Η γαλλική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας και ανθυποβρυχιακού πολέμου μόνη, ελλείψει συνεργασίας με τη γερμανική, έγινε γνωστό χθες από το Παρίσι. Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ανέθεσε την ανάπτυξη του αεροσκάφους στις Airbus και Dassault.

Βασιζόμενες σε πολιτικά αεροσκάφη που κατασκευάζουν αντιστοίχως-τα A320 neo και Falcon 10X-οι δύο εταιρείες θα σχεδιάσουν το νέο αεροσκάφος του Γαλλικού Ναυτικού, που θα τεθεί σε υπηρεσία τα χρόνια του 2030, με εκτιμώμενο κόστος σχεδόν € 11 εκατομμύρια για την καθεμιά στη φάση αυτή βιομηχανικής ανάπτυξης. Θεωρητικά, το νέο αεροσκάφος θα αντικαταστήσει τον στόλο των 22 Atlantique-2. Το Παρίσι παραμένει ανοικτό στη συνεργασία με άλλους ευρωπαίους εταίρους, τόνισε το υπουργείο.

Οι Εμανουέλ Μακρόν και Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωναν το κοινό πρόγραμμα για το λεγόμενο εναέριο σύστημα ναυτικού πολέμου του μέλλοντος το 2017. Όμως, το 2021, η Γερμανία αποφάσισε να προμηθευτεί πέντε P-8A Poseidon έναντι € 1,43 δισεκατομμυρίων, για να αντικαταστήσει τα P-3. Το γερμανικό Yπουργείο Άμυνας έκανε λόγο τότε για «προσωρινή» λύση. Αλλά έναν χρόνο αργότερα, ανακοίνωνε πως πρόκειται να προμηθευτεί και άλλα, ως και επτά ακόμη.

Το γαλλικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς αναμένεται να αξιοποιεί σειρά τεχνολογιών αιχμής, ιδίως αισθητήρες, προηγμένα μέσα επικοινωνίας, ραντάρ, τεχνολογίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και νέα όπλα. Τα 22 Atlantique-2 σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1960 και τέθηκαν σε υπηρεσία το 1965. Δεκαοκτώ από αυτά εκσυγχρονίζονται για να παραμείνουν επιχειρησιακά ως τουλάχιστον το 2030.