Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης των χρημάτων που υπάρχουν σε έναν ειδικό λογαριασμό αποταμίευσης ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των αμυντικών δαπανών, το οποίο αναμένεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, όπως ανέφερε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιπλέον έκδοση ομολόγων μέχρι να ληφθεί μία απόφαση σχετικά με το αν θα αυξηθεί η φορολογία που αποτελεί για πολλά χρόνια την κύρια πηγή χρηματοδότησης για την κάλυψη των προγραμματισμένων αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική αναφορά του Kyodo, χωρίς την επίκληση πηγών.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έχει δεσμευτεί για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Ιαπωνίας κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων της Βόρειας Κορέας, αλλά και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Ο ίδιος έδωσε κατευθύνσεις στους υπουργούς του τη Δευτέρα να εργαστούν για ένα σχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ποσοστού των αμυντικών δαπανών στο 2% επί του ΑΕΠ μέσα σε μία πενταετία, έναντι του ποσοστού 1% στο οποίο καταγράφονται σήμερα.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την ήδη δοκιμαζόμενη ιαπωνική οικονομία.

Αρκετά μέλη του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αύξηση της φορολογίας, εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για την πρόκληση συνεπειών στην ευαίσθητη ιαπωνική οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών την υποστηρίζει.

Καθώς μία απόφαση για ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας απαιτεί χρόνο, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης των κερδών που έχουν παρακρατηθεί από έναν ειδικό λογαριασμό ξένου συναλλάγματος που υπάρχει για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Kyodo.

Στο λογαριασμό αυτό συσσωρεύονται ετήσια κέρδη 14-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (13,53-24,17 δισεκατομμυρίων ευρώ), ενώ έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να καλυφθούν κενά χρηματοδότησης του κεντρικού προϋπολογισμού.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 79,42 δισεκατομμύρια δολάρια (76,74 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το υπουργείο Άμυνας και τα στελέχη του υπουργείου των Οικονομικών βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το ποσό των αμυντικών δαπανών που πρέπει να εγκρίνει η κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά η άμυνα της Ιαπωνίας.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά των ΜΜΕ.

Η πρόταση αντικατοπτρίζει την μάχη της κυβέρνησης προκειμένου να συνδυάσει τις αμυντικές δαπάνες με τη διαχείριση του μεγαλύτερου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εξωτερικό χρέος της Ιαπωνίας είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας της.

Το υπουργείο των Οικονομικών ανησυχεί για τη χρήση των χρημάτων του αναφερόμενου ειδικού λογαριασμού, καθώς αυτά έχουν αποταμιευθεί για το ενδεχόμενο επέμβασης με οικονομική ρευστότητα στην αγορά ξένου συναλλάγματος.