Η Κίνα εξετάζει την περίπτωση να διακόψει την παροχή σπάνιων μεταλλευμάτων προς τη Lockheed Martin, ως αντίποινα για την πώληση όπλων στην Ταιβάν. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian, δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει αποφασίσει την επιβολή αντιποίνων στη Lockheed Martin, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρόγραμμα για τη Lockheed Martin είναι το F-35, για παράδειγμα, απαιτεί τη χρήση 920 λιβρών (418 κιλών) σπάνιων μεταλλευμάτων και η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων μεταλλευμάτων στον κόσμο στο έδαφος της, ενώ η αμερικανική αμυντική βιομηχανία εισάγει από την Κίνα το 80% των αναγκών της σε 17 σπάνια μεταλλεύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην αμυντική και όχι μόνο βιομηχανία (στα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες, στα πτερύγια σταθεροποίησης των βλημάτων, στα μαχητικά αεροσκάφη, στα άρματα μάχης και σε άλλα κρίσιμα αμυντικά συστήματα).

Σήμερα η Κίνα παράγει και εξάγει σχεδόν το 90% των σπάνιων μεταλλευμάτων που χρησιμοποιεί η παγκόσμια βιομηχανία. Και δεν είναι μόνο η ποσοτική παράμετρος. Η ποιότητα των εξαγωγών είναι εξαιρετική, καθώς η Κίνα έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον τομέα της μεταποίησης και επεξεργασίας σπάνιων μεταλλευμάτων. Ο χρόνος φαίνεται να πιέζει τις ΗΠΑ, καθώς το πρώτο από τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας σπάνιων μεταλλευμάτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ θα είναι έτοιμο το 2022 το νωρίτερο.