Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι θα διαθέσει έξι υποβρύχια drones στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να εξουδετερώνει θαλάσσιες νάρκες που έχουν ποντιστεί από τη Ρωσία στα ανοικτά των ακτών της και ότι θα εκπαιδεύσει ουκρανούς στρατιωτικούς στον χειρισμό τους.
Τα «ελαφρά και αυτόνομα» μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα αυτά «σχεδιάστηκαν για χρήση σε αβαθή παράκτια περιβάλλοντα» και είναι «ικανά να λειτουργούν αποτελεσματικά σε βάθος ως και 100 μέτρων για να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν νάρκες (…) ώστε το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να τις εξουδετερώνει», εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεκάδες μέλη του ουκρανικού Ναυτικού θα εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των drones κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, η εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει για τους πρώτους εξ αυτών». Η εκπαίδευση στη χρήση τους θα γίνει από στρατιωτικούς της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Η χορήγηση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας ανακοινώθηκε καθώς, πάντα σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, «η Ρωσία μεταμορφώνει την τροφή σε όπλο καταστρέφοντας την ουκρανική γεωργία και επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα για να εμποδίζει την εξαγωγή της».
Αν και ορισμένα φορτηγά πλοία που μετέφεραν σιτηρά μπόρεσαν να φύγουν από την Ουκρανία, δυνάμει των όρων συμφωνίας που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ, οι εξαγωγές τροφίμων «παρεμποδίζονται από τις θαλάσσιες νάρκες που ποντίστηκαν από ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των ακτών», κατά το Λονδίνο.
Τον Μάιο, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη χορήγηση στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 300 εκατ. λιρών (355 εκατ. ευρώ), στην Ουκρανία, έπειτα από το προηγούμενο πακέτο 450 εκατ. λιρών, που αποτελείτο κυρίως από πυραύλους.