Το πρωί του Σαββάτου 7/10/2023 βρήκε το νότιο Ισραήλ στο επίκεντρο μιας μαζικής επίθεσης του στρατιωτικού σκέλους τη οργάνωσης Χαμάς από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Μαχητές της Χαμάς με την υποστήριξη μπαράζ ρουκετών πέρασαν το τοίχος που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας με το υπόλοιπο Ισραήλ, επιτέθηκαν και κατέλαβαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις πλησίον της Γάζας και φυλάκια του Ισραηλινού στρατού καταστρέφοντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και καταλαμβάνοντας στρατιωτικά οχήματα και οπλισμό. Παράλληλα αριθμός μερικών δεκάδων ισραηλινών στρατιωτικών και πολιτών συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στη Γάζα. Η επιτυχία μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης από την Χαμάς υπήρξε λόγω του στρατηγικού αιφνιδιασμού που πέτυχε απέναντι στις δυνάμεις του Ισραήλ και την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του να παρέχουν σωστή πληροφόρηση στις φίλιες δυνάμεις.
Η επιχείρηση αυτή είναι ικανή να τινάξει όλη την περιοχή στον αέρα. Κατ’ αρχήν επηρρεάζει άμεσα τις διαβουλεύσεις προσέγγισης μεταξύ της του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας και του κράτους του Ισραήλ για μια ειρηνευτική διαδικασία που θα έδινε τέλος μετά από 80 χρόνια στη διαφιλονικία μεταξύ των ισραηλινών και των αράβων. Βέβαια αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Ιράν όπου μετά τη συμφωνία οι σουνιτικές μοναρχίες του κόλπου θα στρέφονταν εναντίων του σηιτικού Ιράν για τη διευθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων διαφορών.
Μ’ αυτόν τον τρόπο το Ιράν χρησιμοποιώντας την παλαιστινιακή οργάνωση μπήκε σφήνα στην όλη διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή. Για το Ιράν η οποιαδήποτε καλή ή κακή έκβαση της σύγκρουσης που ξεκινάει σήμερα μόνο κέρδος μπορεί να δώσει. Είτε η όλη επιχείρηση λήξει άμεσα με όλες τις πλευρές να προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση του μεσανατολικού, είτε οι επιχειρήσεις των επόμενων ημερών ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου με τις αραβικές χώρες να προστρέχουν σε βοήθεια προς τους παλαιστινίους, πράγμα που σημαίνει ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, θα σημαίνει μόνο κέρδος για το Ιράν και των συμμάχων του.
Στην πρώτη περίπτωση στις συνομιλίες θα συμμετέχει και το Ιράν ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα βλέπει τους αντιπάλους του να αποδυναμώνονται από τη μεταξύ τους αναμέτρηση. Το Ιράν είναι γνωστός πολέμιος του Ισραήλ και κάθε τόσο η ηγεσία του καταφέρνεται σε σοβαρές αντι-σημιτικές δηλώσεις κραυγάζωντας πολεμικές ιαχές που φτάνουν μέχρι τη εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ από τον χάρτη. Από την άλλη το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκαλεί σοβαρές ανησυχίες όχι μόνο στο ίδιο το Ισραήλ αλλά και στα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου και ιδιαίτερα στη Σ.Αραβία ανεβάζοντας τον πήχη στην γεωπολιτική τους κόντρα για τις σφαίρες επηρροής στα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πολύ καίρια για την τροπή που μπορεί να πάρουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εκ των πραγμάτων η Χαμάς δεν έχει τη στρατιωτική δύναμη να απειλήσει ανοιχτά το Ισραήλ και έχει σημασία η χρονική στιγμή που έγινε αυτή η επίθεση. Είναι στην επέτειο των 50 χρόνων από τον πόλεμο του 1973 και ο Παλαιστίνιος αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πολύ έξυπνα έως και πονηρά θα έλεγε κανείς χρησιμοποίησε αυτή την ημερομηνία καλώντας τον αραβικό κόσμο να εξεγερθεί απέναντι στην καταπίεση που ασκεί το κράτος του Ισραήλ στους αδελφούς μουσουλμάνους.
Η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινοί απλοί και φιλήσυχοι άνθρωποι που κατοικούν στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται υπό ένα καθεστώς ομηρίας περιτριγυρισμένοι από τείχη και συρματοπλέγματα. Η Γάζα είναι η τελευταία πράξη μιας σειράς τραγικών λαθών που έγιναν διαχρονικά από τις μεγάλες δυνάμεις χαράζοντας τα σύνορα των κρατών της περιοχής από την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα. Το άλλο μεγάλο ζήτημα της περιοχής είναι το κουρδικό όπου ένας λαός 40 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι και αυτός χωρίς αυτόνομο κράτος και ο φυσικός του χώρος κατέχεται από τέσσερις χώρες.
Μέχρι στιγμής μόνο το Ιράν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή αρχή της Δυτικής όχθης, που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους ισραηλινούς και τους σαουδάραβες, μάλλον μουδιασμένη αναφέρθηκε στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοάμυνα.
Από την άλλη η Τουρκία που ύψωνε το δάχτυλο ως προστάτιδα δύναμη των παλαιστινίων μπροστά στην επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και το ενδεχόμενο το ισραηλινό αέριο να μεταφέρεται μέσω Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά συνέστησε στην αρχή αυτοσυγκράτηση μεταξύ των πλευρών και μόνο μετά από εσωτερικές πιέσεις υποστήριξε τους Παλαιστίνιους.
Επίσης η επίθεση αυτή συσπειρώνει τον ισραηλινό λαό γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού κ.Νετανιάχου ο οποίος το προηγούμενο διάστημα βαλλόταν εσωτερικά με σφοδρή κριτική για νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση που έβρισκαν αντίθετη μεγάλη μερίδα του ισραηλινού λαού.
Η επίθεση και κατάληψη εδαφών και πόλεων του Ισραήλ ουσιαστικά έφεραν τη χώρα σε κατάσταση πολέμου και η κυβέρνηση κάλεσε σε επιστράτευση 100.000 εφέδρους.
Το νούμερο αυτό είναι ενδεικτικό τόσο της σοβαρότητας της κατάστασης όσο και της σφοδρότητας της αντίδρασης που θα έχει το Ισραήλ κατά την αντεπίθεση. Η σημερινή επίθεση έδωσε ουσιαστικά το άλλοθι που ίσως έψαχνε το Ισραήλ για να μπει στη Γάζα και να καταστρέψει διαπαντώς, όσο μπορεί να είναι αυτό εφικτό, τη Χαμάς. Εξάλλου και στο διάγγελμα του κ.Νετανιάχου έγινε αντιλληπτό το μέγεθος την απάντησης που προτίθεται να δώσει το Ισραήλ. Μπορεί σήμερα στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης όλες οι χώρες να καταδικάζουν την απρόκλητη επίθεση όμως σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τις επιπτώσεις της επίθεσης στον τοπικό πληθυσμό, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Επίσης πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί στάση θα κρατήσει η Χεζμπολάχ και εάν θα συμμετέχει στον πόλεμο εναντίον των Ισραηλινών ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στο βορρά.
Προφανώς η Χαμάς περιμένει την αντίδραση του Ισραήλ και μένει να δούμε εάν η άμυνα της είναι τόσο καλά οργανωμένη όσο και η σημερινή της επίθεση. Είναι προφανές ότι ελπίζει στο κοινό αίσθημα των μουσουλμανικών λαών της περιοχής που μπορεί να πιέσει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν απέναντι στο σιωνιστικό Ισραήλ. Το σίγουρο είναι ότι εάν μπει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας θα υπάρξουν πολλοί νεκροί και από τις δύο πλευρές. Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και της όποιας έμπρακτης υποστήριξης προς την πλευρά των παλαιστινίων από τις αραβικές χώρες θα είναι οι παράπλευρες απώλειες γυναικόπαιδων που συνήθως είναι τα τραγικά θύματα αυτών των συγκρούσεων.
Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση γιατί πρώτον πρέπει να διασφαλίσει την εκκαθάριση των εδαφών από τους μαχητές της Χαμάς και την διατήρηση της ασφάλειας και ταυτόχρονα να δώσει ένα ισχυρό μάθημα στην ηγεσία της Χαμάς επανακτώντας την υπερηφάνεια του κράτους του Ισραήλ χωρίς όμως να προκαλέσει τη συσπείρωση των αραβικών κρατών εναντίον του αποφεύγοντας έτσι την εξαγωγή της αντιπαράθεσης με περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων.
Οι επόμενες μέρες και ώρες θα είναι κρίσιμες. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και την στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ. Σε πρώτη φάση εάν η Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσει την απειλή της για εμπλοκή στη σύγκρουση και σε δεύτερη φάση κατά πόσο το Ιράν θα μπορέσει να υποστηρίξει τη Χαμάς με εξοπλισμό και την Χεσμπολάχ, εφόσον συμμετάσχει στον πόλεμο, ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.