Η παρακμή που έχει βιώσει η ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιγράφεται. Πλήρης τέλμα. Με όσο φιλότιμο και εάν εργάζεται η πλειάδα των αστυνομικών η στυγνή πραγματικότητα διαψεύδει τους κόπους και τις προσπάθειες τους. Οι οργανωμένες ομάδες των Εξαρχείων έχουν ανακηρυχτεί και επισήμως σε πολιτοφυλακές, οι αλλοδαποί ρημάζουν, το οργανωμένο έγκλημα καλπάζει, η τρομοκρατία ανθίζει. Το κράτος εκβιάζεται από έναν δολοφόνο που ακούει στο όνομα Κουφοντίνας.

Για την αξία και τη σπουδαιότητα των μάχιμων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ έχουμε κατ’ επανάληψη επιχειρηματολογήσει.

Τη προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη Ομάδα ΔΙΑΣ του Ανατολικού τομέα της Α αλλαγής που εκτελούσε περιπολία κατόπιν σήματος του κέντρου της άμεσης δράσης  μετέβη σε σήμα για διάρρηξη. Τελικώς αποδείχθηκε πως τα άτομα που εισέρχονταν και εξέρχονταν εντός του διαμερίσματος δεν ήταν διαρρήκτες αλλά έμποροι ναρκωτικών. Η παρατηρητικότητα και ο επαγγελματισμός της Ομάδας ΔΙΑΣ επέδειξε αξιοσημείωτη παρατηρητικότητα και κατάφερε να εντοπίσει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε διαμέρισμα που χρησιμοποιούνταν για παραγωγή ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κάνναβης. Στο σημείο βρέθηκαν και επιπλέον δυνάμεις περιπολικών της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, της ΟΠΚΕ καθώς και σταθμός της ασφάλειας από τμήμα ασφάλειας ενώ την υπόθεση δευτερογενώς ανέλαβε το τμήμα δίωξης ναρκωτικών ανατολικής Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του τμήματος γενικών υποθέσεων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΔΙΑΣ τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ συμμετείχαν η ομάδα ΔΙΑΣ του τομέα Α και το πλήρωμα του περιπολικού της άμεσης Δράσης Β2-3.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επαναλάβουμε πως η μάχιμη αστυνόμευση που κάνει αισθητή και φανερή τη παρουσία της είναι η ουσία της πρόληψης άρα και της αποτροπής για τον κακοποιό. Όταν οι τσιγγάνοι γνωρίζουν πως οι καταυλισμοί δεν είναι άβατο αλλά υπάρχουν οι ΟΠΚΕ που έχουν και τη θέληση και τη δυνατότητα να επιβληθούν με ελέγχους και παρουσία τότε δεν θα τολμήσουν να επιχειρήσουν νυχτερινές εξορμήσεις για κλοπές και ληστείες. Όταν οι αναρχικοί γνώριζαν πως υπήρχε μια ΔΕΛΤΑ δεν τολμούσαν να βγουν έξω από τις καταλήψεις και τη πλατεία Εξαρχείων και να μπούνε στο Υπουργείο Άμυνας ή τη Βουλή.

Αποφασίσαμε να αναδείξουμε τη παραπάνω επιτυχία της Ομάδας ΔΙΑΣ Ανατολικής Θεσσαλονίκης για να τονίσουμε πως οι υπηρεσίες της άμεσης δράσης αποτελούν πραγματικό πολυεργαλείο στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας που θέλει να μειώσει αισθητά το έγκλημα. Και αυτό γιατί μπορούν να ανταπεξέλθουν από τα πιο απλά συμβάντα όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ληστείες ως τα πλέον σύνθετα όπως υποθέσεις ναρκωτικών, τρομοκρατία ή οργανωμένο έγκλημα.

Και εδώ έρχεται το ζήτημα της εγκατάλειψης των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΛ.ΑΣ όπως η ΔΙΑΣ, η ΟΠΚΕ, η Ζ, τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης και φυσικά η ΔΕΛΤΑ. Η ΔΕΛΤΑ ήταν ότι καλύτερο έγινε στην ΕΛΑΣ τα τελευταία είκοσι χρόνια μαζί με την ΟΠΚΕ και τη ΔΙΑΣ. Επίλεκτες ομάδες ταχυκίνητες που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος. Η σημερινή κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού η ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα οι δυνάμεις της Άμεσης Δράσης είναι παντελώς παραμελημένες. Έλλειψη επικοινωνιών, ανεπαρκής αριθμός προσωπικού, ακατάλληλος στόλος οχημάτων και δικύκλων, παρωχημένος ατομικός εξοπλισμός.

Αντικειμενικά μιλώντας τα παραπάνω μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν αισθητά αλλά από πολιτικούς και αξιωματικούς της φυσικής ηγεσίας που δεν διαπνέονται από κομματικά σύνδρομα αλλά από επιχειρησιακή αντίληψη και νοοτροπία.

Οι φωτογραφίες από το διαμέρισμα που εντοπίστηκε ο χώρος
καλλιέργειας υδροπονικής κάνναβης: