ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ μια σημαντική περίοδο, η οποία είναι γεμάτη εξελίξεις και γεγονότα. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία.  Πρωτίστως σοβαρότητα. Πρέπει προσγειωμένα να αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά. Είναι προφανές πως διαμορφώνονται νέα δεδομένα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν ως ευλογία για την Κύπρο, τον ελληνισμό, ενδέχεται ωστόσο στο τέλος να είναι κατάρα. Αναφερόμαστε πρωτίστως στο θέμα του φυσικού αερίου. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο στόχο «Γλαύκος» στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα. Αυτό, όμως, μπορεί στο τέλος να μην σημαίνει και πολλά. Είναι σαφές ότι για να μπορέσουμε, για παράδειγμα, να στραφούμε εκ νέου στην επιλογή του τερματικού σταθμού χρειάζονται κι άλλα αποθέματα. Οι ειδικοί προβλέπουν πως θα υπάρχουν κι άλλα ανάλογα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις, ενδεχομένως και να ανακαλυφθούν και μεγαλύτερα κοιτάσματα. Ίδωμεν.

ΑΥΤΗ είναι η μια διάσταση. Δηλαδή, η ανακάλυψη σημαντικών ποσών φυσικού αερίου. Το ζητούμενο παραμένει πάντα η αξιοποίηση αυτής της προίκας. Πολιτικά, γεωστρατηγικά, οικονομικά. Για χρόνια, δεκαετίες, μέχρι και σήμερα η Κύπρος δεν αξιοποιούσε προς όφελος της τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που είχε. Άλλοι τα αξιοποιούσαν και τα απομυζούσαν. Είναι καιρός να υπάρξει μια σοβαρή πολιτική στροφή. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή πλεύσης και καθορισμό πολιτικής σε μια άλλη βάση. Μια ολοκληρωμένη πολιτική διεκδίκησης. Μιας πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα στην περιοχή, ευρύτερα στο πολιτικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα θα αναζητεί συνεργασίες. Αυτές οι συνεργασίες δεν θα πρέπει να γίνονται για το θεαθήναι, αλλά να στηρίζονται σε πολιτικούς όρους και σε μια λογική αμοιβαίου κέρδους. Διαφορετικά, θα κινηθούμε στην παλιά προσέγγιση, όπου θα προσφέρουμε τις διευκολύνσεις χωρίς να έχουμε οφέλη.

ΟΙ συγκυρίες είναι ευνοϊκές. Στην πολιτική, τη διπλωματία, όπως και στη ζωή, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο και δεν υλοποιείται αυτόματα. Χρειάζεται ακόμη και το αυτονόητο να το κερδίσεις. Ευκαιρίες για τη χώρα μας υπάρχουν πολλές. Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν κάποια στιγμή. Τίποτε δεν είναι στατικό και όλα αλλάζουν. Αυτό γίνεται πάντα.

ΣΥΝΕΠΩΣ είναι πρόδηλο ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν συγκυρίες και ευκαιρίες. Και αξιοποίηση σημαίνει πως γίνονται όλα εκείνα που θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης σχεδιασμών. Και οι σχεδιασμοί πρέπει να υποστηρίζονται πάντα από διάφορες πολιτικές. Διαφορετικά θα είναι μετέωροι οι σχεδιασμοί.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της γεώτρησης  της ExxonMobil στο στόχο «Γλαύκος» του θαλασσοτεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.  Επαναλαμβάνουμε πως κάποτε θα φώτα θα σβήσουν. Αυτό σημαίνει πως τώρα που οι προβολείς είναι στραμμένοι σ’ εμάς πρέπει να γίνουν κινήσεις.

ΑΥΤΟ που πρωτίστως απασχολεί την Κύπρο είναι το άλυτο κυπριακό ζήτημα. Είναι πεποίθησή μας πως μέσα από την αξιοποίηση των συγκυριών πρέπει να καθορίσουμε μια νέα προσέγγιση. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχει μπει στον ενεργειακό χάρτη και στη Λευκωσία να συζητούμε με όρους της δεκαετίας του ΄70. Με όρους ήττας. Αλλαγή και ανατροπές χρειάζονται.  

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΥΘΕΡΟΣ