«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τα προεδρικά διατάγματα σχετικά με το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων … Αυτή η απόφαση σημαίνει την αναστολή των 12 μιλίων σε αυτό το στάδιο», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η οποία αποδίδει τη στροφή στην πολιτική της Ελλάδας, στις προειδοποιήσεις-απειλές της Τουρκίας. Πρόκειται για μια άκρως προσβλητική, για τη χώρα μας, θέση-τοποθέτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα ισχυρίζεται, εδώ και χρόνια, ότι τα ελληνικά νησιά έχουν χωρικά ύδατα έξι (6) ναυτικών μιλίων και ότι δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση και παρερμηνεία της συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε, όπως αναμεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», «η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εάν παρθεί μια απόφαση κατά των συμφερόντων μας στο Αιγαίο», προφανώς επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκία, περί αιτίας πολέμου, εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, από τα έξι (6) στα 12 ναυτικά μίλια.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *