Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στα ευρωπαϊκά προγράμματα του νέου μαχητικού αεροσκάφους FCAS (Future Combat Air System) και του νέου άρματος μάχης MGCS (Main Ground Combat System). Η δήλωση έγινε στη Γερμανία, παρουσία του Γάλλου ομολόγου του, Sébastian Lecornu. Η δήλωσε ήρθε σε μια περίοδο όπου και τα δύο προγράμματος αντιμετωπίζουν δυσκολίες και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ως προς το FCAS, ένταση δημιουργήθηκε πρόσφατα όταν η Γαλλία ζήτησε μερίδιο 80% στο πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Πρόκειται για ένα αίτημα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εντάσεις μεταξύ των συμμετεχουσών κρατών. Το αίτημα της Γαλλίας έχει διαβιβαστεί στη Γερμανία. Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν οι Dassault (Γαλλία), η Airbus (Γερμανία) και η Indra (Ισπανία), αναμένεται να κοστίσει περί τα € 100 δισεκατομμύρια.

Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, λόγω διαφωνιών σχετικά με την κατανομή του έργου. Εάν η Γαλλία επιμείνει σε αυτό το αίτημα, αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και να οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση, στο πέρασμα της επόμενης φάσης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα FCAS στοχεύει στην κατασκευή του πρώτου πρωτοτύπου το 2027 και σε ένταξη σε υπηρεσία το 2035-2040. Εκτός από το επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, το πρόγραμμα προβλέπει και την ανάπτυξη και συνοδού UCAV. Ως προς το πρόγραμμα MGCS, ενώ η Γερμανία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση της η πρόσφατη έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος νέου άρματος μάχης MARTE (Main ARmoured Tank of Europe) εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της Γερμανίας στο MGCS. Στο πρόγραμμα MARTE συμμετέχουν 12 χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Εσθονία, Λιθουανία, Ισπανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Ελλάδα, Ρουμανία, Φινλανδία και Ολλανδία) και 51 εταιρίες και οργανισμοί.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει ένα νέο άρμα μάχης, σύγχρονο και ικανό να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και επιχειρησιακές ανάγκες, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες. Επιπλέον, το πρόγραμμα MARTE θα διερευνήσει τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την πιθανή αναβάθμιση υφιστάμενων. Το πρόγραμμα στοχεύει στους τομείς της προστασίας, της ανίχνευσης στόχων και της ισχύος πυρός, με έμφαση στη σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας, τόσο του νέου άρματος μάχης όσο και των συλλογών αναβάθμισης των υφισταμένων αρμάτων μάχης. Επίσης έμφαση θα δοθεί στην αποδοτικότητα του κύκλου ζωής του νέου άρματος μάχης. Σύμφωνα με τη Γερμανία το MARTE αναπτύσσεται ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση του MGCS, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα Leopard-2 και Leclerc.