Η αμερικανική General Dynamics παρουσίασε, στη διεθνή έκθεση «2019 Modern Day Marine», μια βελτιωμένη έκδοση του ελαφρού άρματος μάχης Griffon. Η νέα έκδοση (Griffin II) προορίζεται να διεκδικήσει το πρόγραμμα προμήθειας 500 ελαφρών αρμάτων μάχης του Αμερικανικού Στρατού.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανικός Στρατός θέλει τα ελαφρά άρματα μάχης να τα εντάξει στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού (IBCT : Infantry Brigade Combat Team), στο πλαίσιο του προγράμματος MPF (Mobile Protected Firepower), το οποίο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου προγράμματος NGCV (Next-Generation Combat Vehicles).

Το πρόγραμμα MPF αφορά στην ενσωμάτωση μιας Ίλης Ελαφρών Αρμάτων Μάχης, δύναμης 14 αρμάτων, σε κάθε Τάγμα Πεζικού των Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών του Αμερικανικού Στρατού. Στόχος είναι τα Τάγματα Πεζικού να αποκτήσουν αυτόνομη ισχύ πυρός, έτσι ώστε να μην ζητούν υποστήριξη από τις Επιλαρχίες, άρα οι Επιλαρχίες να διατηρούν ακέραιη την μαχητική τους ισχύ και τη δύναμη πυρός που διαθέτουν.

Σήμερα τα Αμερικανικά Τάγματα Πεζικού διαθέτουν 2-4 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα M-1128 Stryker Mobile Gun Systems με πυροβόλο των 105 χιλιοστών σε ρόλο ελαφρού άρματος μάχης. Ωστόσο, η χρήση τους δεν έχει ικανοποιήσει την ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού και πλέον αναζητούνται λύσεις αντικατάστασης τους. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή των ελαφρών αρμάτων μάχης θα ξεκινήσει το 2022, ενώ τα πρώτα οχήματα θα ενταχθούν σε υπηρεσία το 2025.

Μέχρι στιγμής για το πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η βρετανική BAE Systems, που προσφέρει το CV-90120T, μια έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος CV-90, με πυροβόλο των 120 χιλιοστών, η General Dynamics, με το Griffin II, το οποίο ενσωματώνει το πυροβόλο XM-360 των 120 χιλιοστών, παρόμοιο, αλλά μικρότερου βάρους, με το M-256 των Μ-1 Abrams, και η επίσης αμερικανική SAIC, σε συνεργασία με την ST Kinetics της Σιγκαπούρης, που προσφέρουν το όχημα NG-AFV (Next Generation-Armored Fighting Vehicle) με πυροβόλο διαμετρήματος 105 χιλιοστών.