Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα ο Ισπανικός Στρατός σχεδιάζει την αναβάθμιση των 219 αρμάτων μάχης Leopard-2E, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Fuerza 35». Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα είναι ευρύ και θα περιλαμβάνει τους τομείς της διοίκησης και ελέγχου, των επικοινωνών, της ισχύος πυρός, της κινητικότητας και της προστασίας. Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα βασιστεί στο τριετές πρόγραμμα υποστήριξης των 219 Leopard-2E, ύψους € 200 εκατομμυρίων, που απέσπασε η Santa Bárbara Sistemas. Εκτός της υποστήριξης των αρμάτων η εταιρία θα πραγματοποιήσει και προπαρασκευαστικές εργασίες που αφορούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης που θα ακολουθήσει. Τα ισπανικά Leopard-2E είναι Leopard-2A6 με τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ισπανικού Στρατού.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο θα υλοποιηθεί σε τρία διαφορετικά στάδια, αναμένεται να υλοποιήσει η Santa Bárbara Sistemas σε συνεργασία με την GDELS (General Dynamics European Land Systems). Σε επίπεδο προστασίας, οι λύσεις που εξετάζονται είναι η εγκατάσταση νέου εκτοξευτή καπνογόνων, η ενίσχυση της θωράκισης και η ενσωμάτωση ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας. Σε επίπεδο ισχύος πυρός, εξετάζεται η ενσωμάτωση του βελτιωμένου πυροβόλου L-55A1 της Rheinmetall και η ενσωμάτωση τηλεχειριζόμενου σταθμού με πολυβόλο MAG-58 των 7,62 χιλιοστών της βελγικής FN Herstal. Τα άρματα θα δεχθούν και νέα συστήματα επίγνωσης της κατάστασης και νέες ερπύστριες, ενώ θα αποκτηθούν και νέα δίχτυα απόκρυψης.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσων υποσυστημάτων είναι παρωχημένα και έχει πάψει η υποστήριξη τους. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, το 2029, τα Leopard-2E θα λάβουν την ονομασία Leopard-2EM1. Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος τα άρματα μάχης θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο Leopard-2EM2, δηλαδή σε μια διαμόρφωση εφάμιλλη των Leopard-2A7 (εγκατάσταση ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας, ενσωμάτωση τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού κ.ά.). Η τελευταία φάση θα ολοκληρωθεί το 2032 και τα άρματα μάχης θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο Leopard-2EM2+ (ενισχυμένη θωράκιση, νέο πυροβόλο κ.ά.).