Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Modern Day Marine Expo 2019» η Oshkosh παρουσίασε το ελαφρύ τακτικό όχημα JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) σε δύο νέες διαμορφώσεις υποστήριξης πυρών.

Η πρώτη διαμόρφωση ενσωματώνει το σύστημα JIK (Javelin Integration Kit) για χρήση από το αντιαρματικό βλήμα Javelin, τον τηλεχειριζόμενο πύργο LW30, με πυροβόλο M-230LF των 30 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, και το UAV αναγνώρισης Black Hornet.

Η δεύτερη διαμόρφωση ενσωματώνει έναν πολλαπλό εκτοξευτή, έξι (6) θέσεων, αιωρούμενων πυρομαχικών τύπου Hero-120 της ισραηλινής Uvision, μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων.

Τα JLTV έχουν μεταφορική ικανότητα που κυμαίνεται από τα 1.600 έως τα 2.300 κιλά. Συνολικά οι ανάγκες του Αμερικανικού Στρατού και των Πεζοναυτών σε JLTV ανέρχονται σε 58.091 οχήματα, εκ των οποίων τα 49.000 προορίζονται για το Στρατό και τα 9.091 για τους Πεζοναύτες. Το συνολικό κόστος της προμήθειας των 58.091 οχημάτων υπολογίζεται στα $ 25,3 δισεκατομμύρια.

Comments

  1. Πολύ καλά οχήματα αλλά παιδιά έχουν ανεβεί πολύ τα κοστολόγια. και όχι τπτ άλλο αλλά εμείς δεν έχουμε και βιομηχανία για να αντικαταστήσουμε κάποια στιγμή πολεμικό υλικό με εγχώρια συστήματα.

    1. Υπήρχε μια μελέτη παλαιότερα που υπολόγιζε το κόστος ενός ελαφρά θωρακισμένου οχήματος περί της 500 χιλ. για κατασκευή στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο, αν δεν κάνω λάθος πρόσφατα πωλείται για κάτω από 450 χιλ. δολάρια (αν θυμάμαι καλά Σλοβενία?, Σλοβακία? κάτι τέτοιο). Το κακό με αυτό το συγκεκριμένο είναι ότι η μηχανή του είναι περί τα 6 χιλ. cc, οπότε ίσως είναι κοστοβόρο. Όμως θα παραχθεί κατά χιλιάδες και άρα θα γίνει ακόμα πιο προσιτό στο μέλλον και με μάλλον φθηνά ανταλλακτικά. Βέβαια δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίζουν τέτοιες ειδικές εκδόσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *