Λουκέτο βάζει η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σε άτυπη υποστηρικτική δομή για παιδιά και γυναίκες που λειτουργεί σε απόσταση 100 μέτρων από το hot spot της Μόριας, με ευθύνη της δανέζικης ΜΚΟ Team Humanity.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του νέου περιφερειάρχη, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ελήφθη πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από έκθεση αυτοψίας που διενήργησε επόπτρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, η οποία διαπίστωσε σειρά υγειονομικών και άλλων παραβάσεων. Από την πλευρά του ο ιδρυτής και επικεφαλής της δομής, ιρακινής καταγωγής Δανός εθελοντής, Σαλάμ Αλντίν, καταγγέλλει στοχοποίησή του από τις ελληνικές Αρχές.
Στις 14 Αυγούστου, έπειτα από αναφορά του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, έγινε αυτοψία στον χώρο από επόπτρια δημόσιας υγείας, παρουσία δικαστικής λειτουργού και εκπροσώπων της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, διαπιστώθηκαν μια σειρά από παρατυπίες που σχετίζονται με τη νομιμότητα λειτουργίας του χώρου, αλλά και με τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως:
-Δεν επιδείχτηκε και δεν προσκομίστηκε από τους υπεύθυνους του χώρου άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παιδότοπου.
-Ο χώρος χρησιμοποιείται και ως αποθήκη τροφίμων. Παρατηρήθηκε η ύπαρξη τριών μεγάλων θαλάμων κατάψυξης με πλήθος κατεψυγμένων προϊόντων (κρέατος και συσκευασμένων λαχανικών), αλλά και μεγάλες ποσότητες τροφίμων ξηράς αποθήκευσης (ρύζι, ρεβύθια, λάδι, μακαρόνια κ.λπ).
-Τη στιγμή της αυτοψίας δεν γινόταν Παρασκευή φαγητού και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη τραπεζαρίας. Ωστόσο, υπήρχε παρασκευαστήριο με μεγάλη επαγγελματική κουζίνα υγραερίου, δύο επαγωγικές εστίες, λάντζες και σκεύη. Στο εσωτερικό του χώρου υπάρχουν τρία αποχωρητήρια, τα οποία είναι ρυπαρά και τα δύο εξ αυτώ δεν διαθέτουν εξαερισμό, φυσικό ή τεχνητό. Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία.
-Τα λύματα οδηγούνται σε βόθρο.
-Υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης.
-Σε δύο κοντέινερς που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων ξηράς αποθήκευσης, τοποθετημένες στο δάπεδο, αλλά και άσχετα με τρόφιμα αντικειμένα (χαλιά, παιδικά καρότσια, ρούχα κ.ά.). Ο χώρος δεν διαθέτει φυσικό φωτισμό και εξαερισμό. Διαπιστώθηκε έντονη ρυπαρότητα και ακαταστασία.
-Δεν επιδείχτηκαν αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών (τιμολόγια προμήθειας τροφίμων, καθαριότητας, εντομοκτονίας, μυοκτονίας, θερμοκρασίας κλπ).
-Δεν επιδείχτηκε καταστατικό ίδρυσης ΜΚΟ και παραστατικό απόδειξης εγγραφής της στο Εθνικό Μητρών Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ.
-Δεν επιδείχτηκε και δεν προσκομίστηκε γνωστοποίηση λειτουργίας αποθήκης τροφίμων
«Από τον ανωτέρω έλεγχο προκύπτει ότι ο προαναφερόμενος χώρος κρίνεται επικίνδυνος για την παροχή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε παιδιά, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους», αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας και προστίθεται πως ο χώρος θεωρείται επικίνδυνος και για την Δημόσια Υγεία, λόγω μη σωστής συντήρησης τροφίμων. Προτείνεται η άμεση διακοπή πάσης δραστηριότητας της συγκεκριμένης ΜΚΟ, μέχρι τη συμμόρφωσή της με τη σχετική νομοθεσία.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας, η οποία αξίζει συγχαρητηρίων. Ελπίζουμε να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος αυτών των ΜΚΟ. Και να μην περιοριστεί σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και κεντρικού κράτους.