Η ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries) ανακοίνωσε ότι στις 22 Μαρτίου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις επιχειρησιακές δοκιμές αντιαεροπορικού συστήματος με βλήματα Barak-ER (Extended Range). Οι δοκιμές αφορούσαν σε σειρά σεναρίων εμπλοκής έναντι διάφορων απειλών, όπως αεροσκάφη και βαλλιστικοί πύραυλοι. Το μέγιστο βεληνεκές του Barak-ER είναι 150 χιλιόμετρα. Η αύξηση του βεληνεκούς έγινε εφικτή, μέσω της ανάπτυξης και υιοθέτησης ενός πυραυλοκινητήρα μήκους ενός μέτρου. Ο «πυραυλικός επιταχυντής» («rocket accelerator»), όπως τον αποκαλεί η ΙΑΙ αύξησε το μέγιστο βεληνεκές των Barak-8 από τα 100 στα 150 χιλιόμετρα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Barak στηρίζεται στη χρήση τριών διαφορετικών αντιαεροπορικών βλημάτων: Ένα για το μικρό βεληνεκές (0-35 χιλιόμετρα), ένα για το μέσο βεληνεκές (35-70 χιλιόμετρα) και ένα για το μεγάλο βεληνεκές (70-100 χιλιόμετρα). Πλέον, με τη χρήση του νέου βλήματος το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 150 χιλιόμετρα. Ως αντιαεροπορικό σύστημα το Barak ακολουθεί φιλοσοφία σπονδυλωτής σχεδίασης, για χρήση από το έδαφος ή από πλοίο. Είναι σπονδυλωτό τόσο σε επίπεδο αισθητήρων όσο και σε επίπεδο βλημάτων, με μόνη σταθερά το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, γύρο από το οποίο «χτίζεται» το αντιαεροπορικό σύστημα που απαιτεί η εκάστοτε επιχειρησιακή ανάγκη.

Comments

  1. Τα μέσης και μεγάλης εμβέλειας οι Ισραηλινοί τα αντικατέστησαν με το David’s Sling, το οποίο νομίζω ότι είναι και το πιο ελκυστικό για εμάς. Το θεματάκι είναι τι πυραύλους χρησιμοποιεί αυτό, καθώς πχ μάνι μάνι χρησιμοποιεί τον Stunner που είναι υποτίθεται πύραυλος με επιδόσεις λίγο κάτω από τους Patriot, αλλά σε κλάσμα του κοστους του.

    Δεν θυμάμαι αν τον Barak τον παίρνει αυτό το σύστημα, αν ναι, πιθανόν να είναι ο άλλος πύραυλος που να είναι πιο κοντά σε επιδόσεις με αυτόν του Patriot, πιο φτηνός από του Patriot αλλά αρκετά πιο ακριβός από τον Stunner?

    Πάντως νομίζω ότι αν στο μέλλον έπρεπε να πάρουμε ΑΑ, θα έπρεπε να κοιτάξουμε εκεί. Για να μην πω ότι επειδή οι Ισραηλινοί είναι μανούλες στις πατέντες, ίσα που τους έδινα την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και τους ζητούσα να βάλουν ραντάρ και να χωρέσουν όσους πυραύλους μπορούν. Αστακό θα τις έκαναν

  2. Οποτε οι Saar 6 αποκτουν και επισημα δυνατοτητα Αεραμυνας Περιοχης..και μιλαμε για πλοια των 2000τ..οι Ισραηλινοι προσφερουν εξαιρετικες λυσεις για την -απαραιτητη-αναβαθμιση των Α/Α δυνατοτητων μας και πολυ σωστα το ΓΕΕΘΑ εχει δειξει το ενδιαφερον του για το Iron Dome..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *