Τον περασμένο Μάρτιο το Αμυντικό Συμβούλιο της Κροατίας είχε αποφασίσει να αποδεχθεί την προσφορά του Ισραήλ για την προμήθεια αναβαθμισμένων μεταχειρισμένων ισραηλινών μαχητικών F-16 προς αντικατάσταση των 12 εν υπηρεσία MiG-21bis/UMD. Ωστόσο με ανακοίνωση της, στις 14 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την απόφαση της.

Ο λόγος της ακύρωσης, σύμφωνα με τον Κροάτη Υπουργό Άμυνας, Damir Krstičević, είναι η αδυναμία του Ισραήλ να λάβει, από τις ΗΠΑ, πιστοποιητικό τελικού χρήστη. Ουσιαστικά δηλαδή η Ουάσιγκτον είναι αυτή που ακύρωσε το πρόγραμμα, με το βλέμμα στραμμένο στην πώληση καινούργιων F-16 Viper.

Υπενθυμίζουμε ότι στην προκριματική φάση του κροατικού διαγωνισμού συμμετείχαν δύο προτάσεις απόκτησης νέων αεροσκαφών (F-16 Block.70/.72 και JAS-39E/-39F Gripen) και δύο προτάσεις απόκτησης μεταχειρισμένων αεροσκαφών (F-16 Block.40 από το Ισραήλ και F-16 Block.30 από την Ελλάδα).

Στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν τα F-16 Block.70/.72, το οποίο όμως κρίθηκε πολύ ακριβό, και τα ισραηλινά F-16 Block.40 Barak-2020, έναντι των ελληνικών Block.30. Η επιλογή των ισραηλινών F-16 έγινε ως μια οικονομική λύση, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση τους στο επίπεδο Viper. Πλέον αναμένεται η διεξαγωγή νέου διαγωνισμού.