Η Κίνα παρουσίασε, ανεπίσημα, το νέο μεταφορικό της ελικόπτερο Z-20, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τα αμερικανικά UH-60 Black Hawk σε υπηρεσία. Επίσημα, το νέο ελικόπτερο θα παρουσιαστεί στη διεθνή αεροπορική έκθεση Zhuhai, το προσεχή Νοέμβριο. Στις φωτογραφίες που διέρρευσαν στον τύπο, δείχνουν το Z-20 να απογειώνεται και να πετά. Εφόσον ενταχθούν σε υπηρεσία τα Z-20 αναμένεται να υπηρετήσουν στην περιοχή του Θιβέτ, εκεί δηλαδή που υπηρετούν και τα UH-60 Black Hawk.

To Z-20 είναι ένα ελικόπτερο κατηγορίας 10 τόνων, το οποίο αναπτύσσεται για πολλαπλές αποστολές, όπως τακτικών μεταφορών, ειδικών επιχειρήσεων, διακομιδής τραυματιών, έρευνας και διάσωσης και ναυτικής συνεργασίας. Η Κίνα προμηθεύτηκε 24 UH-60 Black Hawk, το 1983, για χρήση στην Αυτόνομη Επαρχία του Θιβέτ. Ωστόσο το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων, που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, ακριβώς λόγω του Θιβέτ, δεν επέτρεψε στην Κίνα να αποκτήσει περισσότερα UH-60 Black Hawk.

Ο αριθμός «20» προκρίνεται για συστήματα τα οποία ενσωματώνουν τη τελευταία λέξη της κινεζικής τεχνολογίας, όπως το μαχητικό αεροσκάφος J-20 ή το μεταφορικό Y-20, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2017 και το 2016 αντίστοιχα. Μέχρι στιγμή ένας μικρός αριθμός ελικοπτέρων Z-20 χρησιμοποιούνται σε τελικές δοκιμές αξιολόγησης, ενώ η μαζική παραγωγή του ελικοπτέρου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019.