Η πολωνική εταιρία WB Electronics ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια μεγαλύτερη και βαρύτερη έκδοση του αιωρούμενου πυρομαχικού Warmate. Η νέα έκδοση, που ονομάζεται Warmate-2, αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018.

Το Warmate άρχισε να αναπτύσσεται τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ το Νοέμβριο του 2017 η Πολωνία προχώρησε στην προμήθεια 1.000 συστημάτων έναντι του ποσού των $ 20 εκατομμυρίων ($ 20.000 ανά πυρομαχικό). Το Warmate συνδυάζει τα οφέλη ενός μη-επανδρωμένου εναέριου συστήματος και μιας βόμβας. Μπορεί να αιωρείται στον αέρα για 50 λεπτά ή σε απόσταση 12 χιλιομέτρων πριν προσβάλει έναν στόχο, με μέγιστη ταχύτητα 150 χιλιόμετρα της ώρα.

Ανάλογα με την πολεμική κεφαλή που ενσωματώνει το Warmate εκτελεί μια σειρά αποστολών όπως επιτήρηση, ανίχνευση και αναγνώριση (με ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο αισθητήρα), προσβολή προσωπικού (με ηλεκτροπτικό αισθητήρα και πολεμική κεφαλή θραυσμάτων) και προσβολή ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων (με ηλεκτροπτικό αισθητήρα και επιμήκη πολεμική κεφαλή σωρευτικής ενέργειας).

Εκτός της φορητής έκδοσης, το Warmate μπορεί να εγκατασταθεί και επί οχήματος (σύστημα Sokil με συνολικά 20 αιωρούμενα πυρομαχικά και 40 πολεμικές κεφαλές). Το Sokil ανέπτυξε η ουκρανική CheZaRa, σε συνεργασία με την WB Electronics, με κύρια αποστολή την παροχή υποστήριξης πυρών στο Πεζικό, αλλά και ως μέσο αναγνώρισης για αποστολές ασφαλείας.

Το Sokil αποτελείται από ένα όχημα αναγνώρισης και τρία οχήματα προσβολής (τα οχήματα είναι τύπου Kozak-2M 4 x 4 της Practika). Κάθε όχημα ενσωματώνει σύστημα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα επικοινωνιών και θερμική κάμερα. Το όχημα αναγνώρισης υπηρετείται από πέντε άτομα (διοικητής, οδηγός οχήματος, χειριστής UAV, πυροβολητής και αναλυτής πληροφοριών), ενώ διαθέτει έως και τρία UAV τύπου FlyEye για επιτήρηση και αναγνώριση. Τα οχήματα προσβολής υπηρετούνται από τέσσερα άτομα (διοικητής, οδηγός οχήματος, χειριστής αιωρούμενων πυρομαχικών και πυροβολητής), ενώ μεταφέρουν έως 20 αιωρούμενα πυρομαχικά Warmate και 40 πολεμικές κεφαλές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *