Η ιταλική Leonardo ανακοίνωσε ότι χθες, 20 Αυγούστου, ενεργοποίησε το συμβόλαιο προμήθειας 28 ελικοπτέρων NH-90 και 16 ελαφρών ελικοπτέρων H-125 για λογαριασμό του Κατάρ. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου και είναι συνολικού κόστους $ 3,7 δισεκατομμυρίων.

Από τα 28 ελικόπτερα, τα 16 θα ανήκουν στην έκδοση τακτικών μεταφορών TTH (Tactical Transport Helicopters), ενώ 12 θα ανήκουν στην έκδοση ναυτικής συνεργασίας NFH (NATO Frigate Helicopters). Το συμβόλαιο προβλέπει και δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον ελικόπτερα, έξι της έκδοσης TTH και έξι της έκδοσης NFH, καθώς και οκταετές πρόγραμμα συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης. Οι παραδόσεις των ελικοπτέρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2022 και θα ολοκληρωθούν το 2025.

Τα ελικόπτερα της έκδοσης NFH θα ενσωματώνουν το ραντάρ ναυτικής επιτήρησης ENR, ηλεκτροπτικό σύστημα της Safran και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου DETE-90. Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται και η προμήθεια βλημάτων κατά πλοίων Marte ER, το οποίο ήδη υπηρετεί στο Κατάρ ως σύστημα παράκτιας άμυνας. Τα 16 ελικόπτερα H-125 θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ για εκπαιδευτικούς ρόλους.