Η Ινδία θέλει να προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS II (National Advanced Surface to Air Missile System-II), σ’ ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό $ 1 δισεκατομμυρίου. Τα συστήματα προορίζονται για την προστασία του Νέου Δελχί, πρωτεύουσας της χώρας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα ενώ οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2021-2023.

Η Ινδία έχει εκφράσει και κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας εθνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας αποτελούμενη από τέσσερα (4) διαδοχικά στρώματα. Το πρώτο σύστημα, το οποίο θέλει να αναπτύξει η Ινδία με ίδια μέσα, θα πρέπει να αναχαιτίζει απειλές σε αποστάσεις 2.000 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 80-100 χιλιομέτρων. Το δεύτερο σύστημα είναι το ρωσικό S-400 για αναχαίτιση στόχων σε αποστάσεις 120-380 χιλιόμετρα. Το τρίτο σύστημα είναι το ισραηλινό Barak-8 για αναχαίτιση απειλών σε αποστάσεις 70-100 χιλιομέτρων, ενώ το τέταρτο σύστημα είναι το ινδικό Akash μέγιστου βεληνεκούς 25 χιλιομέτρων.

Για την επικουρική προστασία της πρωτεύουσα επιλέχθηκε το NASAMS II. Το σύστημα, το οποίο ανέπτυξε η Kongsberg σε συνεργασία με την Raytheon, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικά, ως μια φτηνή και αξιόπιστη λύση αντικατάστασης των HAWK. Η μέγιστη εμβέλεια του συστήματος εξαρτάται από την έκδοση του βλήματος AIM-120 AMRAAM που χρησιμοποιεί, αλλά τυπικά είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων, ενώ το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι τα 14 χιλιόμετρα.

Comments

 1. «Το πρώτο σύστημα, το οποίο θέλει να αναπτύξει η Ινδία με ίδια μέσα, θα πρέπει να αναχαιτίζει απειλές σε αποστάσεις 2.000 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 80-100 χιλιομέτρων. »

  ή αλλιώς ευσεβείς πόθοι
  ή αλλιώς άλλο ένα ανέκδοτο

  το μόνο σύστημα το οποιο επιτυγχάνει αυτές τις επιδόσεις είναι ο SM-3. Ένας πανάκριβος πύραυλος για έξω ατμοσφαιρικές αναχαιτίσεις

  Αλλά η κατασκευή του πυραύλου είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι τα συστήματά που απαιτούνται για τον εντοπισμό και στοχοποίηση

  1. …αλλιώς ευσεβείς πόθοι
   ή αλλιώς άλλο ένα ανέκδοτο…

   «The type of anti-satellite weapon used in Mission Shakti has similar — although not entirely the same — technology as anti-ballistic missile weapons that the U.S. military fired in a March 25 intercontinental missile defense test from Vandenberg Air Force Base…»

   Να ψάξεις να ενημερωθείς για την Ινδική επιχείρηση «Mission Shakti» του Μαρτίου…

   1. αλλο η αναχαιτηση δορυφορων που κινουνται σε προβλεψιμες σταθερες τροχιες και αλλο η εξωατμοσφαιρικη αναχαιτηση βαλλιστικων πυραυλων

    εαν η πυραυλικη τεχνολογια τους ηταν τοσο εξελιγμενη τοτε μαλλον θα ξεκινουσαν απο ενα συστημα αντιστοιχο του Σ400, δεν νομιζεις?

    δεν μπορουμε να ειμαστε 100% σιγουροι αλλα το track record τους ειναι αμφισβητησιμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *