Στη περαιτέρω ενίσχυση, διεύρυνση και εμπλουτισμό του οπλοστασίου της πολωνικής αεροπορίας κινείται η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία ζητά από την αμερικανική τους νέας γενιάς JASSM-XR μέγιστου βεληνεκούς 1900 χιλιομέτρων για τη προσβολή στόχων βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα δίχως τα μαχητικά να εισέρχονται εκτός φακέλου εμπλοκής των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Την είδηση έκανε γνωστή στο Twitter ο διευθυντής της πολωνικής αμυντικής ιστοσελίδας http://defence24.pl/ Jakub Palowski ο οποίος τονίζει πως ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki το ανακοίνωσε από τις ΗΠΑ στα πλαίσια του επίσημου ταξιδιού τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόκειται για μια κορυφαία κίνηση αναβάθμισης του οπλοστασίου της Πολωνικής Αεροπορίας η οποία ήδη διαθέτει βλήματα κρούσης μακράς ακτίνας JASSM και JASSM ΕR από το 2014 και 2016 αντίστοιχα για τον στόλο των πολωνικών F-16.

Το AGM-158B JASSM-ER επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές περί τα 1.000 χιλιόμετρα και ενσωματώνει διατρητική πολεμική κεφαλή θραυσμάτων. Για την καθοδήγηση του ενσωματώνει υπέρυθρο ερευνητή και ψηφιακό σύστημα GPS ιδιαίτερα ανθεκτικό στις παρεμβολές.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετική μας αναφορά η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους $ 51 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη και δοκιμή της έκδοσης JASSM-XR (Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extreme Range) του βλήματος AGM-158. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου του 2023. Η Lockheed Martin εργάζεται στην ανάπτυξη του JASSM από το 2004.

Με το νέο συμβόλαιο, στόχος είναι η ανάπτυξης ενός βλήματος stealth, βάρους 5.000 λιβρών, με πολεμική κεφαλή βάρους 2.000 λιβρών και μέγιστο βεληνεκές 1.852 χιλιόμετρα (σήμερα στην έκδοση JASSM-ER το βλήμα έχει βάρος 2.500 λίβρες, πολεμική κεφαλή βάρους 1.000 λιβρών και μέγιστο βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα). Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι το AGM-158 JASSM-ER είναι πλήρως επιχειρησιακό με τα μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle.