Ένα σημαντικό βήμα για την διεύρυνση και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που συμπίπτει με την περίοδο που η Ουάσιγκτον στρέφει και πάλι το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και αντιμετωπίζει νέου τύπου απειλές, πρόκειται να γίνει το Σάββατο με την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το LIBERAL

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα εξέρχεται τραυματισμένη από την οικονομική κρίση, η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, η νέα Συμφωνία, χωρίς φυσικά να αποτελεί την λύση των προβλημάτων ασφάλειας της Ελλάδας, θέτει τις βάσεις για ένα πλέγμα ασφάλειας μέσω της όλο και μεγαλύτερης αλληλεξάρτησης των στρατηγικών συμφερόντων των δυο χωρών στην περιοχή.

Η αναβάθμιση και διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα και πέραν της Σούδας, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι πέραν του πρακτικού οφέλους για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι και σε συμβολικό επίπεδο ένδειξη της αναγνώρισης από την Ουάσιγκτον του στρατηγικού ρόλου που μπορεί να έχει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η επιλογή και μάλιστα την συγκεκριμένη στιγμή είναι μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και φυσικά και προς την Άγκυρα.

Η παρουσία του Μ. Πομπέο στην Αθήνα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είναι ο μόνος που έχει επιβιώσει από τις καρατομήσεις όλων των συνεργατών του προέδρου Τραμπ που χειρίζονταν τα θέματα Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής και ίσως μαζί με τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου είναι οι μόνοι αξιόπιστοι συνομιλητές στην αμερικανική κυβέρνηση για θέματα στρατηγικής.

Ανώτερη πηγή του Στειτ Ντιπάρτμεντ στην διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη Πομπέο, τόνισε ότι «η Ανατολική Mεσόγειος είναι μα περιοχή στρατηγικής σημασίας. Έχουμε δει πολλές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες και χρόνια και η εταιρική σχέση με την σύμμαχο μας Ελλάδα είναι θεμελιώδους σημασίας γι αυτό…».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μαύρη Θάλασσα είναι όλες σημαντικές περιοχές για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας των ΗΠΑ». Και σε ότι αφορά και τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «νέα Ελλάδα στην οποία γίνονται πολλά σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη και τις οικονομικές ευκαιρίες.

Ο κ. Πομπεο θα έχει συνάντηση το Σάββατο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και κατόπιν θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια με τον οποίο και θα υπογράψουν το αναθεωρημένο τμήμα της Συμφωνίας MDCA, η οποία τέθηκε σε ισχύ πρώτη φορά το 1990 και μετά την λήξη της δεκαετούς ισχύος της, ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο.

Στην διαπραγμάτευση της Συμφωνίας η οποία είχε ξεκινήσει και είχε φθάσει σε σημείο ωρίμανσης από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της έδωσαν από αμερικανικής πλευράς ο πρεσβευτής Τ. Πάϊατ και από ελληνικής, οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρης, η Διπλωματική Σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος και εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ και του ΥΕΘΑ.

Με την νέα Συμφωνία αποκτούν πλέον και θεσμική κάλυψη δραστηριότητες που μέχρι τώρα διεξάγονταν με ad hoc τεχνικές ρυθμίσεις στην περιοχή Μαράθι της Σούδας, στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στο Στεφανοβικειο Μαγνησίας.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις υποδομές αυτές η διοίκηση παραμένει στην Ελλάδα (οι Αμερικανοί θα έχουν αρμοδιότητα διοίκησης μόνο των δικών τους δυνάμεων), ενώ ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα γίνει με αμερικανική χρηματοδότηση, (καθώς πλέον η ένταξη τους στην MDCA δίνει την δυνατότητα στο Κογκρέσο να εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια), ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα χρήσης των αναβαθμισμένων αυτών υποδομών όταν δεν γίνεται χρήση τους από τους Αμερικανούς. Η αναθεώρηση του τμήματος αυτού της Συμφωνίας ήταν αναγκαίο όχι μόνο για να ανταποκρίνεται και στις νέες απειλές ασφάλειας αλλά και για να αφαιρεθούν από το κείμενο εγκαταστάσεις όπως η βάση του Ελληνικού, που έχουν πάψει να υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια.

Η «διασπορά» αυτή σε διαφορετικές περιοχές της χώρας θα προσφέρει οικονομικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες και τοπικές επιχειρήσεις τόσο από την πραγματοποίηση των έργων όσο και από την φιλοξενία προσωπικού του Αμερικανικού Στρατού.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην αξιοποίηση και αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης καθώς έτσι ενισχύεται ο εθνικός στόχος για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατηγικό κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό, καθώς με την ανάπτυξη και παράλληλων υποδομών προσφέρει εναλλακτική οδό εξόδου στην Μεσόγειο για την Βουλγαρία και την Ρουμανία, που μέχρι τώρα είναι «εξαρτημένες» από την Τουρκία λόγω των Στενών.

Πάντως από την Συμφωνία απουσιάζουν χειροπιαστά ανταλλάγματα για τις διευκολύνσεις που θα προσφερθούν στις ΗΠΑ.

Η Ελληνική πλευρά είχε επιδιώξει τα τελευταία δυο χρόνια να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πλεονάζον αμυντικό υλικό των ΗΠΑ με πιο σημαντική αυτήν της παραχώρησης 2-3 αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε μέχρι στιγμής, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Με την Συμφωνία που θα υπογραφτεί το Σάββατο μπαίνει μια ακόμη ψηφίδα σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που οικοδομείται από τους Αμερικάνους στην περιοχή, με πυλώνες το Ισραήλ και την Αίγυπτο χωρίς να κρύβουν την ενεργό στήριξη τους στην διασύνδεση και με την Ελλάδα και την Κύπρο, τόσο σε θέματα Ασφάλειας όσο και στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών και μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι αρκεί μια… διευκόλυνση στο Στεφανοβικειο, για να γυρίσει την πλάτη η Ουάσιγκτον στην Τουρκία και ότι με την Συμφωνία αυτή θωρακίζεται οριστικά η χώρα έναντι της τουρκικής απειλής. Όπως όμως εκτιμά η Αθήνα από καλύτερη θέση μπορεί να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της στην περιοχή και να έχει πιο πειστικό λόγο στην Ουάσιγκτον με την όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση των αμερικανικών και ελληνικών στρατηγικών επιδιώξεων στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: LIBERAL

Comments

 1. Τελικά το μόνο αντάλλαγμα για την υπογραφή της συμφωνίας φαίνεται να είναι θετικές δηλώσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Η συμφωνία δε δείχνει να περιλαμβάνει κάποιο ετήσιο ενοίκιο, παραχώρηση μειζόνων συστημάτων , κάποιο χειροπιαστό αντάλλαγμα. Λογικό βέβαια τη στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι θωρακίζεται από την Τουρκία επειδή θα υπάρχει Αμερικάνικο προσωπικό σε περισσότερο σημεία στον Ελλαδικό χώρο.

  » Με την Συμφωνία που θα υπογραφτεί το Σάββατο μπαίνει μια ακόμη ψηφίδα σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που οικοδομείται από τους Αμερικάνους στην περιοχή, με πυλώνες το Ισραήλ και την Αίγυπτο»

  Ισραήλ και Αίγυπτος εισπράττουν ετησίως Αμερικανική βοήθεια ύψους πολλών δις $. Η Ελλάδα εισπράττει φιλοφρονήσεις.

  1. πες τα αρχηγε…κανουν την ελλαδα προτεκτορατο, εχουν την καλυτερη ναυτικη βαση στο κοσμο στη Σουδα και δεν υπαρχει εξοπλιστικο αντιτιμο….Μπραντλευ, αμπραμς, ατακαμς, πλοια επρεπε να ειναι στην κορυφη της συμφωνιας και αντι για αυτο θα εχουμε κατι ucavs…ειναι ξεκαθαρο οτι η αμερικη θεωρει την τουρκια τελειως απαραιτητη και η ελλαδα ειναι ενα παρεργο και με τη βουλα της νεας συμφωνιας..και οχι μονο η Αμερικη..που ειναι το ισραηλ στον τσαμπουκα της τουρκιας στα κυπριακα οικοπεδα; λουφαζει γιατι τα εχουν βρει με τον ερντογαν κατω απο το χαλι…κατα τα αλλα εθνικη υπερηφανια και τριμερες συναντησεις με κρατη που κανουν τον κουκο στις κρισιμες στιγμες και αφηνουν την Ελλαδα μονη της να βγαλει το φιδι απο την τρυπα με 45χρονες φρεγατες….η ιστορια θα σας κρινει πολυ σκληρα κυριε Δενδια…

 2. Τι είπε για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ στη βουλή:

  Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι αυτό που μελετάται στο Στεφανοβίκειο είναι «κέντρο συνεκπαίδευσης Αμερικανών και Ελλήνων χειριστών ελικοπτέρων» με την Ελλάδα να επιλέγεται έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «που επιθυμούν πάρα πολύ να αναπτύξουν τέτοιες συνέργειες», διότι «οι συνθήκες συνεκπαίδευσης θα είναι και πιο εντατικές και πιο πρόσφορες για να παίρνουν και οι δύο πλευρές το βέλτιστο αποτέλεσμα».
  «Οι επενδύσεις που γίνονται είναι για κοινή χρήση. Χρησιμοποιούνται για ελληνικής κυριότητας αμερικανικά συστήματα που υφίστανται ή θα αποκτηθούν στο μέλλον από δικής μας πλευράς, όπως τα UAV για τα οποία υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για λόγους επιτήρησης και επόπτευσης του εναερίου χώρου και του Αιγαίου» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν βλέπουν την συγκεκριμένη υπόθεση ως μια ευκαιρία να αποκτηθούν κι άλλα οπλικά συστήματα σε τιμή ευκαιρίας».
  «Δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι η ανάπτυξη μιας βαθύτερης σχέσης που αναπτύσσεται ως μια φιλία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θέλει και οι δύο πλευρές να δουλέψουν πάνω σε αυτό, δοκιμάζεται στα δύσκολα αλλά για το μέλλον έχει μόνο ωφελήματα και πλεονεκτήματα».

  Οι κυβερνώντες είναι εκτός τόπου και χρόνου.
  Παιδάκια του κομματικού σωλήνα και παντελώς ανίκανοι και άσχετοι να διαπραγματευτούν μια συμφέρουσα συμφωνία με βάση το εθνικό συμφέρον.
  Κατά πως φαίνεται θα πάρουν μερικές γενικές και αόριστες εγγυήσεις από τους Αμερικάνους για δήθεν
  προστασία σε περίπτωση κρίσης με τους απέναντι όταν όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση.
  «Αν δεν έχει νύχια μην περιμένεις να ξυστείς μην περιμένεις από άλλους» λέει η παροιμία.
  Κατά αρχήν μας προσβάλει ως Έθνος να ψάχνουμε για προστάτες και νταβατζήδες.
  Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι προσωρινά να έχουν ησυχία ξεπουλώντας το εθνικό συμφέρον ώστε να λεηλατούν τον τόπο παρέα με τον κομματικό τους στρατό και τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.
  Ο Ερντογάν δίνει συνεντεύξεις και πίσω του έχει χάρτη με το μισό Αιγαίο Τουρκικό εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές από αξιωματούχους της Τουρκίας και εδώ το πολιτικό προσωπικό κοιμάται βαθιά.
  Ο υφυπουργός των Εξωτερικών Βαρβιτσιώτης σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ιδιωτικό κανάλι είπε πως η Ελλάδα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στη διπλωματία σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας γιατί στο αμυντικό ισοζύγιο υστερούμε!
  Ο υφυπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος το είπε αυτό!
  Η άλωση έχει αρχίσει εκ τον έσω.
  Τι θα σκεφτεί άραγε η Τουρκία όταν τα ακούει αυτά;
  Ότι έχει το πάνω χέρι και άρα μπορεί να κάνει ότι θέλει.
  Φυσικά όλα αυτά γίνονται γαργάρα από τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που γλείφουν την κυβέρνηση με την ελπίδα να πάρουν μέρος και αυτοί και τα αφεντικά τους στην λεηλασία του δημοσίου χρήματος.
  Οι Έλληνες είτε ζαλισμένοι και κουρασμένοι από τα συνεχή μνημόνια και των αγώνα τους για επιβίωση είτε τα δέχονται όλα αυτά ως τετελεσμένα είτε αδιαφορούν.
  Όταν θα κάτσει η στραβή όμως θα πέφτουν όλοι τους υποκριτικά από τα σύννεφα.
  Η λύση
  Σοβαρότητα και μακροχρόνιος σχεδιασμός.
  Αρχή με τη συμφωνία για Σούδα και βάσεις
  Η κυβέρνηση να ζητήσει επιτακτικά 2-3 Arleigh Burke ή Tico.
  Υπάρχουν διαθέσιμα ή θα υπάρξουν σύντομα Apache D MLRS αμφίβια οχήματα εφόδου ( AAV7A1) Abrams Bradley τροχαίο υλικό φορτηγά Hummer κτλ.
  Να στρωθούν κάτω οι κυβερνώντες και να βρούνε τρόπο να χρηματοδοτήσουν ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  Αν μπορούν αν δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους.
  Όποιος μπορεί όποιος δεν μπορεί ή δεν έχει της ικανότητες να πάει σπίτι του.

 3. Αν ηταν στο χερι μου:
  α. θα τους νοικιαζα τη Γαυδο για 99 χρονια, με ανταλλαγμα ετησια υλικοτεχνικη βοηθεια αλα Ισραηλ και δημιουργια αεροναυσταθμων για το ΠΝ σε Σουδα και Ελευσινα.
  β. θα ανταλλαζα Μεγιστη-Ρω-Στρογγυλη με την Ιμβρο.
  γ. την ΑΟΖ στην Αν. Μεσογειο με τα 12 ν.μ. στο Αιγαιο.
  δ. θα ανταλλαζα τα διαποντια νησια με τους αλβανικους δημους Κονισπολης-Αγ. Σαραντα-Λιβαδειων-Δροπολης.

 4. Αν δεν υπάρξει αντίδραση απο κανέναν (ΗΠΑ, Ευρώπη), τότε η Κύπρος οφείλει να προχωρήσει σε μια κίνηση με πολλαπλά μηνύματα, παραγγέλνοντας συστήματα ASBM απο Κίνα._

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *