Η Πολεμική Αεροπορία σήμερα, πιο ισχυρή, πιο έτοιμη, πιο ικανή από ποτέ, έχει εισέλθει στην επόμενη τεχνολογική εποχή, μέσα από ένα τεράστιο αλλά τόσο αναγκαίο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής ισχύος, αλλά και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Αυτό υπογράμμισε στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Τόνισε ότι με συμπλήρωση 110 χρόνων «αεροπορικής ιστορίας» και «ανιδιοτελούς προσφοράς», η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει «τον καθημερινό της αγώνα για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας».

«Η ανάγκη για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ», είπε και συνέχισε: «Ειδικότερα στην ταραγμένη περιοχή και εποχή που ζούμε, όπου η έννοια της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου τίθενται επανειλημμένα σε αμφισβήτηση, και που οι λέξεις ευνομία, σταθερότητα και ομαλότητα έχουν πια χάσει τη διαχρονική τους δυναμική». «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον» ξεκαθάρισε, «μόνο ο ισχυρός μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωσή του, να εξασφαλίσει τη φυσική του υπόσταση και οντότητα, να υπερασπιστεί την εθνική του ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, και εν τέλει να παραδώσει στις επόμενες γενιές μία πατρίδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ευημερούσα».

«Η Πολεμική Αεροπορία επί πολλά έτη δημιούργησε κουλτούρα βασιζόμενη σε θεμελιώδεις αξίες, με σκοπό, σε περίπτωση επιχειρήσεων, να την οδηγήσουν σε νίκη και όχι σε ηρωοποίηση» ανέφερε και συνέχισε: «Δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της ενδεχόμενης αναμέτρησης. Δίνει έμφαση στη ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού, στην αξιολόγηση, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των στελεχών, στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και σε ένα έξυπνα συνδυαζόμενο σύστημα αεράμυνας. Έτσι, αναπτύσσει δυνατότητες που συμβάλλουν καθοριστικά στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, πρωτίστως, μέσω της αποτροπής».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση, ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την έγκαιρη και ασφαλή μετάβασή μας στη συνθετική εποχή, ως μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας αύξησης της ψηφιακής εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό να καταλάβει ένα ικανό μέρος της όλης διαδικασίας». Για την κοινωνική προσφορά, ο αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι «η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να δίνει το καθημερινό της παρόν με ευαισθησία, αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και αλτρουισμό, στη μάχη για τη διασφάλιση της υγείας, της περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών». «Προτεραιότητα» συμπλήρωσε, «είναι η διασφάλιση της επάρκειας, λειτουργικότητας και αποδοτικότητας των μέσων, με αναζήτηση λύσεων και επιλογών που θα εξασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό τη διαθεσιμότητά τους και την αποτελεσματικότητα και εφικτότητα της αποστολής».

Στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης, ο αρχηγός ΓΕΑ επισήμανε ότι «το πρωτοποριακό έργο της δημιουργίας του Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, ένας στόχος δεκαετιών, υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει έμπρακτα αποτελέσματα στην αεροπορική εκπαίδευση των Ικάρων μας». «Σε λίγους μήνες», πρόσθεσε, «η είσοδος στις τάξεις της αεροπορίας του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346, αναμένεται να αλλάξει τελείως τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, αλλά και της ευρύτερης εκπαιδευτικής λειτουργίας και κουλτούρας της Πολεμικής Αεροπορίας, εισάγοντάς την στην ψηφιακή εποχή».

«Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν και την ικανότητα και τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εθνική στρατηγική και την εξωτερική πολιτική που χαράσσει η ηγεσία, διαφυλάσσοντας την κυριαρχία και διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, με προσήλωση στο καθήκον και στον όρκο που έχει δώσει μπροστά στα μέγιστα σύμβολα του έθνους μας, στη σημαία και στο ευαγγέλιο. Το χρωστάμε στους αθάνατους νεκρούς μας, που χάραξαν με τη θυσία τους την πορεία προς τη σημερινή Αεροπορία της κυριαρχίας, της αποτροπής, της προσφοράς και της διεθνούς αποδοχής. Τους θυμόμαστε, τους σεβόμαστε και τους τιμούμε» καταλήγει στην ημερήσια διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΑ.