Η Ουκρανία χρειάζεται τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot για να προστατέψει τις μη στρατιωτικές της υποδομές, που δέχονται σφοδρές επιθέσεις από την Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Γερμανία να επιτρέψει την παράδοσή τους.

Η Ρωσία εξαπολύει συστηματικά πυραυλικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τις αρχές Οκτωβρίου, με τις ζημιές να συσσωρεύονται καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν. Το τελευταίο μεγάλο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε ότι πρόκειται για μια σκόπιμη εκστρατεία για να πληγούν άμαχοι και αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η Ρωσία παραδέχεται ότι επιτίθεται σε ουκρανικές υποδομές, αλλά αρνείται ότι επιδιώκει σκόπιμα να βλάψει αμάχους.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Κουλέμπα είπε ότι πιστεύει στις υποσχέσεις των συμμάχων ότι θα στηρίξουν την χώρα του όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά ότι η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται να φθάσουν πιο γρήγορα.

Τα ανταλλακτικά για επισκευές στον ενεργειακό τομέα, τα αντιαεροπορικά συστήματα για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων και τα Νατοϊκού τύπου άρματα μάχης αποτελούν προτεραιότητα, είπε. «Το μήνυμα είναι απλό: δώστε Patriots όσο πιο σύντομα μπορείτε, επειδή αυτό είναι το σύστημα που χρειάζεται η Ουκρανία για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές της», είπε.

Το Βερολίνο δήλωσε στις 24 Νοεμβρίου ότι οι μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας Patriot που προσέφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση στο έδαφος του ΝΑΤΟ, απαντώντας στα αιτήματα της Βαρσοβίας να αποσταλεί το σύστημα αυτό στην Ουκρανία.

«Εάν η Γερμανία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με συστήματα Patriot την Πολωνία και η Πολωνία είναι έτοιμη να τα παραδώσει στην Ουκρανία, τότε νομίζω ότι η λύση για τη γερμανική κυβέρνηση είναι προφανής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θα συνεργαστεί με το Βερολίνο για το θέμα. Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην παραδώσει συστήματα Patriot στην Ουκρανία.

«Η λογική της λήψης αποφάσεων όταν πρόκειται για την παροχή ορισμένων τύπων όπλων πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Κουλέμπα. «Πρέπει να προλαμβάνουμε τραγωδίες και όχι να ανταποκρινόμαστε σε τραγωδίες». Ο Κουλέμπα, ο οποίος δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική του ακεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η συμμαχία έκανε αυτό που αποκάλεσε λάθος το 2008 με το να μην την εντάξει στους κόλπους της.

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, με τη βοήθεια των συμμάχων, και θα γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν πρέπει να συμβαίνει από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», είπε. «Πιστεύουμε ότι τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν μπορούν να διορθωθούν στο Βίλνιους το 2023».