Στην MBDA έχει ανατεθεί συμβόλαιο για την ανάπτυξη του Albatros NG, ενός ολοκαίνουργιου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με βάση το βλήμα CAMM-ER. H πρώτη παραγγελία, από άγνωστο μέχρι στιγμής πελάτη, σηματοδοτεί μια περαιτέρω επικύρωση της ευρείας έκκλησης περί ανάπτυξης συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της οικογένειας CAMM στην παγκόσμια αγορά.

Το Albatros NG είναι ένα σύστημα νέας γενιάς Naval Based Air Defense (NBAD), βασισμένο στο βλήμα CAMM-ER, το οποίο αποτελεί μία παραλλαγή εκτεταμένης εμβέλειας των πυραύλων της οικογένειας Common Anti-air Modular Missile (CAMM) η οποία έχει ήδη παραδοθεί σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους όρους της πρόσφατης παραγγελίας, το αντιαεροπορικό σύστημα Albatros NG θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Το Albatros NG, που αντλεί το όνομά του από τα παλαιά συστήματα Albatros είναι κατάλληλο για εφαρμογή σε διάφορα είδη ναυτικών πλατφορμών μάχης, παρέχοντας ικανότητα αεράμυνας σε πλατφόρμες που κυμαίνονται από σκάφη παράκτιας περιπολίας και κορβέτες μέχρι καταδρομικά. Επιτρέπει επίσης την ύπαρξη ενός συμπληρωματικού στρώματος αεράμυνας για μεγαλύτερα σκάφη, όπως φρεγάτες και αντιτορπιλικά, τα οποία είναι ήδη εξοπλισμένα με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς.

Το σύστημα Albatron NG μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα, χωρίς σημαντικές αλλαγές, στο σχεδιασμό των πλοίων. Το Kέντρο Διοίκησης-Ελέγχου (C2) έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ευέλικτη ενσωμάτωση του συστήματος τόσο με τα νέα όσο και με τα υπάρχοντα ναυτικά συστήματα μάχης (CMS).

Ο πύραυλος CAMM-ER είναι ικανός να παρέχει από μόνος του μέση αεράμυνα ενάντια στις συνεχώς εξελισσόμενες αεροπορικές απειλές, δίνοντας έμφαση σε βεληνεκή που ξεπερνούν τα 40 χιλιόμετρα. Ο CAMM-ER, μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως θα ενσωματωθεί στα νέα επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα του Ιταλικού Στρατού και της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα συστήματα CAMM έχουν ήδη παραδοθεί στο Βασιλικό Ναυτικό του Βρετανικού Στρατού.

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιούν τους πυραύλους CAMM και CAMM-ER μπορούν να παρέχουν στις ένοπλες δυνάμεις προηγμένη προστασία έναντι των εξελισσόμενων αεροπορικών απειλών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περιφερόμενα πυρομαχικά και πυραύλους cruise.