Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» η Γερμανική Κυβέρνηση, υπό την αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης για όσους αλλοδαπούς δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν άσυλο στη χώρα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Γερμανούς ήταν ένα περιστατικό, πρωτόγνωρο για τα νομικά ήθη της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, μετανάστες, άγνωστο αν ήταν νόμιμοι ή μη, επιτέθηκαν και ασκώντας βία στα όργανα της τάξης, επέβαλαν την απελευθέρωση ενός μετανάστη, ο οποίος δεν έλαβε άσυλο και επρόκειτο να απελαθεί (λίγες ημέρες αργότερα ωστόσο τον συνέλαβαν εκ νέου).

Το περιστατικό έλαβε μεγάλες διαστάσεις και προβλήθηκε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των Γερμανών η Γερμανική Κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης, αλλά και της γενικότερη προσέγγιση της στο θέμα.

Πλέον οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη Γερμανία, αλλά θα παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ασύλου του, η οποία θα πρέπει να γίνεται σύντομα. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η αίτηση ασύλου το άτομο θα απελαύνεται.

Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που έφτασαν στη Γερμανία το 2015 και το 2016 (υπολογίζονται περίπου στα 1,3 εκατομμύρια).