Η Ουκρανία σκοπεύει να προκαλέσει εξάντληση και βαριές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταλάβουν τη μικρή πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα.

Στο βίντεο αυτό ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι απευθυνόμενος σε στρατιώτες σε μια, όπως φαίνεται, μεγάλη αποθήκη εργοστασίου δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να εστιάζει στην περιοχή του Μπαχμούτ ύστερα από μήνες μάχης.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές της να πετύχει τον πλήρη έλεγχο στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν σταματούν να προσπαθούν να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την πόλη», δήλωσε ο Σίρσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Από σήμερα η βασική μας δουλειά είναι να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις του εχθρού και να προκαλέσουμε βαριές απώλειες σε εκείνους. Αυτό θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για να βοηθήσει να απελευθερωθεί ουκρανική γη και να επισπευστεί η νίκη μας».

Το Μπαχμούτ είχε πριν από τον πόλεμο περίπου 70.000 κατοίκους αλλά η πόλη καταστράφηκε ουσιαστικά σε περίπου οκτώ μήνες σφοδρών συγκρούσεων.

Ο Σίρσκι συναντά στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για πιθανή αντεπίθεση ύστερα από 13 μήνες πολέμου. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ είναι στρατιωτική αναγκαιότητα.

Ο Σίρσκι δήλωσε ότι οι επισκέψεις του σε στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου θεωρούνται απαραίτητες για τον ίδιο και τους διοικητές του προκειμένου να εκπονηθούν σχέδια που θα έχουν «πραγματικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης και όχι στους χάρτες».

Στα σχόλιά του αποτυπώνεται για άλλη μία φορά η επιθυμία της Ουκρανίας να διατηρήσει το Μπαχμούτ αντί να υπαναχωρήσει για να περιορίσει τις απώλειες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε επίσης στρατεύματα στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας αυτό τον μήνα. Ο Ζελένσκι είχε συνάντηση με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του στην πόλη Ντνίπρο τη Δευτέρα, την πρώτη τέτοια συνάντηση έξω από την πρωτεύουσα ύστερα από την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο μέτωπο, οι ενισχύσεις και η προστασία των συνόρων –από τη Χερσώνα στα νότια έως το Χάρκοβο στα ανατολικά— χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.