορα https://defencereview.gr/metacheirismena-oplika-systimata-gia-ton-es-yparchoyn-eykairies/
   Επισης και M1 Abrams απο Αμερικα, αργα η γρηγορα .

 2. Το πυροβόλο θα ήταν ίσως μια πολύ καλή λύση για εκσυγχρονισμό των λεο-1 καθώς είναι νομίζω το χαμηλότερης ανάκρουσης που φέρουν και τα τροχοφόρα centauro ii με εν συνεχεία προώθησή τους στα νησιά όπου δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της χαμηλής θωράκισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *