Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει την ισχύ συμφωνίας στρατιωτικής φύσης που είχαν υπογράψει το 2018 η Σεούλ και η Πιονγκγιάνγκ σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα παραβιάσει ξανά τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας.
Ο κ. Γιουν ζήτησε νωρίτερα σήμερα από τους συμβούλους του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας να «εξετάσουν το ενδεχόμενο αναστολής της στρατιωτικής συμφωνίας της 19ης Σεπτεμβρίου αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας», είπε η εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας στον Τύπο.
Η συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί το 2018, κατά τη διάρκεια συνόδου στην Πιονγκγιάνγκ, σκοπό είχε να μειωθούν οι εντάσεις κατά μήκος των αυστηρά φρουρούμενων συνόρων των δυο κρατών με τη δημιουργία θαλάσσιων «ζωνών ασφαλείας».
Την εποχή, τα μέρη είχαν συμφωνήσει να «σταματήσουν διάφορα στρατιωτικά γυμνάσια εναντίον του άλλου μέρους κατά μήκος της γραμμής στρατιωτικής οροθεσίας» η οποία χωρίζει τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα. Όμως η Πιονγκγιάνγκ παραβίασε τη συμφωνία αυτή επανειλημμένα μέσα στο 2022.
Ο κ. Γιουν ζήτησε εξάλλου «παραγωγή μεγάλης κλίμακας ως το τέλος της χρονιάς drones μικρού μεγέθους που θα είναι δύσκολο να εντοπίζονται» και τη δημιουργία μονάδας με UAV πολλαπλών χρήσεων, ώστε η χώρα του να αποκτήσει τη «δυνατότητα συντριπτικής αντεπίθεσης».
Η εγκατάλειψη της συμφωνίας του 2018 «θα αύξανε τον κίνδυνο υψηλότερων στρατιωτικών εντάσεων και πραγματικής σύγκρουσης στα σύνορα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χονγκ Μιν του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση, ο οποίος πρόσθεσε πως η ύπαρξή της «απέτρεψε μείζονα στρατιωτική σύγκρουση» και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ «διαφορετική» αν ο πρόεδρος Γιουν «τερμάτιζε επίσημα» την ισχύ της.
Το 2022, η Βόρεια Κορέα άνοιξε πολλές φορές πυρ με το πυροβολικό της στις θαλάσσιες «ζώνες ασφαλείας» που είχαν δημιουργηθεί με τη συμφωνία. Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ έστειλε πέντε UAV εντός του εναέριου χώρου της Νότιας Κορέας, το ένα εκ των οποίων έφθασε στα όρια της πρωτεύουσας Σεούλ.
Οι παραβιάσεις αυτές ώθησαν νοτιοκορεάτες κοινοβουλευτικούς του κυβερνώντος κόμματος να πολλαπλασιάσουν τις προτροπές τους να εγκαταλειφθεί η διμερής συμφωνία του 2018.
Μετά την παραβίαση από τα βορειοκορεατικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το πρώτο επεισόδιο αυτής της φύσης έπειτα από πέντε χρόνια, το υπουργείο Άμυνας ζήτησε συγγνώμη διότι ο στρατός δεν μπόρεσε να καταρρίψει ούτε ένα, παρά το ότι απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά και ελικόπτερα.