Η ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΜDCA) Ελλάδος-ΗΠΑ συμβάλλει στην επέκταση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνους Φλώρος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε, επίσης, η ευρεία συνεργασία των δύο χωρών στον εξοπλιστικό τομέα και οι δυνατότητες περαιτέρω ενισχύσεώς της με, αμοιβαίως επωφελή, εξοπλιστικά προγράμματα.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η σημασία παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς τη χώρα, και προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της.

Όσον αφορά την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Παναγιώτοπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα προωθεί, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, διμερείς και τριμερείς συνεργασίες, με χώρες της ευρύτερης περιοχής, καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, τις παραβατικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές και υποστηρίζει την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.