Η Μολδαβία πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα, επειδή η Ρωσία δεν σέβεται την ουδετερότητα του Κισινάου, τόνισε σήμερα η φιλοδυτική πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου στη μολδαβική τηλεόραση.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία-η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία-υπέβαλε φέτος αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταδίκασε έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μολδαβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ενώ στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας έχει αναπτυχθεί ρωσική στρατιωτική δύναμη.

«Η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα… αλλά η Ρωσία δεν σέβεται την ουδετερότητά μας, διατηρώντας στρατεύματα στο έδαφος της Μολδαβίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα», δήλωσε η Σάντου.

Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, διέθεσε φέτος περίπου 202 εκατομμύρια ευρώ (ή 0,45% του ΑΕΠ της) σε αμυντικές δαπάνες.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στην Υπερδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν, ύστερα από ένοπλες συγκρούσεις, οι φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν μέρος της περιοχής από τον έλεγχο του Κισινάου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Μολδαβία ότι λόγω της απειλής για την ασφάλεια των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία ελλοχεύει ο κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η πρόεδρος Σάντου επανέλαβε σήμερα ότι η Μολδαβία επιθυμεί την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.