Η Μεγάλη Βρετανία εξετάζει την περίπτωση της μείωσης του τελικού αριθμού απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35B Lightning ΙΙ (STOVL : Short Take-Off and Vertical Landing), υπέρ της χρηματοδότησης του προγράμματος ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους Tempest. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, το Λονδίνο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των υπό προμήθεια F-35B από τα 138 στα 70 αεροσκάφη. Μέχρι σήμερα το Λονδίνο έχει δεσμευτεί για την προμήθεια 48 F-35B, μέχρι το 2025, έναντι £ 10,5 δισεκατομμυρίων. Τα F-35B προορίζονται για το Βασιλικό Ναυτικό και τα αεροπλανοφόρα κλάσης «Queen Elizabeth».

Τα «Queen Elizabeth» έχουν σχεδιαστεί να μεταφέρουν έως 36 F-35B (τρείς Μοίρες), με επιθυμητό τυπικό φόρτο αποστολής τα 24 αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό το Βασιλικό Ναυτικό θα πρέπει να διαθέτει 24 F-35B μέχρι το 2023 (σήμερα έχει παραλάβει 18 αεροσκάφη). Ο αριθμός των 70 F-35B έχει κριθεί ως το «επαρκές ελάχιστο» από το Βασιλικό Ναυτικό, με βάση την ανάγκη ανάπτυξης 24 αεροσκαφών σε κάθε αεροπλανοφόρο (σύνολο 48 αεροσκάφη) συν 22 αεροσκάφη για εκπαίδευση, αναπλήρωση απωλειών, εναλλαγής αεροσκαφών κατά την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης κ.ά.

Ένα μέρος της εξοικονόμησης δαπανών που θα προκύψει από τη μείωση του αριθμού απόκτησης των F-35B αναμένεται να διοχετευτεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους Tempest, το οποίο προορίζεται για την αντικατάσταση των Eurofighter, από το 2035 και μετά. Η ανάπτυξη του Tempest εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα FCAS TI (Future Combat Air System Technology Initiative), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με £ 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027.