Η Ινδία έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία για την προμήθεια των προηγμένων αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph. Ωστόσο ένα από τα «αγκάθια», που εμποδίζει την υπογραφή του συμβολαίου, είναι οι κυρώσεις βάση του αμερικανικού νόμου CAARSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), ο οποίος επιβάλλεται από τις ΗΠΑ σε όσες χώρες συνεργάζονται με χώρες (και εταιρίες τους) εχθρικά διακείμενες προς τις ΗΠΑ. Η Ρωσία (και η Almaz-Antey, κατασκευάστρια του S-400) εμπίπτουν στο νόμο CAARSA.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα η Ινδία θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να εξαιρεθεί από το νόμο CAARSA έτσι ώστε να προχωρήσει στην προμήθεια των S-400. Τα επιχειρήματα της Ινδίας είναι ότι αφενός οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι καλές, ότι ουδέποτε έχει πράξει κατά των ΗΠΑ ή έχει βοηθήσει άλλους να βλάψουν τις ΗΠΑ και ότι στην περίπτωση κυρώσεων, το Νέο Δελχί θα ανταποδώσει με αποτέλεσμα να υπάρξει υπονόμευσης των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ινδία. Και το Βιετνάμ και η Ινδονησία έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία και αγοράζουν ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σ’ αυτές τις χώρες, τότε είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή, κάτι που δεν επιθυμούν οι ΗΠΑ. Και φυσικά υπάρχει και η Τουρκία, δηλαδή εάν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, στην περίπτωση που προχωρήσει με την προμήθεια των S-400, κάτι που ενδιαφέρει την Ελλάδα άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *