Η γαλλογερμανική κοινοπραξία KNDS ανακοίνωσε επιτυχημένη δοκιμή του πυροβόλου αρμάτων μάχης ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN) των 140 χιλιοστών, το οποίο προορίζεται για το υπό ανάπτυξη άρμα μάχης MGCS (Main Ground Combat System). Το πυροβόλο δοκιμάστηκε εκτός πύργου, ενώ η πρώτη δοκιμή, με το πυροβόλο ενσωματωμένο σε πύργο, αναμένεται το 2025. Το ASCALON αναπτύχθηκε με το βλέμμα στραμμένο στην δεκαετία του 2040, όπου, κατά την εκτίμηση της Nexter, θα αναβιώσουν οι πολεμικής συγκρούσεις υψηλής έντασης, ενώ παράλληλα οι απειλές θα είναι πιο προηγμένες και πιο φονικές σε σχέση με το σήμερα. Για τα άρματα μάχης αυτό σημαίνει ικανότητα πρώτης και εύστοχης βολής, χωρίς όμως μεγάλη εργονομική και λογιστική επιβάρυνση.

Βασική αρχή του ASCALON είναι η καινοτομία και ικανότητα προσαρμογής τους σε νέα δεδομένα, όπως η εμφάνιση νέων τεχνολογιών. Το ASCALON, αναφέρει η KNDS, είναι αποτέλεσμα της σωρευμένης εμπειρίας από την ανάπτυξη πυροβόλων των 120 χιλιοστών και της νέας γνώσης που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης πυροβόλου των 140 χιλιοστών. Η τεχνολογία του ASCALON θα είναι πλήρως ώριμη το 2025, το δε σύστημα είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής. Το διαμέτρημα των 140 χιλιοστών επιτρέπει αυξημένο βεληνεκές, ακόμα και πέραν του οπτικού πεδίου (BLOS/NLOS : Beyond Line-Of-Sight/Non Line-Of-Sight), και μεγαλύτερη καταστροφικότητα. Μεγαλύτερο βεληνεκές σημαίνει και μεγαλύτερη ασφάλεια για το φίλιο άρμα μάχης, το οποίο θα μπορεί να εξουδετερώνει τον αντίπαλο από απόσταση ασφαλείας.

Τα πυρομαχικά του ASCALON έχουν μέγιστο μήκος 130 εκατοστά και θα βρίσκονται εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης. Το πυροβόλο παράγει ενέργεια κοντά στα 10 mega joules με δυνατότητα αντοχής τα 13 mega joules, για τα πυρομαχικά κινητικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα η εσωτερική πίεση που ασκείται είναι ίδια μ’ αυτή που παράγουν τα πυροβόλα των 120 χιλιοστών. Σύμφωνα με την KNDS αυτή η επίδοση καθιστά το ASCALON τεχνολογικά προηγμένο για πολλά χρόνια στο μέλλον. Επίσης, το ASCALON χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανάκρουση, λόγω της χρήσης ενός νέου, καινοτόμου χαλινωτηρίου, ελεγχόμενου πεδίου εξωτερικής πίεσης και βέλτιστης τιμής ώθησης κατά την βολή. Αυτό σημαίνει ότι η βολή του ASCALON δεν επηρεάζει αρνητικά, ούτε θέτει σε κίνδυνο την παρουσία πεζικού πέριξ του άρματος, ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος σε μάχη εντός πόλεων.