Το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας στα πλαίσια της αναβάθμιση του αξιόμαχου και της μαχητικής ισχύος του Ολλανδικού Στρατού και γενικότερα των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων εισηγήθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας, ένα μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα για την απόκτηση οπλικών συστημάτων και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων με ρουκέτες και πυραύλους αυξημένου βεληνεκούς.

Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας www.defense-aerospace.com το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας εισηγείται στο ολλανδικό κοινοβούλιο πρόγραμμα απόκτησης νέων όπλων για τα F-35 και συγκεκριμένα των βλημάτων stand off μακράς ακτίνας κρούσης JASSM-ER, πυραύλων cruise τύπου Tomahawk καθώς και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων PULS.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας ο στόλος των F-16 της ΠΑ παραμένει επιεικώς προβληματικός στο απόθεμα και στη γκάμα όπλων κρούσης ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε πως «δεν μας πολύ- ενδιαφέρουν τα όπλα για το F-35 αφού λίγο πολύ θα είναι ίδια με αυτά των F-16».

Άραγε ποια είναι αυτά τα σούπερ όπλα των F-16; Οι πύραυλοι Maverick με τους οποίους φωτογραφήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη κρίση του Oruc Reis; Ή οι JSOW και οι JDAM που εξοπλίζουν μόλις μοίρα Μοίρα της ΠΑ; Η δήλωση του Υπουργού αντικατοπτρίζει το γενικότερο κλίμα να αγοράζουμε πανάκριβες πλατφόρμες δίχως τα κατάλληλα όπλα. Ακόμη συζητάμε για τα SPICE και Rampage. Που είναι οι Harpoon; Που είναι οι Jassm; Που είναι ακόμη και οι JSOW ER;

Για τα Rafale της ΠΑ όλοι πανηγυρίζουν όχι μόνον για τα αεροσκάφη σαν πλατφόρμες αλλά για όπλα τους.

Για τα προγράμματα του Πυροβολικού ούτε λόγος. Ύπνος βαθύς.

Φυσικά η ευθύνη δεν είναι μόνον του Υπουργού αλλά κυρίως των Αρχηγών Επιτελείων που δεν πιέζουν για πραγματικά οπλικά συστήματα που κάνουν τη διαφορά. Και δυστυχώς είναι συνένοχοι.

Πάντως οι Ολλανδοί κυριολεκτικά μας έβαλαν τα γυαλιά και κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ πρέπει να προβληματιστούν πολύ σοβαρά.

Το ολλανδικό πρόγραμμα αφορά:

250 εκατομμύρια ευρώ για τα βλήματα JASSM-ER των F-35

Τα βλήματα Tomahawk που θα εγκατασταθούν στις ολλανδικές φρεγάτες αναμένεται να κοστίσουν από 1 έως 2.5 δισεκατομμύριο αναλόγως του αποθέματος.

Η απόκτηση 20 ισραηλινών πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων PULS θα κοστίσει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των όπλων τους.

Επαναλαμβάνουμε και ας γίνουμε κουραστικοί. Κάποιοι στην Αθήνα πρέπει να ξυπνήσουν και να προβληματιστούν. Ας ασχοληθούν σοβαρά με το F-35 και τι όπλα πραγματικά θα πάρουμε. Γνωρίζουμε πως αρεστοί δεν είμαστε αλλά ούτε και θα γίνουμε. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή που περιγράφουμε και το γνωρίζουν καλά οι ιθύνοντες.