Η Ινδία ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία μια νέα μονάδα παραγωγής των υπερηχητικών πυραύλων BrahMos στο Λάκναου. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει τη δυνατότητα παραγωγής 80-100 πυραύλων ετησίως. Η κατασκευή της κόστισε $ 36 εκατομμύρια και ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Η εγκατάσταση όχι μόνο θα συναρμολογεί πυραύλους, αλλά θα αναλαμβάνει επίσης να εκτελεί δοκιμές και πιθανές αναβαθμίσεις. Η κατασκευή της νέας γραμμής παραγωγής κρίθηκε αναγκαία από την Ινδία προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, καθώς και τις εξαγωγές. Το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εγκατάσταση «αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Ινδίας για μια αυτοδύναμη αμυντική βιομηχανία … δεν είναι απλώς ένα όπλο. Είναι επίσης ένα μήνυμα, ένα μήνυμα για τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών μας, την αποτροπή και την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».

Η νέα μονάδα παραγωγής των BrahMos άνοιξε σε μια εποχή που οι εντάσεις στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν και την Κίνα κλιμακώνονται ξανά, λόγω των αιματηρών επιθέσεων στο Κασμίρ. Ταυτόχρονα, η ένταση της Ινδίας με την Κίνα παραμένει υψηλή, λόγω των αυξανόμενων πωλήσεων όπλων της Κίνας στο Πακιστάν. Ο BrahMos είναι ένας πύραυλος που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία και την Ινδία. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 2001. Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί από εναέριες, θαλάσσιες ή χερσαίες πλατφόρμες. Το BrahMos είναι ένα υπερηχητικό βλήμα µε δυνατότητα πτήσης σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Ενσωματώνει δύο κινητήρες. Ο πρώτος, ένας πυραυλοκινητήρας, αναλαμβάνει να επιταχύνει το βλήμα μέχρι το σημείο όπου ο κύριος προωθητής να αναλάβει την πρόωση του βλήματος.

Μετά την εκτόξευση το βλήμα κινείται αδρανειακά προς το στόχο, με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει. Στην τερματική φάση το BrahMos ενεργοποιεί τον αισθητήρα του, ενώ κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. O αισθητήρας ερευνά και μετά τον εντοπισμό του στόχου τον εγκλωβίζει και κινείται προς αυτόν. Το βλήμα ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 200-300 κιλών, ανάλογα της έκδοσης και κινητήρα Ramjet υγρού καυσίμου συν προωθητή στερεού καυσίμου. Ο BrahMos επιτυγχάνει υπερηχητική ταχύτητα σε όλες τις φάσεις της πτήσης. Έτσι επιτυγχάνει μικρότερο χρόνο πτήσης και ταχύτερο χρόνο εμπλοκής. Λειτουργεί με βάση την τεχνική «Fire and Forget», υιοθετώντας ποικιλίες πορείες πτήσης προς τον στόχο. Το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου είναι συνάρτηση της πλατφόρμας εκτόξευσης (350-400 χιλιόμετρα από εναέριες και 500 χιλιόμετρα από θαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες).

Στα τέλη του 2022 το Ινδικό Ναυτικό ενέταξε σε υπηρεσία συστήματα παράκτιας άμυνας BrahMos, εκτόξευσης και από εμπορευματοκιβώτια ώστε το σύστημα να στοχοποιείται εξαιρετικά δύσκολα. Η καταστροφική του ισχύς ενισχύεται λόγω της μεγάλης κινητικής ενέργειας κατά την πρόσκρουση. Το υψόμετρο πτήσης είναι από 10 μέτρα έως 15 χιλιόμετρα, ενώ μεταφέρει μια συμβατική κεφαλή βάρους 200-300 κιλών. Να σημειωθεί ότι η Ινδική Αεροπορία βρίσκεται σε φάση ενσωμάτωσης των πυραύλων στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η ενσωμάτωση θα γίνει μέσω τροποποιήσεων με τη μορφή συλλογών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών αεροδυναμικής και ηλεκτρονικής συμβατότητας, τρία ινδικά Rafale θα αναβαθμίζονται σε μηνιαία βάση, με συλλογές που θα παραλαμβάνονται από τη Γαλλία.