Στις 12 Απριλίου το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναβαθμίσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300V1 που διαθέτει, έτσι ώστε, αφενός να αυξήσει το μέγιστο βεληνεκές δράσης τους, αφετέρου να τους προσδώσει και αντιπυραυλικές ικανότητες.

To γράμμα «V» προέρχεται από τη λέξη «Voyska», δηλαδή «Στρατός». Σχεδιάστηκε προκειμένου να προσφέρει αντιαεροπορική προστασία σε σχηματισμούς επιπέδου Σώματος και Στρατιάς. Ένα πλήρες σύστημα (Σύνταγμα) S-300V1 αποτελείται από ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου, δύο ραντάρ επιτήρησης και έρευνας, τέσσερα ραντάρ καθοδήγησης βλημάτων και 24 τετραπλούς εκτοξευτές.

Το σύστημα μπορεί να εμπλέξει 24 στόχους ταυτόχρονα σε υψόμετρο έως 30.000 μέτρα με 48 βλήματα, σύμφωνα με το πάγιο αντιαεροπορικό δόγμα της Ουκρανίας («κληρονομιά» της Σοβιετικής Ένωσης) προσβολή ενός στόχου με δύο βλήματα για αυξημένη πιθανότητα προσβολής.

To S-300V1 (Antey-300) έχει σχεδιαστεί από την Antey και όχι από την Almaz (οι δύο εταιρίες συγχωνεύτηκαν το 2002). Ομοίως τα βλήματα 9Μ82 και 9Μ83 που χρησιμοποιεί, μέγιστου βεληνεκούς 100 και 75 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από την NPO Novator.