Όπως ανακοίνωσε η EDA (European Defence Agency) η γαλλική Naval Group είναι το ένατο μέλος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας PILUM (Projectiles for Increased Long-range effects Using ElectroMagnetic railgun) ανάπτυξης ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου. Τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα στοχεύουν στην ικανότητα εκτόξευσης βλημάτων με πολύ μεγάλες ταχύτητες και σε μεγάλες αποστάσεις. Με την ένταξη της Naval Group η κοινοπραξία PILUM αποτελείται από τα εξής μέλη:

1/ Το γαλλογερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Saint-Louis (ISL): Συντονισμός του προγράμματος και έρευνα επί της ηλεκτρομαγνητικής επιτάχυνσης.

2/ Το βελγικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Von Karman: Δυναμική των υγρών και της προώθησης

3/ Οι γαλλικές Naval Group και Nexter: Ολοκλήρωση των υπό-συστημάτων

4/ Η γερμανική Diehl και η γαλλική Nexter Munitions: Πυρομαχικά

5/ Η πολωνική Explomet: Επεξεργασία μετάλλων

6/ Η ιταλική ICAR:  Πυκνωτές

7/ Η γαλλική Erdyn Consultants: Διαχειριστής του προγράμματος.

Comments

 1. Eεεε, όχι και αετό, εμείς είμαστε large όταν κουραστούνε οι άλλοι, έρευνα, δοκιμές, θα σπάσουν τα κεφάλια τους να το φτιάξουν, ε τότε λοιπόν θα πάμε εμείς και θα το αγοράσουμε έτοιμο αφού χρήματα και πλάνο έχουμε σίγουρα…

 2. Εμείς θα περιμένουμε παραχώρηση πλεονασματικών M-109 απο Αμερική και θα τους προσπεράσουμε όλους, θα έρθει και η ΛΜ να μας πασάρει ένα πυρομαχικό με εξωπραγματικές επιδόσεις -που θα έχει μόνο στα χαρτιά και στις μπροσούρες της εταιρίας- και θα γίνουμε υπερδύναμη της περιοχής.

 3. Εμείς δυστυχώς τίποτα γιατί περαν το ότι όραμα μηδέν, δεν έχουμε και καμία εταιρεία να μπει. Υπάρχουν οι ιδιωτικές που δυστυχώς δεν είναι καμία σε αυτό το αντικείμενο, έστω και κοντά, ενώ οι δημόσιες είναι άστα να πάνε. Κανονικά, θα έπρεπε να προσπαθήσει το κράτος να οδηγήσει σε μια κάθαρση και μετά αναγέννηση των εταιρειών δημιουργώντας 3-4 ομίλους με κρίσιμο μέγεθος, ιδιωτικές, αλλά και αυτές να ξέρουν τους κανόνες παιχνιδιού από τώρα.

  Αν πχ ότι προβληματικό ναυπηγείο υπάρχει (από τα καλά) ξαναγενιόταν και ενωνόταν όλα κάτω από μία ομπρέλα, αν αυτό ήξερε από πριν τον προϋπολογισμό τους κράτους για τα επόμενα 20 χρόνια για ναυπηγήσεις κτλ, θα έκανε τα κουμάντα του.

  Το ίδιο και εταιρείες που βασικός πελάτης θα ήταν ο στρατός ξηράς (από αναλώσιμα, πυρομαχικά μέχρι σέρβις αρμάτων, οχημάτων κτλ), το ίδιο η ΕΑΒ. Αλλά κάποιος πρέπει να ξέρει τον προυπολογισμό, τι θα χρειαστεί να παράγει, για να ξέρει πόσο θα ανοιχτεί κτλ.

  Εν κατακλείδι, μάλλον μας βλέπω στο τέλος να αγοράζουμε το Τουρκικό εάν και όταν θα είναι έτοιμο.

  1. Η πρώτη κάθαρση αν γινόταν η αν υπήρχε θέληση νομίζω πως θα έπρεπε να γίνει στο ίδιο το κράτος που συντηρεί ένα πολύ διεφθαρμένο και ζημιογόνο σύστημα, πρίν προχωρήσει σε άλλα σημεία και εταιρίες που λειτουργούν παρασιτικά μέσα σε αυτό το σύστημα.

  2. Δηλαδή, θέλεις να μου πεις οτι οι Πολωνοί έχουν εταιρείες,ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο
   πρόγραμμα,τεχνολογίας αιχμής που θα αλλάξει τον πόλεμο τα επόμενα χρόνια…και εμείς όχι??Επέτρεψε μου να διαφωνίσω…
   Το ζητούμενο για εμένα είναι…το ψάξαμε καθόλου να μπούμε στην κοινοπραξία??

 4. Πάντως υπάρχει και κάτι χαρμόσυνο στην είδηση. Παλιότερα σε σχόλιό μου έλεγα ότι η ΕΕ κοιμάται όρθια και την έχουν προσπεράσει όλοι (μα όλοι) στις τεχνολογίες που θα κρίνουν ένα πόλεμο σε 10-20 χρόνια, και αυτές ήταν:

  -Στέλθ (5ης-6ης γενιάς)
  -UAV’s υψηλών δυνατοτήτων (και στελθ, εκεί που ήταν σχετικά κοντά με την Αμερική με το Neuron, τελικά έμεινε πίσω και από την Ρωσία και Κίνα)
  -Τεχνητή νοημοσύνη
  -Υπερυπερηχητικά όπλα
  -Λέηζερ
  -Railgun
  -Διάστημα (αισθητήρες, όπλα κτλ)
  -Αντιβαλλιστικές ομπρέλες επιπέδου S-500, Thaad

  Railgun και λέηζερ έχουν αρχίσει να ξυπνάνε, να δούμε τι θα συμβεί στις άλλες περιπτώσεις…

  1. Η Ευρώπη έμεινε πίσω επειδή κάποιοι φρόντισαν να μείνει για να μην χάσουν το μονοπώλειο στις πωλήσεις όπλων. Αν ψάξεις λίγο το ιστορικό της αναπητηξης ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων θα ανακαλύψεις θησαυρούς που χάθηκαν επειδή μόλις προχωρούσαν πλησιάζοντας την φάση ωριμότητας για μαζική παραγωγή, άλλαζε ξαφνικά ο σχεδιασμός στο ΝΑΤΟ και τα πρότζεκτ σταματούσαν…

   Αργότερα εμφανίστηκαν πολλά απο Αμερική που είχαν σταματήσει στην Ευρώπη και σκούριασαν σε απόμερα υπόστεγα των εταιριών.

   Για παράδειγμα υπήρξε ένα σύστημα σαν το σημερινό V-22 απο Αμερική της Dornier με ονομασία Do 31 -με τουρμπίνες όμως όχι έλικες- που είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο στην ανάπτυξη αλλά σταμάτησε με εντολή μέσο του ΝΑΤΟ επειδή όπως έλεγαν είχαν αλλάξει πάλι οι προτεραιότητες στην συμμαχία, άλλο ένα είναι το γερμανικό στέλθ αεροσκάφος της μέσερσμιτ Lampyridae που έμοιαζε πολύ το F-117 που δεν προχώρησε επίσης επειδή υπήρξαν πιέσεις απο πλευράς Αμερικής η οποία παρουσίασε μετά το γνωστό Nighthawk. Μεγάλοι μαφίες οι αμερικάνοι που καταπίεζαν και συνεχίζουν τους πάντες για διατηρούν το μονοπώλειο τους στη αγορά αμυντικών εξοπλισμών.

   MBB Lampyridae
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/MBB_Lampyridae

   1. Το διάβασα το link, όμως επειδή προσεγγίζω τα πράγματα με σκεπτικισμό, το Link λέει ότι παρουσίασαν το 1987 το μοντέλο που ήταν σε μέγεθος 3/4 αυτού που θα ήταν original, στους Αμερικανούς, και το οποίο δεν είχε πετάξει ποτέ, απλά 2 χρόνια νωρίτερα (1985) είχε δοκιμαστεί στην αεροδυναμική σήραγγα. Το F-117 πέταξε πρώτη φορά το 1981, το 1983 είχε ήδη ανακηρυχθεί το Initial operating capability και 1988 παρουσιάσθηκε στο κοινό. Εμπορικά οι Αμερικανοί δεν νομίζω να το φοβόταν, αφού όταν έβγαινε αυτό, θα υπήρχε πλεον το F-35.

    Αν δεν ενωθούν όλοι οι Ευρωπαίοι να συντονισθούν ότι θέλουν πχ 3 μαχητικά, ένα air superiority (F-22), ένα γενικής χρήσης (F-35) και ένα μουλάρι να κουβαλάει, και να πουν το ένα θα το κάνει η Αγγλία με Ισπανία και Σουηδία, και το άλλο Γερμανία Γαλλία, Ιταλία, δεν πάνε πουθενά. Έτσι φτάσαμε να έχουμε εκατό αεροπλανάκια με το R&D σκορπισμένο εδώ και εκεί. Το ίδιο με τα drones.

    Και τώρα ακόμη έχουμε 2 συστήματα 6ης γενιάς, 100 διαφορετικά drones που δεν είναι κανένα σούπερ, και στο τέλος τα consortiums θα μαλώσουν το ένα με το άλλο και θα γίνουν άλλα αντ άλλων. Είναι ντροπή να παίρνουν drones από Αμερική και Ισραήλ και να μην έχουν τίποτα 5ης γενιάς και να συζητάνε για 6η το 2040…

    1. Στην συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς δεν ήταν το εμπορικό αυτό που τους ενδιέφερε εκείνη την εποχή αλλά το ενδεχόμενο να αναπτύξουν και οι ευρωπαίοι αεροσκάφη με τεχνολογία στέλθ που θα είχε μάλλον σήμερα σημασία στον ανταγωνισμό με το F-35 που προσφέρεται ως μοναδικό του είδους στο δυτικό ημισφαίριο όπου δεν αντιμετοπίζει ανταγωνισμό, αφού οι προσπάθειες που ξεκίνησαν με το γερμανικό πρόγραμμα δεν προχώρησαν με αποτέλεσμα να σταματήσει και η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση στην Ευρώπη. Ενώ στο EFA δεν φαίνεται να είχαν αντιρρήσεις αφού δεν ήταν το ίδιο πράγμα. Σε αυτό στόχευαν προφανώς και επίσης σε μια υπέροχη σε αυτή την τεχνολογία ώστε να έχουν το πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους εχθρούς και φίλους. Αν προχωρούσαν οι Γερμανοί σε αυτή την τεχνολογία -που δεν είναι καθόλου απίθανο αφού έχουν τα μυαλά- θα ακολουθούσαν πιθανόν και οι Γάλλοι όπως συνέβει στο πρόγραμμα EFA και σήμερα τα πράγματα για το F-35 θα ήταν μάλλον εντελώς διαφορετικά αφού δεν θα υπήρχε αμερικανικό μονοπώλειο στο σημείο όπως συμβαίνει σήμερα.

     Ακόμα και να μην κατέληγαν όμως σε αεροσκάφος στέλθ για σειριακή παραγωγή, θα είχαν αποκτήσει έστω χρήσιμες γνώσεις για την προσαρμογή των μελλοντικών ραντάρ στην νέα πρόκληση που εμφανιζόταν στον ορίζοντα με αυτά τα στέλθ αεροσκάφη, με συνέπεια να χάσει το νόημα η συνεχόμενη έρευνα σε σχεδιάσεις στέλθ αφού θα γινόταν αντιληπτά απο τα σύγχρονα ραντάρ.
     Είναι νομίζω και αυτό ένα σημείο.

     Οι κινέζοι πάντως παρόλο που άρχισαν αργά θα προχωρήσουν πιο γρήγορα απο τους ευρωπαίους, και για αυτό ο Στόλτενμπεργκ είπε πρόσφατα ότι η Κίνα είναι ο επόμενος αντίπαλος του ΝΑΤΟ, χωρίς να ρωτήσει τους ευρωπαίους αν έχουν διάθεση να έρθουν σε αντιπαράθεση με εκείνους που έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις.

     Συμφωνώ απόλυτα ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και συντονισμός στην Ευρώπη θα συνεχίσουμε να έχουμε εξάρτηση απο τους αμερικανούς, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν τα προσόντα απο τεχνογνωσία μέχρι χρηματοδότηση για να αναπτύξει ανεξάρτητα προγράμματα που θα ενισχύσουν και περισσότερο την οικονομία αλλά και το γεωπολιτικό βάρος της Ευρώπης.

  2. ΗΠΑ, υπερδυναμη 1, είναι σε όλα από τα ανωτέρω, αλλού πολύ μπροστά, αλλού πίσω (κυρίως πυραυλικά)
   Ρωσία, υπερδύναμη 2, είναι σε όλα από τα ανωτέρω, αλλού λίγο μπροστά, αλλού προσπαθεί να φτάσει τις ΗΠΑ
   Κίνα, σχεδόν υπερδύναμη, προσπαθεί σε όλα, είναι πίσω σε όλα, αλλά ο ρυθμός που πλησιάζει είναι πολύ γρήγορος
   Ευρώπη… Υπερυπερηχητικά τίποτα,, στέλθ τίποτα, διάστημα τίποτα, αντιβαλλιστικά τίποτα, UAV κάτι σαχλαμάρες, τεχνητή νοημοσύνη καλά κρασιά, καλύτερα να μιλήσουμε για πράσινη ενέργεια, οικολογία, πολιτική ορθότητα κτλ. Μια Τουρκία τους έκανε μπουρ..λο.

   Ακόμη και στα συμβατικά να πάμε, μισθοφόρους δεν έχει, ειδική δύναμη για επεμβάσεις δεν έχει, κοινά συστήματα δεν έχει, σκορποχώρι. Φανταστείτε αν πάει μια αποστολή ειρηνευτική υπερδυνάμεων, θα έχει ολος ο στρατός τους κοινά συστήματα, αν πάνε οι Ευρωπαίοι, θα έχουν λίγα πλοία έτσι, λίγα αλλιώς, ΤΟΜΑ έτσι και ΤΟΜΑ αλλιώς ότι να ναι ένα μωσαικό

 5. Απ οτι φαινεται Railgun,Laser και υπερηχητικα οπλα αποτελουν το μελλον ενω ειναι και δυσκολα ανασχεσιμα,οι Ελληνικες ΕΔ θα πρεπει να παρακολουθουν τις εξελιξεις των νεων τεχνολογιων στον Αμυντικο χωρο με προσοχη..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *