Σύμφωνα με το πολωνικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Onet» η Πολωνία θέλει μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, και για να το πετύχει είναι πρόθυμη να δαπανήσει το ποσό των $ 2 δισεκατομμυρίων για να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές.

Αυτή η στάση της Πολωνία δεν είναι καινούργια. Από τη στιγμή της ένταξης της χώρας στο NATO, το 1999, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα, ως δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε ρωσικής απόπειρας κατά της πολωνικής εδαφικής ακεραιότητας.

Η πολωνική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην επερχόμενη σύνοδο του NATO, έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, αλλά και τον σκεπτικισμό των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία θέλουν βελτίωση των σχέσεων τους με τη Ρωσία.

Η πολωνική πρόταση αφορά στη μόνιμη εγκατάσταση μιας αμερικανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τις βάσεις της οποίας είναι πρόθυμη να κατασκευάσει η Πολωνία με ίδια χρηματοδότηση, που μπορεί να φτάσει τα $ 2 δισεκατομμύρια. Στο ποσό των $ 2 δισεκατομμυρίων περιλαμβάνονται τα κόστη για την κατασκευή των βάσεων και των υποδομών του προσωπικού και των οικογενειών τους (νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.).