Η γερμανική κυβέρνηση προσέφερε στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot για να εξασφαλιστεί η προστασία του εναέριου χώρου της, μετά την πτώση «αδέσποτου» πυραύλου την περασμένη εβδομάδα στην πολωνική επικράτεια που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άμαχοι, δήλωσε χθες η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στον Τύπο.

Ήδη το Βερολίνο είχε ανακοινώσει πως θα προσέφερε στη γειτονική της χώρα βοήθεια στη φρούρηση του εναέριου χώρου της αναπτύσσοντας μαχητικά Eurofighter, καθώς το περιστατικό ενέτεινε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να εξαπλωθεί. «Προσφέραμε στην Πολωνία υποστήριξη για την ασφάλεια του εναέριου χώρου της-Eurofighter και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot», συνόψισε η κυρία Λάμπρεχτ μιλώντας στις εφημερίδες Rheinische Post και General Anzeiger.

Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία πιθανόν εκτοξεύθηκε από ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, όχι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Συστήματα όπως είναι το αμερικανικής κατασκευής Patriot είναι σχεδιασμένα για την αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων.

Το NATO κάνει κινήσεις για να ενισχύσει τις άμυνες στην ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Κράτη μέλη του, με επικεφαλής τη Γερμανία, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ικανών να δημιουργήσουν κοινή ασπίδα για διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένων Patriot. Η Γερμανία διέθετε 36 συστήματα Patriot όταν θεωρείτο κράτος της πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 12 τέτοια συστήματα, δύο από τα οποία είναι ανεπτυγμένα στη Σλοβακία.