Στις 25 Απριλίου η Κροατία παρέλαβε το 12ο και τελευταίο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F3R. Οι παραδόσεις των αεροσκαφών ξεκίνησαν το 2024, ενώ η συμφωνία για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών υπογράφηκε το 2021 με κόστος € 1,15 δισεκατομμύρια. Τα αεροσκάφη ανήκουν στην έκδοση F3R, όπως και τα ελληνικά, και θα αντικαταστήσουν τα παλαιά MiG-21. Εκτός από τα 12 αεροσκάφη (10 μονοθέσια και δύο διθέσια) η Κροατία παρέλαβε και έναν βασικό φόρτο όπλων και ανταλλακτικών. Η αποπληρωμή ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2026. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το Rafale F3R είναι σημαντικά βελτιωμένο με πιστοποίηση χρήσης του νέου ατρακτιδίου στοχοποίησης Talios και νέων όπλων (SBU-54, δηλαδή AASM καθοδήγησης λέιζερ, GBU-16 και βλήματα αερομαχίας Meteor), νέο IFF Mode.5 και Mode.S και βελτιώσεις στα συστήματα GPS, Link-16 και SPECTRA. Επίσης το αεροσκάφος μπορεί να προσβάλει κινούμενους στόχους, με AASM, το ραντάρ έχει βελτιωμένες ικανότητες αντιμέτρων, ενώ ενσωματώνει και αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος. Τέλος, τα F3R μπορούν να φέρουν και τα βελτιωμένα ατρακτίδια αναγνώρισης RECO-NG (Areos-NG).

Στην έκδοση F1, η οποία παράχθηκε την περίοδο 2000-2006, τα Rafale διέθεταν το ραντάρ RBE2 τεχνολογίας PESA (Passive Electronically Scanned Array), αλλά μόνο βασικές δυνατότητες αερομαχίες με τη χρήση βλημάτων MICA της έκδοσης ΕΜ και Magic II (υπέρυθρης καθοδήγησης, μικρού βεληνεκούς). Επίσης τα αεροσκάφη έφεραν το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και ικανότητα πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο, καθώς και εναέριου ανεφοδιασμού. Στην έκδοση F2, η οποία παράχθηκε την περίοδο 2006-2009, τα αεροσκάφη απέκτησαν ικανότητα χρήσης βλημάτων MICA της υπέρυθρης έκδοσης, αντί των Magic II, βλημάτων προσβολής SCALP-EG και κατευθυνόμενων βομβών AASM. Επίσης απέκτησαν σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, ενώ το ραντάρ RBE2 απέκτησε ικανότητες αέρος-εδάφους και αέρος-επιφανείας. Το SPECTRA βελτιώθηκε, ενώ προστέθηκε και ο αισθητήρας εντοπισμού, ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων FSO. Τέλος, το Rafale απέκτησε ικανότητα πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο μέσω της χρήσης αποθηκευμένων αρχείων δεδομένων.

Στην έκδοση F3, που άρχισε να παράγεται από το 2009, τα αεροσκάφη απέκτησαν ικανότητα χρήσης βλημάτων κατά πλοίων AM-39 Exocet και πυρηνικής κρούσης ASMP. Το ραντάρ απέκτησε επιπλέον δυνατότητες αέρος-επιφανείας, ενώ βελτιώσεις υπήρξαν και για το SPECTRA. Το αεροσκάφος πιστοποιήθηκε για χρήση του ατρακτιδίου αναγνώρισης RECO (Areos) και ικανότητα πτήσης στο ανάγλυφο του εδάφους. Επίσης απέκτησε ψηφιακό καταγραφέα πτήσης, νέα συστήματα επικοινωνιών VHF/FM και ικανότητα αποστολής δεδομένων σε συσκευές ROVER (Remotely-Operated Video Enhanced Receivers) στο έδαφος. Στην έκδοση F3.2 το πυροβόλο του αεροσκάφους απέκτησε ικανότητα βολής στο έδαφος, ενώ υπήρξε περαιτέρω βελτίωση στις λειτουργίες του ραντάρ και του SPECTRA. Σε επίπεδο όπλων το Rafale F3.2 απέκτησε ικανότητα βολής βλημάτων και βομβών καθοδήγησης λέιζερ. Στην έκδοση F3.3 (από το 2013), το αεροσκάφος ενσωματώνει βελτιωμένο Link-16, υποδέχθηκε την υποδομή αναβάθμισης του ραντάρ σε AESA (Active Electronically Scanned Array), ενώ πιστοποιήθηκε η κατευθυνόμενη βόμβα GBU-24 με ανάλογη αναβάθμισης του συστήματος ελέγχου πυρός του αεροσκάφους.

Στην έκδοση F3.4+ (2014-2018) το αεροσκάφος γνώρισε βελτιώσεις στην ικανότητα του να εκτελεί βολές αέρος-αέρος, ενώ βελτιστοποιήθηκε και η διασύνδεση ανθρώπου και μηχανής. Επίσης βελτιώθηκε η ικανότητα πτήσης μέσω της παρακολούθησης του ανάγλυφου του εδάφους κατά τη διαδικασία εναλλαγής από το ραντάρ στα ψηφιακά αρχεία. Βελτίωση υπήρχε και στην ασφάλεια του αεροσκάφους μέσω της ενσωμάτωσης ενός συστήματος προειδοποίησης ασυνήθιστης θέσης του αεροσκάφους (πτήση σε χαμηλό υψόμετρο), καθώς και στην ικανότητα του αεροσκάφους να συνεργάζεται με ελεγκτές αέρος στο έδαφος. Τέλος, στην έκδοση F3-O4T (2012-2018) το αεροσκάφος απέκτησε ραντάρ AESA, σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλου νέας γενιάς, βελτιωμένο αισθητήρα OSF, βελτιωμένη ευκρίνεια οθόνης, νέο HUD παραγωγής καθαρότερης εικόνας και νέο σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) με αυξημένο βεληνεκές. Σήμερα, σε παραγωγή βρίσκεται η έκδοση F4, ενώ αναπτύσσεται η έκδοση F5.