Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των ναυτικών της δυνάμεων, με έμφαση στις ωκεάνιες επιχειρήσεις, το Πολεμικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι απέσυρε δύο (2) από τα τέσσερα (4) εν υπηρεσία παράκτια περιπολικά κλάσης «Protector». Πρόκειται για τα πλοία HMNZS «Pukaki» και HMNZS «Rotoiti», τα οποία αποσύρθηκαν στις 17 Οκτωβρίου, μετά από μόλις 10 χρόνια σε υπηρεσία (ναυπηγήθηκαν και εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2009). Το 2009 τα πλοία κόστισαν περί τα € 20-25 εκατομμύρια έκαστο.

Τα πλοία έχουν εκτόπισμα 340 τόνους, μήκος 55 μέτρα, πλάτος 9 μέτρα και βύθισμα 2,9 μέτρα. Ενσωματώνουν δύο κινητήρες MAN B&W 12VP185, μέγιστης ισχύος 3.400 ίππων έκαστος. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβους (46 χιλιόμετρα την ώρα) με ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβους (30 χιλιόμετρα την ώρα). Με την ταχύτητα πλεύσης η μέγιστη εμβέλεια είναι 3.000 ναυτικά μίλια (5.560 χιλιόμετρα). Οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι 36 άτομα, ενώ ο οπλισμός τους αποτελείται από τρία (3) πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών και δύο (2) σκάφη τύπου RHIB.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, τον Απρίλιο του 2016, πρόθεση της χώρας ήταν η πώληση των τεσσάρων (4) πλοίων και η αντικατάσταση τους με νέα, ισάριθμα πλοία, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας τους, αποτέλεσμα της έλλειψης επάνδρωσης, και της ακαταλληλότητας τους για τις θάλασσες της Νέας Ζηλανδίας. Σε κάθε περίπτωση δύο (2) από τα τέσσερα (4) πλοία έχουν πια αποσυρθεί και διατίθενται προς πώληση.

Άποψη μας είναι ότι τα δύο (2) συγκεκριμένα πλοία θα μπορούσαν να αξιολογηθούν και τελικά να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), ως αντικαταστάτες των παλαιών περιπολικών πλοίων «Asheville» κλάσης «Τόλμη», υπό την προαίρεση βέβαια ότι το κόστος απόκτησης είναι λογικό, τα πλοία βρίσκονται σε καλή τεχνική κατάσταση και θα εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανταλλακτικών για την υποστήριξη τους.