Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρετώδης προεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας με επίκεντρο την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών Rafale καθώς και των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών τεχνολογίας αιχμής Belharra.

Οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις είναι διαρκείς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο με απώτερο στόχο στα μέσα Σεπτεμβρίου να υπογραφεί ένα πρώτο προσύμφωνο μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τη προηγούμενη εβδομάδα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαμηνύοντας πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.

 Από το προηγούμενο διάστημα έχει τεθεί η αμυντική στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα μέσω της απόκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale τόσο μεταχειρισμένα ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με καινούργια αεροσκάφη. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε πολύ υψηλό επίπεδο απευθείας μεταξύ των δύο ηγετών και ακολούθως ενημερώθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, μετά και τη νέα γαλλική οικονομική προσφορά αναθερμάνθηκε το ζήτημα της ναυπήγησης των δύο Belharra.

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής: η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών υλοποιώντας τα δύο παραπάνω προγράμματα καθώς και μικρότερα επιμέρους αλλά εξίσου αναγκαία και απαραίτητα ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και το προσύμφωνο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.

Πηγές υπογραμμίζουν στο DefenceReview.gr πως μέσα στη συμφωνία θα τεθούν πολλά θέματα όπως μεγάλης κλίμακας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελληνογαλλικά αεροναυτικά γυμνάσια σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ελλιμενισμός και αεροπορική εξυπηρέτηση των γαλλικών μαχητικών σε αεροπορικές βάσεις της ΠΑ, ρήτρα αμυντικής συνδρομής, τα εξοπλιστικά που προαναφέρθηκαν μαζί με ενδιάμεσες λύσεις, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία καθώς και συνεργασία σε ενεργειακά θέματα.

Φυσικά μένει όλα αυτά να τα δούμε στη πράξη όταν θα πέσουν οι υπογραφές και δοθούν οι προκαταβολές έναρξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συνεπώς, άποψη μας είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Εκτίμηση μας είναι πως είμαστε σε καλό δρόμο και παραμένουμε αισιόδοξοι.

Τονίζουμε πως παρά τον ενθουσιασμό και τα πανηγύρια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία αλλά θετικές προθέσεις και συζητήσεις σε προχωρημένο επίπεδο. Το πολύ θετικό είναι πως βλέπουμε μια Γαλλική πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση μακριά από γαλλικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και μια γαλλική ευελιξία στα θέματα τιμών και αποπληρωμών. Διεργασίες υπάρχουν και στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευθετηθούν οικονομικά θέματα λογιστικής φύσεως.

Ευχής έργο όλων είναι να προχωρήσει μια ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και να υλοποιηθούν εξοπλιστικά προγράμματα με οπλικά συστήματα που αλλάζουν και ανατρέπουν το ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος υπέρ της χώρας μας.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τις ικανότητες και τις επιδόσεις του Rafale F3R ή ακόμα καλύτερα των F4. Ούτε να τονίσουμε για πολλοστή φορά πόσο ισχυρός είναι ο συνδυασμός του κορυφαίου ραντάρ Sea Fire 500 με τα βλήματα Aster 30.

Η ουσία είναι πως με αυτά τα δύο οπλικά συστήματα η Ελλάδα θα διαθέτει μια εξαιρετική αεροναυτική παρουσία όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη στο ΓΕΑ υπάρχει ενθουσιασμός καθώς ο συνδυασμός Rafale (λαμβάνοντας υπόψη τους αισθητήρες και το ραντάρ του) με Mica και μελλοντικά με Meteor και Mica NG θα δώσει ποιοτική υπεροχή στη ΠΑ ενώ θα συνδράμει τα μέγιστα σε αποστολές κρούσης εδάφους με Scalp και επιφάνειας με Exocet.

Διότι όπως έχουμε αναφέρει και εξηγήσει κατ’ επανάληψη σημασία δεν έχει η οποιαδήποτε πλατφόρμα είτε ναυτική είτε αεροπορική αλλά τα όπλα που φέρει.

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η Γαλλία προσανατολίζεται σε πολύ καλές τιμές για τα Rafale (αντίστοιχες των τιμών που προμηθεύεται η Γαλλική Αεροπορία) τόσο για τα μεταχειρισμένα όσο και τα ολοκαίνουργια. Το καλό με τα Rafale είναι πως όπλα και υποδομές υπάρχουν οπότε μια σύμβαση θα περιλαμβάνει τα αεροσκάφη, τα ανταλλακτικά και θέματα εκπαίδευσης.

Εάν τελικώς υλοποιηθεί και υπογραφεί η συμφωνία για Belharra (έστω και στη γαλλική διαμόρφωση) και Rafale τότε θα μιλάμε για εξοπλιστική κοσμογονία μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Υπενθυμίζουμε, πως η τελευταία φορά που προμηθευτήκαμε νέο υλικό ήταν τα 30 F-16 Block 52+ Advanced. Μια εξοπλιστική κοσμογονία που θα δώσει μεγάλη ανάκτηση ποιοτικής ισχύος και υπεροχής έναντι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Comments

 1. Για τα Rafale είναι 1,5 δισεκ. ευρώ και άλλα 2 για τις Belharra. Το πρώτο σκέλος είναι μάλλον σίγουρο, για το δεύτερο υπάρχουν αμφιβολίες λόγω κόστους αλλά κυρίως λόγω ενστάσεων για τη γαλλική διαμόρφωση. Στις 10 Σεπτέμβρη θα ξέρουμε. Tres bien mon amis…

 2. ΑΕΡΑΑΑΑ … Πέρα από την πλάκα ΜΑΚΑΡΙ να έρθουν και γρήγορα να μπουν όλα τα πράγματα σε σειρά στην άμυνα όπως π.χ. τορπίλες ,ανταλλακτικά πάντως είδους ,εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ μεταχειρισμένα ΤΟΜΠ MLRS κλπ και πάνω από όλα Φωτισμένους Διοικητές…

 3. Είμαστε στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου με τους Τουρκους.

  Ίσως για πρώτη φορά εχει καταπέσει και η τελευταία ψευδαίσθηση των αφελών του πολιτικού μας συστήματος ως προς τις προθέσεις των Τούρκων.

  Από τα αναγραφόμενα σε σοβαρές εφημερίδες φαίνεται ότι όχι μόνο κινούμαστε πολύ γρήγορα άλλα θα επικρατήσουν τα επιχειρησιακά κριτήρια στις αγορές!

  Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι αλλα λόγω της κατάστασης που εχει διαμορφωθεί εγώ είμαι αισιόδοξος και ως προς την ταχύτητα και ως προς την αποτελεσματικότητα των όπλων που θα αγοραστούν (βεβαία το κόστος είναι αλλο θεμα αλλα εδώ που φτάσαμε είναι δευτερεύων).

  1. Ελπίζω να μη φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά η αυξημένη ένταση φαίνεται όντως να σπρώχνει μερικά πράγματα για προμήθεια νέου υλικού.

   Μέχρι εχθές κοιμούνταν όρθιοι και υπολόγιζαν αστείους η εγκληματικούς νόμους ενός Μπένυ που μπλόκαραν οτιδήποτε δεν ήταν αμερικανικό και ότι θα ήταν ορθολογικό σε αυτή την χώρα.

   1. Θα προτιμούσα ένα σαφές και σταθερό πλάνο 20ετίας, παρά ένα πυροτέχνημα των όποιων δις (και να το δούμε λέω εγώ). Βέβαια λέει πολλά μια σύντομη μεγάλη προμήθεια εδώ που έχουμε φτάσει, αλλά σε βάθος χρόνου δεν αρκεί.
    Εφόσον έχουμε μείνει πολύ πίσω στις Ε.Δ., πρέπει να καθορίσουμε ένα ποσό σταθερό (αναπροσαρμοζόμενο κατά τον τιμάριθμο) και ανελαστικό το χρόνο για τις Ε.Δ. και όχι το όποιο σε συνάρτηση π.χ. με το ΑΕΠ, πλέον ενός π.χ. Ταμείου για την άμυνα (Εθνικό Ταμείο?) για δωρεές, εισφορές κ.λπ.
    Έχουμε φτάσει σε σημείο να είναι τόσες πολλές οι ανάγκες που πραγματικά δεν ξέρεις από που να αρχίσεις. Και ειδικά στο πεζικό, εγώ πραγματικά δεν θα ήξερα από που να αρχίσω.

    1. Βασικοτερο να αλλαξουν μυαλα και να μπει η διακλαδικοτητα, θα ξερω οτι εχω διπλα μου ενα ναυτικο η μια αεροπορια σε περιπτωση που χρειαστω το κατι παραπανω η μια βοηθεια και να σταματησουν κατι κουλα, το ΠΝ θελει 16 φρεγατες η δημιουργεια αεροποριας ναυτικου ή απ τη μερια της ΠΑ θελουμε f- 35 μια μοιρα γιατι ετσι εχουμε σχεδιασει ή για να ειμαστε πρωτη μουρη στη περιοχη. Αραγε, εαν ισχυει, τους αρεσε που ειχαμε μονο 8 mirage ή να το παμε σε διαφορετικο τονο, να εκτελεις την διαταγη σου αρεσει ή οχι ,ή αλλιως ο λαος πληρωνει.

     1. Άλλη πονεμένη ιστορία η διακλαδικότητα.
      Ναι οκ, ας βάλουν τις προτεραιότητες εκείνοι που πρέπει, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός. Τι ανοησίες είναι αυτές στα ξερά 2 Bel και 18 Rafale ξέρω γω. Πολύ μεγάλη η ενίσχυση, αλλά προγραμματισμό με συνέπεια, συνέχεια και ομοιοτυπία δεν τον λες. Πρέπει να έχουμε ένα πλάνο το τι στο καλό θέλουμε να έχουμε μετά από 15 π.χ. χρόνια. Δεν γίνεται έτσι όπως πάμε με το δος ημίν σήμερον και βλέπουμε.

    2. gdmast

     Ασφαλώς θα ήταν προτιμότερος ένας σωστός άκρο χρόνος στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά αυτή την στιγμή όπου φαίνεται να υπάρχουν πειστικές ανάγκες μένει μάλλον μόνο η «υποχώρηση» προς τα εμπρός αφού δεν έγινε σωστή η κάν προεργασία για την περίπτωση που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες. Επο,ενός αυτή την στιγμή μένει νομίζω μόνο ο περιορισμός της ζημιάς που είναι προφανώς ο στόχος αυτής της απόφασης.

     Οι ανάγκες είναι πλέον όντως πολλαπλές σε πολλά σημεία, εγώ θα ξεκινούσα πάντως απο τον ατομικό εξοπλισμό και ενδυμασία οπλιτών στον οποίο θα συμπεριλάμβανα και αξιόλογο αριθμό μέσων νυχτερινής όρασης, και θα συνέχιζα με τα μέσα μεταφοράς,προειδοποίησης, επικοινωνιών πριν φτάσω στα όπλα και οπλικά συστήματα. Επειδή απο κάπου πρέπει να αρχίσεις.

     1. Δεν διαφωνώ. Επίσης συμφωνώ και για τον Σ.Ξ. Αν δεν έχει το προσωπικό ούτε νέου τύπου αντιβαλλιστικό κράνος Kevlar, ούτε τα κατάλληλα άρβυλα ούτε άλλα βασικά πράγματα και εξοπλισμό (όπως λες και άλλα πολλά), τι να συζητάμε μετά στα στρατό. Και αμέσως μετά κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο μονάδας, δηλ. νέου τύπου ασύρματο, σύστημα παροχής ενέργειας μονάδας με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες κ.λπ.

     2. Είναι απορίας άξιο πως γίνεται ένας ιπτάμενος να έχει μέχρι και νέο μοντέλο άρβυλο ολόιδιο με αυτό που έχουν οι αμερικάνοι πιλότοι, και ο πεζικάριος στο στρατό που θα παίξει τον σημαντικό ρόλο στο έδαφος να φοράει ακόμα «μάρκα με έκαψες» αρβύλα και ένα μοντέλο για όλες τις εποχές.
      Αν επεκταθώ και στην ενδυμασία που είναι έτη φωτός πίσω απο τα στάνταρ που έχουν σήμερα ακόμα και πρώην σοβιετικές χώρες θα μας πιάσει κατάθλιψη, αφού αυτό δεν είναι πλέον μόνο αδιαφορία των αρμοδίων αλλά έγκλημα που δείχνει και ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εκτίμηση απέναντι στον απλό στρατιώτη.
      Η μικρή Κύπρος είναι χρόνια μπροστά σε αυτά τα θέματα παρά που έχει πολύ μικρότερο αμυντικό προϋπολογισμό.

 4. Γιατί δεν πάμε κάνουμε το μεγαλύτερο deal στην ιστορία ?
  Πάμε στους Γάλους και τους λέμε οτι θέλουμε :
  – 10 Bellhara HN ή 4 Bell HN + 6 Gowind
  – 36 Rafael ( 18 f3r + 18 μεταχειρισμένα) με καμία 100 meteor ( 50 με τα 18 μεταχειρισμένα + 50 με τα άλλα 18 καινούρια μόλις έρθουν)
  Πόσο ? 10 με 15 δισ. ( θα μειωθεί το κόστος των Bell γιατί ειναι μεγάλη παραγγελία και τα 18 θα έχουν μικρό κόστος)
  Τους κανουμε κανά παζάρι και κάνουν και ενα πλάνο αποπληρωμής μέχρι το 2030 λέμε τώρα !
  Και φυσικά τους ζητάμε 2-4 FREMM μέχρι να έρθουν οι Βell , fos για mirage και επαναπιστοποίηση για τα όπλα τoυ !!!

  Συγχωρέστε με εαν λέω μπούρδες αλλά είναι η πρώτη φορα οπου εκφράζω τις σκέψεις μου και επίσης δεν έχω πολλές γνώσεις λόγο της ηλικίας μου!!!

  1. Δυστυχως αυτο που λες δε γινεται φιλε μου, διοτι το κοστος θα ξεπερασει κατα πολυ τα 10 δις (αν υποθεσουμε δηλ οτι ισχυουν τα δημοσιευματα). Οι 14 Belharra (συνολικα) που γραφεις μαζι με τις 6 Gowind, θα ξεπερασουν απο μονες τους τα 15-20 δις! Επισης 18 νεα Rafale θα ξεπερασουν τα 3 δις + τη τιμη των μεταχειρισμενων ΑΝ υπαρχουν διαθεσιμα στην Γαλλικη Π.Α..
   Τα υποτιθεμενα 10 δις θα μπορουσαν να διαμοιραστουν για τις επειγουσες αναγκες και των τριων κλαδων των Ε.Δ..

   1. Εξαρτάται από το εάν ξυπνήσαμε ή όχι.
    Γιατί εάν αυτά τα λεφτά είναι για ένα πρόγραμμα π.χ. 5ετίας, γιατί να μην ακολουθήσει άλλο ένα και μετά άλλο ένα? (και ας μην είναι 10 δις, ας είναι ξέρω γω 8 δις). Δεν καταλάβαμε ακόμα ότι η άμυνα της χώρας είναι πρώτης προτεραιότητας …..προτεραιότητα?

   2. φίλε Γιάννη,
    Διάβασε ποιο προσεκτικά αυτά που ανέφερα !!
    Εγώ είπα για 10 bell HN και εάν θέλουμε να μειώσουμε το κόστος θα μπορούσαμε να πάμε σε 4 Bell HN μαζί με 6 Gowind !!!
    Δεν πειράζει λάθη γίνονται !!!!

   1. Πάντως για τις belharra είμαι αρνητικός , πολλά τα λεφτά κ ακόμα περισσότερος ο χρόνος παράδοσης . Καλύτερα να περνάμε με λιγότερα λεφτά 6 gowind με mk41 για essm και το 2025 που θα φτάνει η πρώτη bel θα είναι διαθέσιμες για πώληση οι ολλανδικές lcf, που είναι εκ κατασκευής ΑΑW πλοία . Δυστυχώς έχουμε ανάγκη από 10 μεγάλες μονάδες επιφανείας και τις θελουμε τώρα. Κ επιτέλους πρέπει να δώσουμε δουλειά κ στα ελληνικά ναυπηγεία ( gowind , themistocles ). Τα rafale πρέπει να έρθουν χτες . Ότι είναι να γίνει θα γίνει στις επόμενες ημέρες / μήνες όποτε θα το παλέψουμε με ότι έχουμε τώρα.

  2. Φίλε Αγησίλαος

   Αυτό θα ήταν το ιδανικότερο σενάριο αλλά όπως ξέρεις στην πραγματικότητα άλλο τι θέλουμε και άλλο τι μπορούμε με βάση πάντα τα οικονομικά δεδομένα!

   Πάντως αν υλοποιηθεί η αγορά πακέτο 18 Rafale και οι δύο Belharra είναι μια πολύ καλή αρχή και σίγουρα θα αυξήσει κατακόρυφα την αποτροπή!

   Ευελπιστώ πως στο μέλλον σίγουρα θα υπάρξουν συμπληρωματικές αγορές τόσο περισσότερων Rafale όσο και φρεγατών Belharra!

   Εύχομαι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε φάει μεγάλες πίκρες από προθέσεις αγορών που ανακοινώνονταν από όλες της κυβερνήσεις με τυμπανοκρουσίες και στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν μηδέν.

   Θεωρώ πως τώρα δεν θα έχουμε μια τέτοια επανάληψη γιατί οι απέναντι έχουν ξεφύγει για τα καλά και αυτό οδήγησε στο πολιτικό μας προσωπικό να ξυπνήσει επιτέλους.

   Έτσι κι αλλιώς στις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες θα έχουν όλα ξεκαθαριστεί και θα δούμε αν οι προθέσεις για το νέο εξοπλιστικό θα υλοποιηθούν.

  3. Αγησίλαε πιστεύω είσαι πολύ αισιόδοξος, αλλά εάν προσαρμώσουμε τις ποσότητες σε κάτι πιο ρεαλιστικό, τόσο όσο για τα 10 δις που τάζει ο Μητσοτάκης, παίρνεις 4 [email protected], 6 Gowind και τα υπόλοιπα για την ΠΑ όπως τα είπες.

   Και πάλι το κεφάλαιο «απειλή εξ ανατολής» έχει κλείσει για πολύ, πολύ καιρό.

   1. Δημήτρη,
    Όντος ο συνδυασμός 4 Bell HN μαζί με 6 Gowind είναι περισσότερο ρεαλιστικός από θέμα κόστους !! Τώρα οι 6 Gowind θα μπορούσαν να γίνουν 6 Meko a200 με χαμηλό κόστος κατω των 500 εκ.
    και με μια διαμόρφωση σύμφωνα με τις ανάγκες μας !!! Αλλά δεν πολύ συμπαθώ τους Βόρειους ετέρους μας !!!

    1. Εχεις δει τον οπλισμό και το κόστος συμβολαίου της Βραζιλίας για τις Α200 ? Οπλισμός μικρής κορβέταw σε σκάφος 3000τ+ ,με Stir 1,2 ,χωρίς συρόμενο ,με 12 CAMM , 4 Exocet ..500 εκ€ το καθενα χωρις FOS γιατι αυτα θα τα πληρωσουν στο Βραζηλιανικο ναυπηγιο . Δεν ειναι πλοια αυτα για το ΠΝ .Για να γινει αυτο φρεγατα για το ΠΝ θελει ακομα 200-300 προσθήκες το καθένα .

     https://en.wikipedia.org/wiki/Tamandar%C3%A9-class_frigate

  4. με τι λεφτά αγορι μου, 10 δις ειναι ο συνολικός προϋπολογισμός στρατου για φέτος και θεωρείτε μεγαλος,με τι καύσιμα θα πετανε? ανταλλακτικά? Υλικό?
   Δεν ειναι ετσι τα πράγματα ,

 5. Καταρχήν ευχαριστούμε το DR για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση!

  Στα υπόλοιπα.

  Πολύ θετικά νέα και μακάρι να υλοποιηθούν τάχιστα.

  Η αγορά πακέτο 18 Rafale και η αγορά των δύο Belharra (φαντάζομαι θα υπάρξει και option μελλοντικά) είναι η καλύτερη λύση από πολλές απόψεις.

  Με μια μόνο μικρή ένσταση.

  Σύμφωνα με τις διαρροές στον τύπο (όπως είπα και σε άλλο μου σχόλιο) η βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων είναι 2 δις ευρώ για δύο πλοία Γαλλικής διαμόρφωσης με 16 κελιά και χωρίς Ram.

  Σε πρόσφατο άρθρο του DR και για την Belharra HN η πρόταση των Γάλλων ήταν 2,68 δις ευρώ αν θυμάμαι καλά.

  Η διαφορά δεν είναι μεγάλη και ίσως θα έπρεπε να γίνει μια διαπραγμάτευση ώστε το κόστος να πέσει στα 2,5 δις ευρώ για την Belharra HN με τα 32 κελιά και Ram.

  Με 32 κελιά θα μπορεί υποθετικά να έχει 24 Aster-30 και 8 scalp-naval ή μελλοντικά 32 camm-er.

  Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο.

  Βέβαια από αυτά που διαβάζω είναι πως η Belharra ακόμα και στη Φαλλική διαμόρφωση (16 κελιά και χωρίς Ram) θα έχει πρόβλεψη τόσο για τα επιπλέον 16 κελιά όσο και για το Ram οπότε ας ελπίσουμε αυτό να γίνει σε δεύτερο χρόνο!

  Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για επιπλέον Belharra μελλοντικά ώστε να αξίζει η επένδυση που θα γίνει.

  Θεωρώ επίσης αυτονόητο πως με ένα πακέτο 18 Rafale και δύο (αρχικά) Belharra θα πρέπει στα πιθανά ανταλλάγματα να υπάρχει και ενδιάμεση λύση δύο FREMM για την άμεση ενίσχυση.

  Κλείνοντας να πω πως όλα αυτά είναι πάρα πολύ θετικά και αυτό που μένει είναι να τα δούμε στην πράξη πλέον να υλοποιούνται!

  1. Κατά πάσα πιθανότητα θα συμφωνηθούν τα 18 Rafale. Για τις 2 Belharra έχω τις αμφιβολίες μου, μακάρι όμως. Εάν όχι, θα είναι η πολλοστή φορά που το ΠΝ μένει χωρίς νέα πλοία και τα λεφτά πάνε σε μαχητικά. Οι συνεχείς συζητήσεις της διαμόρφωσης δεν βοηθούν στο κλείσιμο της προμήθειας. Αν γίνει πάντως, θα είναι της γαλλικής έκδοσης.

   1. Διαβάζω σε Κυριακάτικη εφημερίδα για έκτακτο εξοπλιστικό 10 δις ευρώ.

    Ενώ σε άρθρο του militaire μιλάνε για 7 δις ευρώ.

    Είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη τα χρήματα αυτά αρκούν τόσο για τα 18 Rafale όσο και για της Belharra.

    Θεωρώ αδύνατο να μην ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό από τη στιγμή που θα διατεθεί ένα τέτοιο ποσό τι στιγμή που όλοι γνωρίζουν της ανάγκες του ΠΝ.

    Θα προτιμούσα βέβαια να γίνει μια διαπραγμάτευση ώστε να πέσει το κόστος για την Belharra HN με τα 32 κελιά και το Ram και όχι την Γαλλική διαμόρφωση.

    Βέβαια ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει πρόβλεψη για 16 επιπλέον κελιά και για Ram οπότε στη χειρότερη περίπτωση μπορεί αυτό να γίνει μελλοντικά.

    Αν προχωρήσει η αγορά των Belharra έστω και στη Γαλλική διαμόρφωση θεωρώ δεδομένο πως θα υπάρξει και μελλοντική προμήθεια και άλλων φρεγατών ώστε να έχει νόημα η επένδυση σε αυτά.

    Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να «μοιραστεί» κάπως το πράγμα και να δοθεί το πρόγραμμα των φρεγατών στην Αμερική με πακέτο δύο Ticonderoga όπως διαβάζω στον τύπο.

    Θετικά τα Ticonderoga (και ακόμα θετικότερα τυχόν Arleigh Burke) αλλά σίγουρα προβληματισμός για την προσφορά τους για MMSC!

    Ίδωμεν.

    1. Να συμπληρώσω

     Τα χρήματα αυτά αρκούν τόσο για τα 18 Rafale όσο και για της Belharra όσο και για άλλα προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν.

     1. Δεν αρκουν ..Μονο στο ναυτικο 10 φρεγατες πρεπει να αντικατασταθουν ,μαζι με τα οπλα τους ,υποβρύχια και 10 πυραυλακατοι .Τα διπλάσια χρήματα και ανεβαίνει …

     2. 10 φρεγάτες, με παραλαβή κάθε μιας ανά 1,5 έτος, σημαίνει 15 έτη να τις παραλάβεις και να τις πληρώσεις. Δεν παίρνεις και πληρώνεις σε ένα έτος. Και με συμφωνία μπορείς να χρωστάς και πέραν της 15ετίας (π.χ. συμφωνία για αποπληρωμή σε 17 ή 18 χρόνια).
      Από την άλλη, σαφώς το ΠΝ (ειδικά), έχει τεράστιες ανάγκες (όπως λες και ΤΠΚ και υ/β και πολλά πλοία της ΔΔΜΝ κ.λπ.). Αλλά όταν αδρανείς στον στόλο για 20 χρόνια, σωρεύονται οι ανάγκες. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, όπως και για όλα τα άλλα όπλα βέβαια. Όλα τα όπλα θέλουν πλέον σοβαρά λεφτά. Ακόμα και για να αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις και FOS των υπαρχόντων.

  2. Mε δεδομενο οτι οι φορεις των Scalp υπερδιπλασιαζονται (18χ2 + 24χ1) το να τοποθετηθουν και στις Μπελαρα εις βαρος των ε/α βληματων δεν το θεωρω και την καταλληλοτερη διαμορφωση.

   1. Σωστά. Πάντως το ποσό που θα διατεθεί μάλλον δεν ξεπεράσει συνολικά τα 3 δισ. Ήδη τηλεοπτικοί ανέφεραν πως υπάρχει συμφωνία για τα Rafale αλλά για τις φρεγάτες συνεχίζουν την συζήτηση…

    1. Υπάρχει πίεση για αμερικανικά πλοία (για τις πατάτες εννοώ), είναι γνωστό αυτό.
     Δεν μας πίεζαν τουλάχιστον για τα AB λέω εγώ? (!).

     1. Τα μαθατε? Σε υψηλό 28 μηνών έναντι του δολαρίου το ευρώ – Έσπασε το «φράγμα» του 1,20 https://www.capital.gr/forex/3477667/se-upsilo-28-minon-enanti-tou-dolariou-to-euro-espase-to-fragma-tou-1-20

      Επισης, υπαρχουν και αλλου αμερικανικες πορτοκαλιες(HII) με FMS και FMF που κανουν πορτοκαλια (FF4923) απο χαλυβα και οχι αλουμινιο …
      https://tinyurl.com/yye6hszs

     2. Τα μαθατε? Σε υψηλό 28 μηνών έναντι του δολαρίου το ευρώ – Έσπασε το «φράγμα» του 1,20
      https://www.capital.gr/forex/3477667/se-upsilo-28-minon-enanti-tou-dolariou-to-euro-espase-to-fragma-tou-1-20

      Υπαρχουν και αλλου Αμερικανικες πορτοκαλιες (HII) που κανουν πορτοκαλια ( FF4923) απο χαλυβα και οχι αλουμινιο και μαλιστα με FMS & FMF
      https://www.marsecstrat.com/post/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

    1. @ Ασχετος
     Γνωστο.και;
     Εξακολουθει να ειναι πλεονασμός.Το πλοιο σε συγκριση με το α/φος ειναι σχεδόν ακινητο με πολυ περιορισμένες δυνατότητες επαναφορτωσης και πανταχόθεν ορατο.

     1. Η διαφορα ειναι οτι πρεπει να κανεις διεισδυση 700κμ για να καλυψεις την εμβελεια.
      Αν αληθευει η εμβελεια των 1000.
      Κ ισως ειναι κ βελτιωμενη σε αλλα επιμερους συστηματα.

  3. +1
   Οι Bel Θα πρέπει να έχουν 32 κελιά και RAM.
   Με πιθανή δέσμευση για 2+2 Bel μαζί με Rafale νομίζω μπορούμε να πετύχουμε καλή τιμή.
   Όσο για τις 2 Fremm πρέπει να έρθουν έστω και σαν Γαλλικά πλοια που θα είναι μόνιμα Ελλάδα ως μέρος της συνεργασίας/συνδρομής.
   Αν υπάρχει και option αγοράς αργότερα ακόμα καλύτερα.

 6. Τον Σταϊκούρα τον ρωτήσανε η η ιστορία θα πάει όπως και το προηγούμενο φιάσκο με τις [email protected]???

  Γιατί έχω την εντύπωση πως μας πετάνε σανό με το rafale sorry με το φορτηγό???

  Ποιο site είχε γράψει πως έχει πέσει διαταγή να αλλάξει ο νομος Βενιζέλου μέχρι τέλος του μηνα??

  Ποτε έχουμε τέλος του μηνα? Aλλαξε τίποτα?

  Στο μεταξύ διαβάζω περί αύξησης αμυντικών δαπανών και για εξοπλισμούς

  Αναρωτιέμαι σε ποιο σύμπαν βρίσκομαι!

  Διότι σε αυτό που βρίσκομαι πάμε για 10% ύφεση
  οι πελάτες και προμηθευτές εξωτερικού εξαφανισμένοι
  Τα χειρότερο σενάριο επαληθεύεται για τον τουρισμό

  Από που θα βρούν τα λεφτά?
  Από τα λουκέτα που θα πέσουν από Σεπτέμβριο και τους επιπλέον ανεργους?

  Η θα κόψουν από τις άλλες δαπάνες?

  Υγεία παιδεία συντάξεις δημόσιο αποπληρωμή χρέους???

  Δεν βγαίνουν τα νούμερα παίδες η είμαι σε άλλο σύμπαν!!

  1. Μην είσαι φίλε CK τόσο αρνητικός.

   Υπήρξα «πρωτοπόρος» όπως καλά γνωρίζεις στη σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση αλλά ότι θετικό πάει να γίνει να το επικροτούμε!

   Χρήματα φυσικά και υπήρχαν πάντα απλά ήταν και είναι άλλες οι προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων.

   Πράγματι τα οικονομικά δεν πάνε καλά λόγω της πανδημίας και μόνο από τον τουρισμό έχουν χαθεί κοντά στα 20 δις ευρώ!

   Από εκεί και πέρα υπάρχει χαλάρωση στους όρους της Ευρώπης (λόγω της πανδημίας) όπως σχετικά με τα ελλείμματα τους στόχους κτλ.

   Όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό (όπως είπα και σε άλλο μου σχόλιο) ξύπνησε από τη νιρβάνα και την αδιαφορία του για την ενίσχυση της αποτροπής όταν συνειδητοποίησε πλέον ότι η απέναντι μεριά δεν αστειεύεται και πως εκτός από τον κίνδυνο απώλειας εθνικής κυριαρχίας κινδυνεύει να χάσει και τις καρέκλες του.

   Οπότε θεωρώ πως η επιστροφή στο ρεαλισμό ήταν θέμα χρόνου.

   Όπως επίσης πιστεύω να κατάλαβαν πως οι «πρωτοβουλία» των Γερμανών να μας καθίσουν στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» κρύβει πολλές παγίδες κάτι που φαντάζομαι αντιλαμβάνονται όλοι όπως αντιλαμβάνονται όλοι και το βρώμικο ρόλο των Γερμανών.

   Οι ιδιαίτερες σχέσεις των Γερμανών με τους Τούρκους είναι γνωστές ακόμα από την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας!

   Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να ενισχυθεί η αποτροπή της χώρας, τώρα το πως θα γίνει και τα γιατί είναι δευτερεύοντα.

   Η ουσία μετράει.

   Πάντως αν φάμε πάλι κανένα παπά και όλο αυτό είναι ένα θέατρο επικοινωνιακό από την κυβέρνηση, μετά η κριτική θα είναι σκληρή εξηγούμε από τώρα!

   Η υπομονή έχει προ πολλού εξαντληθεί.

   1. Η υπομονή έχει εξαντληθεί όχι όμως το δούλεμα και ο σανός!!

    το βρήκα το δημοσίευμα:
    https://www.defence-point.gr/news/apokleistiko-diatagi-gia-na-echei-psifistei-neos-nomos-promitheion-mechri-to-telos-toy-mina
    δες και το σχετικό του DR;
    https://defencereview.gr/i-allagi-toy-nomoy-venizeloy-prepei-na/

    δες και τι συζητήθηκε στο υπουργικό σήμερα:
    https://www.cnn.gr/politiki/story/232644/ta-nomosxedia-poy-egkrithikan-kata-ti-synedriasi-toy-ypoyrgikoy-symvoylioy

    Εάν ήταν λίγο σοβαροί και είχαν ξυπνήσει και θέλαν να κινηθούν όπως γράφετε κάτι θα είχε ήδη γίνει
    αλλα δεν!!!
    Για αυτό σου λέω «μπαλαφικοι» είναι όλοι τους

    Και υπογραφές να πέσουν δεν αρκεί
    Είδες τι έγινε με τη FOS των 2000
    Από δεκέμβριο ψηφισμένη δεν έχιε προχωρήσει ΤΊΠΟΤΑ

    Και με τα παραπάνω περιμένεις να υπογράψουμε σε 10 μέρες συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τους γάλλους με αγορές δισεκατομμυριων??
    ΚΥΣΕΑm SAGE Επιτροπές ’μυνας της Βούλhs, Epikrateias klpoi??
    Αλλα πουλάει ο σανός γενικώς

    1. Τι fos να υπογραφεί όταν δεν ξέρουμε τον αριθμό και τον τύπο των mirage που απαιτείται.
     Σας έχουμε βαρεθεί με τη γκρίνια σας. Υποστηρίζετε κάτι και τα ακριβώς αντίθετα. Έχετε κουράσει.

     1. Επειδή έχει κολλήσει στο ΣτΕ, σημαίνει ότι κοροϊδεύουν για την FOS?
      Μήπως είσαι λίγο υπερβολικός?
      Εγώ θα έλεγα το άλλο. Να δούμε πρώτα τις εξαγγελίες των ημερών να γίνονται πράξη. Γιατί….

     2. @gdmast:

      Εάν δεν κορόιδευαν θα είχαν αλλάξει τον νομο προμηθειών του Βενιζέλου του ..2011 από τη πρώτη βδομάδα που ανέλαβαν κυβέρνηση!

      Εσύ και εγώ που πραγματικά ενδιαφερόμαστε αυτό δεν θα κάναμε??

     3. Φυσικά και θα κάναμε αυτό. Και όχι μόνο αυτό 14 περίπου μήνες. Αλλά…
      Επιπλέον, εκείνο που με πειράζει πολύ τον τελευταίο καιρό είναι ότι, με αφορμή την κρίση αυτή που ακόμα και πολλοί αιθεροβάμονες αναγκάστηκαν να προσγειωθούν και να αναγνωρίσουν το ρόλο των Ε.Δ., ήταν ευκαιρία να ξεκινήσει μια σοβαρή κουβέντα σχετικά με την ΠΑΓΙΑ αύξηση των κονδυλίων για τις Ε.Δ. Νομίζω ότι πλέον θα ήταν αποδεκτή μια πρακτική ότι π.χ. για εκεί δεν έχουμε λεφτά διότι θα πάνε τόσα για φ/γ ή τόσα για α/φ κ.λπ. Είναι πλέον έτοιμη η κοινή γνώμη για κάποιες θυσίες για τις Ε.Δ. που δεν το εκμεταλλευόμαστε. Γιατί εμένα δεν μου λέει πολλά μια αποσπασματική μεγάλη προμήθεια (όπως αυτή που συζητείται), αλλά μια πάγια αύξηση των κονδυλίων σε βάθος χρόνου με ένα πλάνο 20ετιας ή έστω 15ετίας. Δηλαδή τι Ε.Δ. θέλουμε να έχουμε το 2035 και να αρχίσουμε να το υλοποιούμε από φέτος.
      Αποσπασματικά μεγάλε αγορές κάναμε και άλλες φορές, συνέπεια και πρόγραμμα δεν υπήρξε παρά μόνο στα χαρτιά.

   2. Μιχάλη χαίρομαι που, έστω και με επιφύλαξη, κατέβασες αρκετά τους τόνους. Με καλόπιστη κριτική, δίχως ιδεοληψίες, βοηθάτε όλους μας, ακόμα και αυτούς – όπως εγώ – που δεν έχουν γνώσεις περί εξοπλισμών, να ξέρουμε τι να αναμένουμε. Και ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου, και δεδομένης της συγκυρίας, θέλω να δω και μεγάλη προσοχή στη διαχείριση των χρημάτων που θα διατεθούν (και ο νοών νοείτω) αλλά και ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των όπλων μας.
    Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να γίνει και μία μεγάλη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία. Στις διακοπές μου, και μοιραζόμενος την πατριωτική μας αγωνία με ένα συνταξιούχο και ένα γεωργό, τους έθεσα το ερώτημα αν θα δεχόντουσαν για τον άμεσο εξοπλισμό του στρατού μας ο μεν συνταξιούχος να πάρει τα αναδρομικά του και ο δε γεωργός τις εξισωτικές αποζημιώσεις του μετά από δύο χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων μας. Το χειρότερο είναι ότι δεν μου είπαν όχι αλλά το ότι δεν μου απάντησαν καν. Συνεχίστε όλοι την καλή δουλειά (ιστοσελίδα και αναγνώστες – σχολιαστές) και όλοι θα γίνουμε καλύτεροι.

    1. Αγαπητέ φίλε Κίμων

     Όταν πάει να γίνει κάτι θετικό το επικροτώ όταν βλέπω (κατά την άποψη μου) να γίνονται λάθη τότε τα καυτηριάζω και ασκώ κριτική άλλοτε σκληρή και άλλοτε λιγότερο.

     Σε διαβεβαιώ πως δεν υπάρχει εκ μέρους μου καμία ιδεοληψία είτε υστεροβουλία είτε κομματική προτίμηση.

     Έχω φύγει από τα πολιτικά μαντριά εδώ και πολλές δεκαετίες και πλέον μπορώ να δω καθαρά.

     Η άποψη μου για το υπάρχον πολιτικό προσωπικό ήταν και παραμένει πως είναι όλοι τους για τα μπάζα.

     Πρόσεξε δεν λέω η τωρινή μόνο κυβέρνηση αλλά όλο το πολιτικό προσωπικό και τι λέω μετά λόγου γνώσεως!

     Χρεοκόπησαν την Ελλάδα που είναι γωνία μαγαζί, εδώ και 200 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα κράτος της προκοπής σύμφωνα με τα Δυτικά πρότυπα και η Ελλάδα παραμένει μια τριτοκοσμική χώρα και μπανανία.

     Μια χώρα που κυριολεκτικά σέρνεται οικονομικά παρά τα «σωτήρια» μνημόνια εδώ και 10 χρόνια και ακολουθεί πιστά σαν το κουταβάκι της εντολές των δανειστών γιατί οι ίδιοι τους είναι παντελώς ανίκανοι να εκπονήσουν ένα σοβαρό σχέδιο για το αύριο της χώρας.

     Εδώ και 20 χρόνια έχουν απαξιώσει με σχέδιο και δόλο την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και σήμερα βλέπουμε της παρενέργειες.

     Πάντα τρέχουν πίσω από της εξελίξεις χωρίς να είναι ικανοί να προβλέψουν αυτό που βλέπουμε εμείς οι απλοί πολίτες να έρχεται.

     Και εδώ η μόνη λογική εξήγηση που υπάρχει είναι πως υπάρχει δόλος σε όλα αυτά.

     Μετά την υπεραισιοδοξία των τελευταίων ημερών από τις γνωστές διαρροές ότι κάτι πάει να αλλάξει επιτέλους δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά.

     Ο Σταικούρας δεν επιβεβαίωσε στην τελευταία του συνέντευξη τα «δημοσιεύματα» περί 7-10 δις εξοπλιστικά άμεσα και αρκέστηκε μόνο να πει πως ο πρωθυπουργός του έδωσε εντολή να βρει χρήματα για εξοπλισμούς!

     Κάτι σε εάν και εφόσον μου φαίνεται!

     Ο Γεραπετρίτης πάλι είπε πως δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία για Rafale και απλός συζητάμε με πολλές χώρες για την πολεμική βιομηχανία και τη διπλωματία και τι ωραία και τι καλά που τα έχει κάνει όλα η κυβέρνηση!

     Αυτά κατά τη γνώμη μου είναι αστεία πράγματα και δείχνουν το πόσο ανίκανο είναι το πολιτικό προσωπικό που δεν πρόβλεψε την καταιγίδα που ερχόταν και έστω και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα φουστάνια της Μέρκελ.

     https://www.defence-point.gr/news/quot-diapragmateyseis-gia-enischysi-ed-amyntikis-viomichanias-quot-rafale

     Τώρα στα παραδείγματα που έφερες με τον αγρότη και το συνταξιούχο.

     Δεν είμαι της άποψης να «εξοντώσουμε» όλους τους άλλους (εκτός από εμάς) για να προχωρήσουν τα αναγκαία εξοπλιστικά.

     Όλοι μας θα πρέπει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια προσπάθεια αναλογικά.

     Να σου φέρω και μερικά παραδείγματα

     Υπάρχουν συνταξιούχοι εισοδηματίες, υπάρχουν όμως και συνταξιούχοι με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη τους.

     Άρα δεν μπορείς να τους πεις εσύ να πεινάσεις για να κάνουν εξοπλισμούς.

     Υπάρχουν μεγαλοαγρότες (ουσιαστικά επιχειρηματίες) υπάρχουν και μικροί αγρότες που πολλές φορές είτε τα προιόντα που παράγουν δεν έχουν καλές τιμές είτε λόγω καιρικών συνθηκών το εισόδημα τους μηδενίζετε οπότε η εξωτική για αυτούς είναι μάνα εξ ουρανού.

     Ούτε και σε αυτούς μπορείς να πεις εσύ να πεθάνεις για να κάνουμε εξοπλισμούς.

     Το που θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία εξοπλιστικά τα έχω αναφέρει με συγκεκριμένα παραδείγματα (σε άλλα μου σχόλια) όπου αναφέρω ακριβώς και τα χρήματα που σπαταλούνται.

     Να βάλουν όλοι πλάτη σε ένα αναγκαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι.

     Όπως μαχαίρι στα προκλητικά προνόμια των πολιτικών,μαχαίρι στον κομματικό στρατό και στο κομματικό κράτος μαχαίρι στους κηφήνες και τους αργόσχολους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ μαχαίρι και στα συμφέροντα που υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις.

     Όλα αυτά είναι πολλά δις ευρώ κάθε χρόνο.

     Τότε θα πούμε όλοι εμείς οι καχύποπτοι ότι πράγματι υπάρχει βούληση.

     Από αρχές καλοκαιριού μέχρι τώρα που μιλάμε έχω πληρώσει σε φόρους υποχρεώσεις και εργαζόμενους πάνω από 15,000 χιλιάδες ευρώ.

     Δεν χρωστάω πουθενά ούτε ένα ευρώ και ούτε πήγα διακοπές φέτος για να είμαι εντάξει με τις υποχρεώσεις μου.

     Άρα έχω απαιτήσεις από την όποια κυβέρνηση.

  2. Ήρεμα, έχεις απόλυτο δίκιο, είμαστε ήδη πάνω από 200% του ΑΕΠ στο εξωτερικό χρέος και ανεβαίνουμε, αλλά από την άλλη απλώς συνειδητοποίησανε ότι κάνεις δεν θα έρθει να μας σώσει και προσπαθούν κάτι να κάνουν γι αυτό, εξοπλιστικά και πολιτικά. Να ελπίζεις να γίνει κάτι στο τόσο ξεχασμένο μέτωπο της ενέργειας, είναι και το μόνο που έμεινε για να ισοσκελισουμε την οικονομική κατάσταση.

  3. To 1,5 δις το είχε ο Σταικούρας πριν 2 μήνες. Το άλλο 1,5 βγαίνει με αύξηση του πρωτογενούς ελλειμματος μια και φέτος και του χρόνου όλοι κάνουν τα στραβά μάτια
   Τα 10 βγαίνουν σε βάθος χρόνου -7ετία μάλλον- με αύξηση (διπλασιασμό?) του CAPEX
   Το θέμα είναι η αποσπασματικότητα στις προτεινόμενες αγορές που δείχνει πανικό
   Πάμε για νέο τύπο α/ε χωρίς να φροντίζουμε να αποσύρουμε και τους δύο τύπους Mirage αλλά ούτε και σε επαρκείς αριθμούς (min 36)
   Ενώ υποτίθεται θέλουμε α/α περιοχής και χθες δεν πιέζουμε για FREDA τώρα αντί για Belharra σε 5-6 χρόνια που όλα θα έχουν λήξει
   Το άλλο θέμα είναι η αιγυπτιοποίηση των ΕΔ που δεν θα αντέξουν την πολυτυπία και το τεράστιο opex που αυτή φέρνει. Υπήρχε που υπήρχε πρόβλημα με τις επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη μοιάζει αυτό να εντείνεται ακόμη περισσότερο τώρα. Από την άλλη είναι και οι μόνες κυβερνήσεις που κάτι κάνουν (αν αποδειχθούν όσα γράφονται αυτές τις ημέρες)

 7. Μακαρι να ισχυουν τα δημοσιευματα για αυξηση του αμυντικου προϋπολογισμου στα 10 δις (!!!) και να παμε για 18 Rafale, 4 Belharra (Γαλλικης διαμορφωσης με χωρο για εξτρα οπλισμο), τορπιλες F21, αναβαθμιση ΜΕΚΟ και γιατι οχι και κανενα Α/Α συστημα SAMP/T αν φτασουν τα χρηματα!

  1. Αυτό (10 ή κατά άλλους 7 δις) δεν επιβεβαιωθηκε από το Σταικουρα. Ο δε κυβ. εκπρόσωπος είπε ότι η προμήθεια των ραφαλ είναι σε αρχικό στάδιο διαπραγμάτευσης (αν σας θυμίζει κάτι). Ας ελπίσουμε ότι το 1.5 και 1.5 όμως θα ισχύσει.

 8. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο κατά την άποψη πολλών μέσα και έξω
  .
  Το σίγουρο είναι οτι εμείς δεν μπλοφάρουμε!
  Την τελευταία εβδομάδα ξεκαθαρίστηκε και επαναβεβαιώθηκε (εντός κλειστών γραφείων) οτι από την πλευρά μας δεν θα μείνουμε σε ενα μεμονωμένο χωρικά θερμό επεισόδιο (για καθαρά επιχειρησιακούς/τακτικούς λόγους), η απάντηση μας θα είναι γενική/ολοκληρωτική τουλάχιστον για ΠΑ και ΠΝ όπως προβλέπει και το διακηρυγμένο δόγμα αποτροπής μας.

  Δεν κοιμούνταν απλώς αλλά ζούσαν σε άρνηση, σε παράλληλο σύμπαν αυτό της ασφάλειας των βόρειο ευρωπαϊκών κρατών.

  Και πάλι καλό είναι να κρατάμε μικρο καλάθι γιατί τα οικονομικά μας, η κρίση COVID-19 και το καλβινιστικό μπλοκ εντός ΕΕ μπορεί να επηρεάσουν πολύ το αποτέλεσμα αν τους το επιτρέψουμε.

  1. Εμείς δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε γιατί έχουμε να χάσουμε πολλά σε περίπτωση που υποχωρήσουμε, ενώ ο τούρκος που προσπαθεί με εκφοβισμούς νε μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε μόνο να κερδίσει μπορεί αν πιάσουν οι απειλές, φοβέρες και η ρητορική πολέμου. Αφού νομικά δεν μπορεί να πετύχει αυτά που θα ήθελε στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή τα διεκδικεί με το έτσι θέλω και τον νόμο του στρατιωτικά ισχυρού. Για έχει εκνευριστεί θα έχει ζυγίσει ήδη το νομικό μέρος και ξέρει ότι θα μείνει όνειρο και όραμα του σουλτάνου αν πει για δικαστική απόφαση που θα είναι και οριστική στο θέμα. Αν ήξερε ότι θα μπορούσε να πετύχει το στόχο σε ένα ΔΔ δεν θα είχε λόγο για λεονταρισμούς και φοβέρες, αλλά ια μπορούσε να περιμένει με άνεση την απόφαση.

   Ασφαλώς ζούσαν σε μια ροζ φούσκα, είτε ύπνος είτε άρνηση σε παράλληλο σύμπαν, στην ουσία είναι το ίδιο αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

  2. Δεν είναι το Καλβινιστικό μπλοκ που απέρριψε το αίτημά μας αλλά το Καθολικό συν την Ορθόδοξη Βουλγαρία!
   Δεν είναι το Βόρειο αλλά το Νότιο μπλοκ που μας γείωσε
   Ηταν η Βουλγαρία που μας είπε στα μούτρα ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική και ήταν η Μάλτα που είχε θέμα με την προβληματική συμπεριφορά της Ελλάδας (κατά αυτούς) φιλοξενώντας τον Τούρκο ΥΠΕΞ!
   Είναι η Ισπανία που εμβαθύνει τη συμμαχία της με την Τουρκία συναγωνίζοντας την Ρωσία που μοιάζει να πατάει λιγάκι φρένο στον έρωτά της για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια

   1. Αγαπητέ George σχετικά με το Καλβινιστικό μπλοκ, δεν αναφέρομαι στην σύνοδο για τις κυρώσεις, άλλα στις παρασκηνιακές κινήσεις που μπορεί να αποτρέψουν για ακόμα μια φορά την ανακεφαλαιοποίηση των ένοπλων δυνάμεων μας με αιτιολογία τα «οικονομικές υποχρεώσεις» της χώρας μας.

 9. Το ότι θα πάρουμε τα Ραφάλ στην ίδια τιμή με τους Γάλλους δεν είναι απαραίτητα ότι είναι καλό, συνήθως τις εξαγωγές (εκτός τριτοκοσμικών χωρών) δίνουν εκπτώσεις. Εδώ ελπίζω να μην μας ζητήσουν να πληρώσουμε R&D εεε?

  Επίσης ελπίζω η τιμή σαν μέση τιμή να είναι ίδια με τους Γάλλους καθώς ανακατεύουμε μεταχειρισμένα παλιά μαχητικά με καινούργια και με μαχητικά της έκδοσης 4 που εμείς δεν θα πάρουμε.

  Για τις Μπελάρα δεν το ξανασυζητάω, με τιμή πάνω από 650 για Γαλλική διαμόρφωση ή πάνω από 800-850 για την δική μας, μας πιάσανε τον κ..ο

  1. ανοίγει το δρόμο, αλλά νομίζω πως η παραγγελία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 κομμάτια. Σε αυτό συμμετέχουν οι Γαλλία – Γερμανία και η Ισπανία. Η Γερμανία όμως δεν θέλει να μπουν και άλλοι στο πρόγραμμα για να μην καθυστερήσει και συμβεί ότι έγινε με το eurofighter. Εάν μπούμε θα είναι έπειτα από μεγάλη πίεση των Γάλλων και εννοείται πως δεν θα έχουμε δικαίωμα να τους καθυστερήσουμε το project. Απλά θα αναλάβουμε να φτιάχνουμε κάτι, όπως κάνουν και ελληνικές εταιρίες με όλες τις καλωδιώσεις των rafale και όχι μόνο και δεν θα βγάζουμε κιχ, ούτε μα μου. Αυτοί είναι τα αφεντικά και το βρίσκω λογικό και έτσι πρέπει να γίνει. Πείρα δεν έχουμε από αεροπλάνα, κάποιες ιδέες θα μπορούμε να δώσουμε αλλά η τελική απόφαση θα είναι το αφεντικών, αλλιώς όπως είπαμε και οι ίδιοι θα φτάσουμε στο 2040 και το fcas δεν θα τα έχει καταφέρει. Πάντως αγορά 18 rafale (μεταχειρισμένων και brand new) δεν πιστεύω πως θα οδηγήσει εύκολα στο project fcas. Οι Γερμανοί θα προσπαθήσουν να το εμποδίσουν.

   1. Andreas

    Οι Γερμανοί που μας παρακαλούσαν παλιά να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Eurofighter δεν νομίζω να έχουν αλλάξει ριζικά γνώμη στα θέματα συνεργασίας με την Ελλάδα στα αμυντικά θέματα αλλά και γενικά, όπως επισήμαναν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γερμανία όταν γινόταν το μεγάλο πατιρντί στα σύνορα.

    Πάντως δεν θα ήταν η πρώτη συνεργασία που έχουμε με τους γερμανούς παρά τα προβλήματα που προέκυψαν σε ορισμένα θέματα.

    1. Έχω ξανα-ισχυριστεί ότι στο FCAS θα μας βάλουν εάν θέλουμε. Γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από το «προϊόν» ώστε να προκαλέσουμε καθυστερήσεις και κόντρες και θέματα συνεργασιών.

     1. gdmast

      Ποιός θα απέρριπτε έναν συνέταιρο όπως την Ελλάδα που έχει σταθερά μεγάλες ανάγκες για αμυντικό υλικό;

      Όταν ολόκληρη ΛΜ προσπαθεί να δεσμεύσει την Ελλάδα με 20 αεροσκάφη για να αποτρέψει οποιαδήποτε συμμετοχή μας σε ένα αξιόλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού, θα ήταν αδιανόητο να αδιαφορούν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες για μια συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FCAS.

      Σημαντικό είναι πάντως ότι εξαιτίας της Γαλλίας που θα έχει την διοίκηση στο πρόγραμμα -απο ότι θυμάμαι- αποκλείει πρακτικά την συμμετοχή της Τουρκίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την πληροφόρηση της για το νέο ευρωπαϊκό σύστημα και την πρόσβαση της σε τεχνολογίες αιχμής σε όπλα και φορείς.

      Για τους Τούρκους μένει συνεπώς ο δρόμος για ένα KFX η το αγγλικό σύστημα που θα χρειαστούν μάλλον περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη.

      Έτσι θα προκύψει μάλλον και μια νέα ευρωπαϊκή διαμάχη στην αγορά μαχητικών στην οποία οι δυο πλευρές Γαλλία και Γερμανία απο την μια και Αγγλία με Ιταλία απο την άλλη θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν όσο περισσότερη πελατεία μπορέσουν για να καλυφθούν τα έξοδα που θα είναι μεγάλα.

      Σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να πάμε με Αγγλία και Ιταλία, αφού είναι και οι δυο ιδιαίτερα φιλότουρκες χώρες στα θέματα εξοπλισμών.
      Όπως και οι αμερικάνοι, όταν δεν μπαίνει μια Ρωσία στην μέση.

     2. Και εδώ συμφωνώ απολύτως.
      Μάλιστα δεν ξέρω τι πιθανότητες θα έχει το Αγγλοιταλικό (ίσως και Σουηδικό?) project. Διότι βλέπουμε την Αγγλία να δυσκολεύεται στα αμυντικά της προγράμματα, ενώ και η Ιταλία δεν είναι μια χώρα που δεν μπορεί να σου βγάλει προβλήματα σε βάθος χρόνου. Πέραν του ότι αυτό που θα φτιάξουν, θα πρέπει να έχει καλές εξαγωγές για να είναι βιώσιμο. Και δεν θα ψωνίσουν πολλοί από Ιταλία ή Σουηδία (βλέπουμε και τις δυσκολίες του πολύ καλού Grippen) ή και από Αγγλία.
      Από τη μια οι ουσαίοι και από την άλλη το FCAS, πιστεύω ότι θα το καπελώσουν το Αγγλοιταλικό πρόγραμμα που και να δώσει αποτέλεσμα θα είναι προβληματικό και ίσως και πολύ ακριβό ακόμα και στη συντήρησή του.

     3. Για συμπεράσματα είναι ακόμα νωρίς φυσικά, αλλά φαίνεται ότι στην Αγγλία η ιδέα έχει ωριμάσει ώστε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το στάτους του προγράμματος.

      https://www.raf.mod.uk/what-we-do/team-tempest/

      Οι γνώσεις υπάρχουν πάντως στους συμμετέχοντες και ίσως να χρειάζεται να εξασφαλιστεί μόνο η χρηματοδότηση αλλά η Ιταλία με την υπερχρέωση του δημοσίου θα έχει ίσως ένα πρόβλημα σε αυτό το σημείο -αφού την πιέζουν και οι Γερμανοί- και εδώ έρχεται νομίζω η Τουρκία με χρήμα απο το Κατάρ στο παιχνίδι και οι Ιταλοί θα το εκτιμούσαν σίγουρα, ενώ η Αγγλία θα μπορούσε να φέρει και την ΣΑ στο πρόγραμμα ως επενδυτή και μελλοντικό πελάτη, αφού υπάρχει ήδη συνεργασία στο πρόγραμμα με τα Eurofighter και επειδή οι αμερικάνοι το παίζουν πριμαντόνες που αποδεσμεύουν μόνο μέχρι F-15 στο Ριάντ.

      Αυτά είναι θεωρητικά και μια προσωπική μου εκτίμηση, αλλά ένα πιθανό σενάριο για το άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα νομίζω.

      Οι Σουηδοί δεν ξέρω τι θα κανουν αλλά είναι εξαρτώμενοι απο την Αμερική, αφού δεν παράγουν κινητήρες για τα μαχητικά που φτιάχνουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν δεν θέλουν να έχουν τον αμερικανό απο πάνω να τους ταλαιπωρεί με περιορισμούς στις εξαγωγές.

  2. Αν το επιδιώξουμε σοβαρά και καταβάλουμε τα απαιτούμενα κονδύλια θα συμμετάσχουμε.
   Αυτό όμως προϋποθέτει μακροχρόνιο σχεδιασμό και δέσμευση για αγορά σημαντικού αριθμού μαχητικών.
   Στην καλύτερη των περιπτώσεων το FCAS, θα ευδοκιμήσει μετά το 2030.
   Ούτε κατά διάνοια συγκρίσιμο μέγεθος βιομηχανικά με το αντίστοιχο του F35, θα αφορά την παραγωγή περί των 400 – 450 μαχητικών, και λόγο των ευαίσθητων τεχνολογιών που ενσωματώνει θα είναι πιό δύσκολα διαθέσιμο σε αγορές όπως αυτή της Μέσης Ανατολής.
   Παρ’ όλα αυτά αξίζει να συμμετάσχουμε, κατά την ταπεινή μου άποψη.

 10. Αν μας έδιναν τα Ραφαλ με hot transfer πόσο χρόνο θέλει να εκπαιδευτούν μερικοί δικοί μας σε αυτά, ή θα τα χειρίζονται Γάλλοι και θα είναι με Ελληνικό εθνόσημο για κάποιο διάστημα?) Γιατί αν είναι να τα έχουμε έτοιμα εμείς και με πιλότους σε 2 χρόνια, δεν βοηθάει σε κάτι

  1. Αν η προμήθεια των 18 Rafale παίζει εδώ και μήνες (και απλά τώρα βγήκε στην επιφάνεια) το πιθανότερο είναι η μεταστάθμευση των Γαλλικών Rafale τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο δεν ήταν τυχαία και πολύ πιθανό να έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευση των δικών μας χειριστών!

   Όταν διάβασα εδώ πως θα έρθουν Rafale τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο για να είμαι ειλικρινής μου πέρασε ως σκέψη ότι όλο αυτό μπορεί κάτι θετικό να κρύβει αλλά επειδή οι συνεχείς απογοητεύσεις με έχουν κουράσει στα εξοπλιστικά δεν είπα τίποτα τότε!

 11. Το να τσιγκουνευτούμε τα 500 εκατομμύρια και να πάρουμε τις bel γαλλικής διαμόρφωσης είναι ΤΡΑΓΙΚΟ….
  Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ότι παίρνουμε έτσι μένει…
  Το ίδιο ισχύει και για τους meteor!!! ας είναι έστω και ένας φόρτος…

 12. (έστω και στη γαλλική διαμόρφωση)
  αααααα
  Προτείνω μαζική αυτοκτονία στα υπουργεία αν υπογράψουν την Γαλλικη διαμόρφωση

  1. Εκτός και θέλουν να αντικαταστήσουν τις S και πάνε σε άλλο πλοίο για α/α.
   Τώρα θα μου πεις, 2 πλοία για τις S όταν ακόμα και οι 2+2 είναι λίγες? Έλα ντε. Θέλεις 2 + 6.
   Να κόστιζαν μαζί με Millenium, Ram, 8 Aster30, 32 Camm κ.λπ. κανά 650αρι οκ. Αλλά….

 13. Έστω και στην ύστατη στιγμή υπάρχει «εγκεφαλική» δραστηριότητα στο πολιτικό σύστημα. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα όπως πρέπει γιατί μόλις πέσει ο Ερντογάν τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και θα αντιμετωπίσουμε όλι μας την ιστορική αλήθεια σε συνάφεια με την σημερινή πραγματικότητα. Ο Τούρκος όταν δεν παίρνει από λόγια, μόνο φωτιά και τσεκούρι.

  1. Αγαπητέ φίλε Γιάννη,συμφωνώ μαζί σου σου αλλά εκτός από τα Ραφαλ, που μπορούμε να τα παραλάβουμε σύντομα όλα τα υπόλοιπα εξοπλιστικά θα τα παραλάβουμε μετά από 3-4χρονια στην καλύτερη περίπτωση, έχουμε αυτό τον χρονικό περιθώριο???

   1. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Οι ποδοσφαιρόφιλοι θα λέγαν ότι, παίζουμε τις καθυστερήσεις αδελφέ μου. Όμως, υπάρχει και ο ψυχολογικός πόλεμος στο παιγνίδι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας μπορούν και τώρα, το έχουν αποδείξει και μπράβο τους. Η κίνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα τους δώσει επιπλέον ηθικό, ενώ θα λειτουργήσει αρνητικά στον εχθρό και στο ήδη τσακισμένο ηθικό του. Να σημειωθεί ότι, καθυστερήσεις θεωρώ το υπόλοιπο του Ερντογάν στην εξουσία.

 14. Εγω βλεπω ακομα μια φορα σχεδιασμους απο τα λιντλ …βασικα ουτε καν απο εκει …..

  για να εξηγηθω ειμαι εδω και καιρο υπερ των μπελαρα και θεωρω τα ραφαλ το κορυφαιο μαχητικο του πλανητη αυτη την στιγμη ….

  αλλα ..οταν επιλεγεις ενα αεροσκαφος …πρεπει να παρεις τουλαχιστον 60 …οποιος εχει νοηση μπορει να καταλαβει δεν εξηγω …ημουν απολυτως κατα στη αναβαθμιση-επαναγορα των φ-16 ..και να που βγηκε μπροστα μας ..αυτο ελεγα τοτε …πεταμενα λεφτα τα σχεδον 2 δις….με αυτα σημερα θα πιαναμε τα 40+ ραφαλ ..αρκετα κοντα στο 60 που λεω ποιο πανω ….ολα τα φ-16 εκτος απο τα 52+avd επρεπε να πωληθουν και να αντικατασταθουν απο ολοκαινουργια βαιπερ….επισης 60+μοναδες ..υπηρχε και σχεδιο για τους ινδους ετοιμο …αντιθετα ..παμε σε προβληματικο προτυπο φραγκεσταιν …και θα εχουμε και παλι 4 τυπους φ-16 θελουμε δεν θελουμε ..ξοδευουμε 2 δις και δεν βελτειωνουμε σχεδον τιποτα ..οπλα 0 στο πηλικο ..και τα αεροσκαφη ολα εχουν ωρες πτησεις οπως και να το δεις ….τα ιδια και με μπελαρα να παω στο ναυτικο …ειναι δεδομενο οτι η ελπιδα να πιασουμε ποσοτητες σε πλοια για την ανανεωση του στολου ..μονη ελπιδα ειναι η ευροκορβετα οπου το κοστος θα ειναι επιδοτουμενο καπου μεταξυ 50-70%….προφανος τα πλοια αυτα θα εχουν ευρωπαικα συστηματα και οπλα ….αρα η μπελαρα σαν ναυαρχιδα ειναι μονοδρομος ..για κοινο αποθεμα οπλων ανταλλακτικων-και πληρωματων ….για να μπορει να υπαρχει οικονομια κλιμακας στην συντηρηση και λειτουργεια του στολου …οταν κοιτανε πλοια καθε καρυδιας- καρυδι και οτι σαπιοκαραβο υπαρχει για να το κανουν και αυτο φραγκεσταιν πατεντα …πως θα κρατηθει αυτο το κατασκευασμα οικονομικα ..???…και τελος το καρφακι μου για τους αμερικανους-(φιλου) και κυριως για την λμ ..με την πατατα-35 και τα σαποιοκαραβα …..θα ηθελα να ξερω οι υποστηρικτες του καταστροφεα του αμερικανικου ναυτικου και αεροποροιας..που ειδαν καποια επιχηρηση απο αυτα τα οπλα και τους πεταχτηκαν τα ματια εξω ??..βασικα τα ματια τους κλειστα ηταν και ειναι ..απλα η παλαμη τους εχει φαγουρα …..στην 1 περιπτωση ανασυραν απο το συρτατι σχεδια αεροσκαφων του 1970 …και στην αλλη αγορασαν φρεμμ για να σωσουν οτι σωζετε …..μη περιμενετε πραγματικη επιχηρηση ποτε …δεν προκειται ..

  1. Τα Lidl μια χαρά σχεδιασμό έχουν και το έχουν αποδείξει με την επιτυχία τους στην Ελληνική αγορά
   Ο αμυντικός μας σχεδιασμός όπως και κάθε άλλος είναι ανάλογος της MIG
   Καθόλου τυχαία και αυτή χρεοκόπησε!

 15. Οπως γραφει και ο φιλος Γιάννης Νικήτας στο κατατοπιστικο του αρθρο μεχρι στιγμης κραταμε μικρο καλαθι.Περιμενουμε τις εξελιξεις και τις συμφωνιες.

  Τα οικονομικα ειναι ενα θεμα που μεχρι στιγμης μενει μετεωρο.Η Ελληνικη οικονομια ειναι σχεδον σιγουρο πως με τις υπαρχουσες συνθηκες πολυ δυσκολα αντεχει ενα προγραμμα τετοιου μεγεθους.

  Μονο ενα προβλημα εχω προσωπικα.Δεν τις θελω τις Belharra με τιποτα.Οχι αυτες που θελουν να μας φορτωσουν με το ετσι θελω οι Γαλλοι.

  Υπαρχει πολυ ανωτερο σχεδιο

  At Euronaval 2012 DCNS showed a new concept called FREMM-ER for the FREDA requirement, again based on the FREMM, but specifically mentioning the ballistic missile defence mission as well as anti-air. FREMM-ER has a modified superstructure replacing Héraklès with the new Thales Sea Fire 500 radar, whose four fixed plates resemble those of the US Navy’s AN/SPY-1.[11] However unlike the Héraklès and the SPY-1 (both using passive electronically scanned array technology), the Sea Fire 500 has active electronically scanned array antennas.[12]

  Προσφερει οτι η Belharra αλλα με πολυ μεγαλητερους χωρους αρα και ικανοτητες αναβαθμισης,υπαρχον σχεδιο που κατασκευαζεται και σε μεγαλους αριθμους και σε διαφορετικα προτυπα αρα οικονομιες κλιμακας/μειωμενα κοστη υποστηριξης,εχει πιστοποιημενα ηδη τα οπλα που θελουμε να βαλουμε,διαθετει πολυ μεγαλητερη μαχητικη ικανοτητα και θεωρητικα μπορει να προσφερει «ενδιαμεση λυση» σε πλοια ιδιου τυπου(FREMM) τα οποια παντα θεωρητικα μελλοντικα μπορουν να αποκτηθουν μειωνοντας το λογιστικο αποτυπωμα.

  Λογικη και logistics.Ας σκεφθουμε μια φορα σωστα.

   1. Αυτή ήταν η πρόταση προς καναδικό ναυτικό πριν λίγα χρόνια και πριν την επιλογή της type 26 έτσι ? Ίσως μου έχει μείνει απωθημένο λόγω τους δεκαετούς σήριαλ της Fremmιάδας αλλά με το sea fire 500 και άνετα 32 κελιά όλα με aster30 χωρίς να χρειάζονται και αυτά ειδικές μελέτες κι έρευνες να χωρέσουν, και μετά από παραγωγή 10 πλοίων πόσο παραπάνω θα έκαναν 2 τέτοιες από τις bellara των 2,68 δις€ ? Με το ίδιο CMS-CETIS και να ήθελε πιστοποίηση μόνο το νέο radar και στην ανάγκη να’ χωνες κανένα MICA , έχει τόσο χώρο , 6000 τόνους εκτοπίζει βρε παιδί μου. Πιο φθηνές τις βλέπω, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια …

   2. Αγαπητέ μου φίλε Φορμιωνα, γάτος είσαι!
    Η καναδική φρεμ Μ δείχνει εξαιρετική,αν ξέραμε κάποιες λεπτομέρειες και πιθανό κόστος,θα βοηθούσε να καταλάβουμε καλύτερα.
    Και πάλι μπράβο αδερφέ!

  1. Οι FREMM ER είχαν προταθεί για το Γαλλικό Ναυτικό αλλά προτιμήθηκαν οι FREDA για λόγους κόστους. Πολύ φοβάμαι ότι οι FREMM ER θα είναι πολύ ποιο ακριβές από τις Belharra HEL. Εδώ ζητάν ένα σορό χρήματα για την ενσωμάτωση του RAM και του strales στο CMS του, φαντάσου τη θα ζητούν για την ενσωμάτωση του seafire στις FREMM.
   Αν στην Γαλλική διαμόρφωση των Belharra ζητήσουμε να προσθέσουν τα δύο έξτρα SYLVER A50 (δεν ξέρω αν οι A70 είναι πιστοποιημένοι εξάλλου προτιμώ να έχουν 32 ASTER30 παρά 24) και προσθέσουμε ένα ή και δύο CIWS που δεν απαιτούν υποχρεωτικά ενσωμάτωση στο CMS (όπως το π.χ. το SEARAM) και για μεσαία γραμμή άμυνας ας βάλουν 24 mica αν δεν πιστεύω απαιτούν τεράστια ποσά ενσωμάτωσης αφού θα προσθέσουν Γαλλικό όπλο σε Γαλλικό CMS. Αν αυτά γίνονται με λογικό κόστος δεν νομίζω ότι μια τέτοια διαμόρφωση θα ξεφεύγει πολύ από τα 2δις για 2 πλοία, κυρίως για το κόστος ενσωμάτωσης μιλάω αλλά και από την Belharra HEL.

  2. Εκτος οτι δεν αντιπροσωπευεται οσο θα θελαμε η οσο φανταζομαστε η αυξηση του τοναζ σε διαθεσιμους χωρους στην φρεμμ η αναπτυξη κ ολοκληρωση της προτεινομενης εκδοσης θα εκτοξευε το κοστος σε δυσθεωρητα υψη χωρις παλι να καλυπτονται στοιχειωδεις αναγκες.Η ελληνικη φρεμμ πριν 15 χρονια εφτανε στην ιδια τιμη των μπελχαρα τωρα κ η επανασχεδιαση του πλοιου με νεα ηλεκτρονικα ρανταρ μηχανικα συστηματα αφηνει ιδιο στο πλοιο μονο το κατα τα αλλα αριστο συστημα προωσης.Για να κατεβει το κοστος στα αμερικανικα κατω απο το δις χωρις οπλα εκπαιδευση υποστηριξη πρεπει να ξεπεραστει ο αριθμος των 10.Στα 20 υπολογιζουν μεσο ορο 900μιλ δολ.Χωρις οπλα.Χωρις υποστηριξη.Χωρις εκπαιδευση.Χωρις κοστος δανεισμου κιολας.

 16. Πολύ θετικό η συμφωνία αν υπογραφεί. Για τα rafale πραγματικά θα μιλάμε για game changer στην περιοχή. Για τα πλοία αν υπογραφούν(και εδώ θα δούμε μήπως γίνει αμερικανική προμήθεια MMSC με πακέτο tico/AB) μπορεί να μιλάνε για γαλλική διαμόρφωση για να παραλάβουμε ακόμα και τις δύο πρώτες που ναυπηγούνται τώρα(α λα S από την Ολλανδία) επομένως εντός Ελλάδας μέχρι το 2023 και παράλληλη παραχώρηση/μίσθωση lafaytte. Ή απλά θέλουμε τα πλοία ως πλωτά awacs/διοίκησης για στοχοποίηση και διαμοιρασμός στόχων και παραγγελία των αμερικανικών για 4 σκάφη. Θα δούμε. Αν οι Γάλλοι πάρουν και τα δύο προγράμματα πρέπει να μαζέψουμε τουλάχιστον τα VBL/sperwer/javelin για να ενισχυθεί το πεζικό. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να γίνουν πολλά αν ισχύουν αυτά τα χρήματα που έχουν ανακοινωθεί (10 δις)

  1. Με τιποτα sperwer! με τιποτα!

   14,815 ευρω κοστος ανα ωρα πτησης!

   Και ολα αυτα για ενα απο τα χειροτερα uav στον κοσμο που ηταν ξεπερασμενα και προβληματικα απο το 2004!

   1. Το ΚΩΠ είναι θέμα πολλών παραγόντων, πόσα θες να πετάνε, πως πετάνε και άλλα. Αν πχ πληρώνεις καθε χρόνο για λαστιχα αυτοκινήτου 1000 ευρώ και κάνεις 1 χλμ τοτε φαίνεται ότι πληρώνεις ακριβά, αν κάνεις 1000χλμ τότε είναι φθηνά.

  2. Αυτό με τα sperwer θυμάμαι το είχε προτείνει ένα αμυντικό σαιτ και μου είχε φανεί απίστευτο. Στην εποχή που οι ΗΠΑ αποσύρανε ήδη πριν χρόνια τα predator και είναι έτοιμοι να αποσύρουν και τα Reaper, οι φιλοδοξίες μας είναι στα Sperwer που είναι μερικές γενιές πιο πίσω.

   Και θυμάμαι το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν χρειαζόταν διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης. Τι μας νοιάζει ο διάδρομος, τα άλλα μένουν 24 ώρες στον αέρα, ανεβαίνουν και τα ξεχνάς, το πρόβλημά μας είναι ο διάδρομος?

   1. Δεν αντιλέγω για τα predator απλά έχω εντύπωση ότι δεν αποδεσμεύονταν. Προφανώς τα sperwer τα αναφέρω γιατί είναι 22 αεροχήματα που βουλώνουν κάθε τρύπα και ξέρουμε να τα χειριζόμαστε και να τα δουλεύουμε τα οποία θα δοθούν δωρεάν(αν υπήρχε συνολική διαπραγμάτευση). μπορούμε να έχουμε ένα σμήνος ανά ΑΔΤΕ και 1 σμήνος ανά μεραρχία στα ηπειρωτικά.

  1. Το θέμα δεν είναι η ακτίνα δράσης αλλά τι μπορεί να κουβαλήσει σε αυτή την ακτίνα.

   Κρήτη-Κύπρος είναι πάνω κάτω 850 χλμ να πας και 850 να έρθεις=1.700 χλμ.

   Ακτίνα δράσης F-16 αυτό που έχει τις σύμμορφες και αν φορτώσει και επιπλέον αναρτώμενες (απλό ταξίδι, με δεξαμενές) η LM δίνει maximum 4.200 πάνε έλα (άρα πάει και έρχεται άνετα αλλά είναι όλο φορτωμένο καύσιμο)

   Ακτίνα δράσης Rafale (απλό ταξίδι με δεξαμενές), δίνουν οι Γάλλοι 3.700 χλμ (άρα όπως πάνω, πάει και έρχεται άνετα, αλλά φορτωμένο με καύσιμα).

   Η διαφορά (νομίζω) είναι ότι για τέτοια εμβέλεια το F-16 φορτώνει μόνο καύσιμα, ενώ στην περίπου ίδια εμβέλεια το Rafale φορτώνει και ένα σωρό όπλα (αλλιώς αν φόρτωνε και άλλες δεξαμενές υποθέτω θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη). Αν το F-16 φορτώσει όπλα, υποθέτω το πάνω 4.200 μειώνεται δραστικά.

   Άρα σε μια πολεμική αποστολή:
   -καθώς το F-16 δεν θα έχει μόνο καύσιμα αλλά και όπλα, πάει και έρχεται στην Κύπρο κάνει την αποστολή στα γρήγορα και εμπλέκεται και σε καμιά σύντομη αερομαχία.
   -η ακτίνα δράσης του Ραφαλ σε σχέση με το F-16 όταν είναι φορτωμένο με όπλα, μου φαίνεται, ας με διορθώσει κάποιος, είναι περίπου υπερδιπλάσια, που σημαίνει ότι πάει εκεί, κάνει τις αποστολές πολλαπλών ρόλων (βομβαρδισμούς ή ότι άλλο), κάνει τις αερομαχίες του, άμα θέλει ο πιλότος βλέπει και κανα ημίχρονο του τελικού του Champions League πάνω από την Κύπρο, και όταν τελειώσει το ματς, αποφασίζει με την ησυχία του να γυρίσει πίσω στην Κρήτη. Και αν αγχωθεί ότι μπορεί να μείνει από καύσιμο γιατί το ματς είχε και παράταση, έρχεται ένα άλλο αεροσκάφος με buddy to buddy και του δίνει καύσιμα στον αέρα.

   Αν δεν έχει ματς εκείνη την ημέρα και έχει τις ζοχάδες του ο πιλότος, μετά την Κύπρο πάει και μια βόλτα πάνω από την Άγκυρα και μετά γυρνάει πίσω στην βάση.

   Οπότε η απάντηση είναι την καλύπτει χαλαρά

   1. To Rafale πάει 1700 Km με 3 δεξαμενές των 2,000 σε α/α εκδοχή και λιγότερο σε air to ground
    Στην πρώτη περίπτωση σε κάποιο σημείο όμως θα χρειασθεί να πετάξει τις δεξαμενές εκτός κι αν η TAF έχει πέσει σε λήθαργο και δεν έχει σηκώσει AWACS
    Αν θες να καλύψεις ανατολική μεσόγειο η λύση είναι τανκερ και σήμερα σε πληρώρουν για να τα πάρεις 🙂
    Ετσι ναι τα Rafale θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν air dominance αν υπήρχαν σε επαρκείς αριθμούς

 17. Αυτή η απότομη αλλαγή στάσης στη διάθεσή μας να ξοδέψουμε άμεσα πακτωλό χρημάτων, μάλιστα για να προμηθευτούμε άμεσα συστήματα που δεν είχαμε προγραμματίσει σημαίνει ένα πράγμα, ετοιμαζόμαστε για πόλεμο! Αν ήμουν Τούρκος θα επέλεγα να κάνω την κίνηση μου όταν θα είχα ενεργοποιημένα τα S 400 τότε τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για την ΠΑ (s 400 σε συνδυασμό με Τουρκική αεροπορια). Προλαβαίνοντας την εξέλιξη αυτή οι ΕΔ για να την αντιμετωπίσουν στο μέλλον θα πρέπει να έχουν ένα όπλο στρατηγικής κρούσης να εξουδετερώσει το ατού αυτό της Τουρκιας. Αυτό το κατ’ επείγον άμεσα μέσα στο 2021 μόνο αυτή κίνηση μπορεί το εξυπηρετήσει (Αγορά μεταχειρισμένων ραφαλ). Αν ισχύει αυτό το δυσοίωνο σεναριο είναι απόλυτα δικαιολογημένη η κίνηση κ πάλι αν σκεφτείς ότι πρέπει να εκπαιδευτούν πιλότοι ήμαστε οριακά σε χρονους.

 18. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΠΑΡΟΥΦΑ….ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΤΩΝ ΜΠΕΛ ΡΑΦΑΛ ΦΟΥ35 ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ,ΝΑΙ,ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΟΤΣΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ Π….. ΑΠΟ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ,ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ,ΣΤΙΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΕΣ,ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ,ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΧΑΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 10ΕΤΙΕΣ ΣΤΑ 500 ΕΚΑΤ. ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΕΔΑΦΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΔΙΣ?

 19. Μακάρι να προχωρήσει η προμήθεια για Rafale θα είναι πολύ καλό δίδυμο με τα M2000 mk5. Από την άλλη ελπίζω να μην κάνουμε το λάθος και αγοράσουμε MMSC, τουλάχιστον να κοιτάξουμε τις νέες FFG X είτε τις νέες ολλανδικές και μελλοντικά μεταχειρισμένα Tico ή De Zeven Provincien αντίστοιχα.

 20. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και πραγματικές κόκκινες γραμμές,η παραβίαση των οποίων θα οδηγήσει σε σύρραξη,όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί είναι ευσεβείς πόθοι.Κι αυτό γιατί τα πάντα θα εξελιχθούν και θα κριθούν πολύ σύντομα.Ουτε Rafale θα υπάρχουν,ούτε Belhara.Εκτος εάν μιλάμε για το κόστος της Γαλλικής «προστασίας».Οπότε ας αναρωτηθούμε τι μορφή θα έχει αυτή η προστασία κι αν έχει κάποιο νόημα ο ετεροχρονισμο μιας τέτοιας σύγκρουσης…

 21. Όταν χρειάζεται λεφτά βρίσκουν (οι μεγάλοι, όχι εμείς). Η Γερμανία θα δώσει κοντά 1 Τρις φρεσκοκομμένο (βασικά παράνομες ενισχύσεις) στις επιχειρήσεις της, λόγω Covid. Στη δικιά του βιομηχανία θα τα δώσει ο Μακρόν με τη μια, θα τη σώσει
  και θα έχει να λαμβάνει, άμα θέλει γίνεται. Και μάλλον θα γίνει γιατί η μαλ@κια που κάνανε οι Τούρκοι με την Γαλλική φρεγάτα δεν έχει προηγούμενο. Όλο το τραπεζικό/πυρηνικό/διπλωματικό λόμπυ της Γαλλίας στηρίζεται στο στρατιωτικό της σφρίγος. Ευκαιρία τους δώσανε οι μπουνταλάδες να μπουν στο παιχνίδι επικαλούμενοι μη αποδεκτή ενέργεια για πυρηνική υπερδύναμη. Εξουδετέρωσαν μόνοι τους οι Τούρκοι δηλαδή, το καλύτερο διπλωματικό πιόνι τους, τον Jan – jihadi – Stoltenberg.

 22. Ένας παράγοντας που έχει ξεχαστεί είναι ότι σε 7 μήνες, έχουμε την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
  Οι χρόνοι είναι τρομερά πιεστικοί αλλά τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί, έστω και αν χρειαστούν κάποιες «μετατροπούλες» στο σενάριο. Το ξέρουν ότι αν τα καταφέρουν θα είναι τρομερή η εικόνα της διέλευσης τεσσάρων Ραφάλ πάνω από την Άγνωστο Στρατιώτη, την ώρα της παρέλασης.

 23. Κύριε Νικήτα, ξέρετε για ποιές ενδιάμεσες λύσεις πάμε; φρεμμ η λαφαγεττε;

  Επίσης όπως κατάλαβα απο το άρθρο τα Ραφαλε ΔΕΝ θα έχουν μετεορ. Σωστός;

  Πρέπει οπωσδήποτε να παμε για μπελ ελληνικής διαμόρφωσης. Κ γνκ μακάρι να αποκτήσουμε Μπελ! Στο militaire διάβασα οτι οι ελληνικές Μπελ πέσανε στα 2,2-2,5. αν ισχυει Αυτό, πιστεύω πώς με 4δις παίρνουμε 4 ελληνικης διαμόρφωσης κ είμαστε μια χαρά.

  Κ κατι τελευταίο: μιας που μιλάμε με τους γάλλους! La.combattante fs56!

  Ας κάνουμε μια παραγγελια για τουλαχιστον 4 κομμάτια.

  1. Αγαπητέ φίλε Βασίλη.ενδιάμεση λύση δεν είναι οι Λαφαγιετ. Αοπλές είναι τις να τις κανουμε?
   Όσο για τις combattande4,θεωρώ απαράδεκτη παραγγελία τέτοιου μεγέθους σκαφών στη Γαλλία. Άνετα μπορούμε να φτιάξουμε τις ΑΛΣ65 στη Σύρο.

   1. Γιατι δεν ειναι λυση οι 2 μη εκσυχρονισμενες λαφαγιετ για να αντικαταστησουν τις 3 μη εκσυχρονισμένες S?
    Αν οι 20-25 exocet bl2 που εχουν και οι 2 μαζι αναβαθμιστούν πανευκολα σε block3 δε θα κοστισει συνολικα πανω απο 30-35 εκα/ρια.
    Ειναι φαρδυτερες απο τις S αρα ευκολα χωρανε το Aegean hawk ελικοπτερο.
    Εχουν καλυτερο ρανταρ και απο τις super vita για να ριχνουν τους Exocet3 στα 180 χιλιομετρα.
    Δεν εχουν κανενα σοναρ, αλλα μπορουν να παρουν συρομενο ευκολα,
    αλλα και οι 3 μη εκσυχρονισμενες S τι ανθυποβρυχικο αγωνα κανουν με τα σοναρ του 1978?
    Αστειο και που το συζηταμε.
    Οι harpoon του 1978 που εχουν ειναι με την εμβελεια των 60 χιλιομετρων
    Το κυριοτερο δε ειναι οτι θα γινουν ανταλακτικα για τις 6 εκσυχρονισμενες που πρεπει να φτασουν στο 2028-33 που θα αντικατασταθουν ολες απο τις φτηνες ευρωκορβετες
    Αλλο οικονομικο σεναριο δεν υπαρχει.
    Και το 100αρι πυροβολο φευγει και μπαινει το δικο μας 76αρι και ακριβως απο πισω στο απλετο χωρο που υπαρχει για να μπαιναν εκτοξευτες sylver ανετα μπαινει και ενα Phalanx απο τις 3 αποσυρμενες
    Ολα αυτα τζαμπα.
    Οι λαφαγιετ ειναι στελθ πλοιο που μπηκε σε υπηρεσια το (1997-2001) οικονομικοτατο, ελαχιστες απαιτησεις συντηρησης στον diesel-diesel κινητητα, που βγαζει πολλες αποστολες και στη μεσογειο σε ανοιχτη θαλλασα με τους 3500 τονους εκτοπισμα που εχει οπως βλεπουμε και απο τους γαλλους που τις βαζουν για οικονομια και σε αποστολες που θα επρεπε να πανε φρεμμ. Μικρες απαιτησεις πληρωματος, τα κροταλε τα εχει και η αεροπορια σαν οπλα οποτε να γνωριζουμε, ρανταρ και ηλεκτρονικα καλυτερα απο οτι εχουν οι Μεκο μας τωρα που ειναι και ελαφρα παλιοτερες απο τις λαφαγιετ.
    Με 100 εκ/ρια παραχωρηση απο τους γαλλους και τα 2 πλοα μαζι με την αναβαθμιση των exocet
    ειναι αριστη λυση, και αν μη τι αλλο χαοτικα ανωτερη απο το να παιρναμε τις LCS αλουμινενιες τρατες που ειναι μολις 10ετιας και εχουν ενα καρο προβληματα και τεραστιο κοστος συντηρησης και αναβαθμισης για να τις φερουμε σε ανεκτο επιπεδο για εμας.

    1. Αγαπητέ φίλε,Σχετικά με τις LCS,ούτε στο χειρότερο όνειρο μου δεν θέλω να τις βλέπω.οι Λαφαγιετ όμως είναι τραγικά αοπλες. Οι αλλαγές που προτείνεις είναι σημαντικές,όμως εκτοξεύουν το κόστος τους.δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα του Π.Ν.,είναι πολύ περιορισμένα και η οποία ενδιάμεση λύση πρέπει να είναι φρεγάτα αεραμυνας όχι γενικών καθηκόντων.εκει πάσχουμε.

    2. Τα έχουμε ξαναπεί, μια χαρά είναι οι Λαφαγιέτ! Μακάρι να μας τις έδιναν με ένα συμβολικό ποσό. Ουτε καν εκσυγχρονισμό των Εξοσετ παρα αντί δάνειο 4 βλημάτων με τις SV για μίξη 4bl2/4bl3.
     Νότια της Κρήτης με την ΠΑ πανω απο το κεφάλι τους το crotale είναι αρκετό και μόνη προσθήκη θα ήταν ένα αναβαθμισμένο Φαλανξ.
     Το 100αρι πυροβολο επίσης είναι μια χαρά και αρκεί η αγορά μιας επαρκούς ποσότητας πυρομαχικων από τα γαλλικά αποθέματα.
     Από κει και πέρα η μόνη επένδυση θα ήταν σε ένα VDS είτε Captas 2 είτε ακόμα καλυτερα Captas 4 και τορπιλών ώστε να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικό συστημα πρόωσης με την ηλεκτροκίνηση σε ένα χώρο όπου ο αντίπαλος κατά 90% θα παιξει με υποβρύχια.

     1. Οι φρεγάτες Lafayette είναι χειρότερες οπλικά,ταχύτητα πλεύσης,μέγεθος και από τις ήδη υπάρχον ελληνικές αγορασμενες φρεγάτες S….να σου ΥΠΕΝΘΗΜΗΣΩ οι δύο καινούριες αγορασμες S αυτήν την στιγμή φέρουν 8 sea sparrow,2 oto merala 76 mm,2 phalanx και μια ταχύτητα μεγαλύτερη των 32 κόμβων…. έτη μπροστά από τις Lafayette!!!!

 24. Τόσο ο Σταϊκούρας στον Alpha, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσαν τη διάθεση κονδυλίων για όπλα.
  Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους, να είμαστε κοντά στα χαμηλά στρώματα και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ο πρώτος.
  Κάποιοι ενοχλούνται. Γιατί άραγε;

  1. Αγαπητε φιλε,δυο αποριες εχω:
   1.Αν μειώσουν τους φόρους (που είναι μνημονιακη μας υποχρέωση, οι φοροι )που θα βρουν τα 10δις,που λέγεται ότι θέλουν να δώσουν για την άμυνα?
   2.μήπως λογαριαζουμε χωρίς τον ξενοδοχο(γερμανια)?από το νέο εξοπλιστικό από ο,τι διάβασα οι Γερμανοί δεν περνούν τίποτα,αυτοί εξουσιάζουν τους μηχανισμούς της Ε.Ε.(της ευρωφυλακης μας),θα μας αφήσουν?

   1. Καλημέρα C.P.

    Εχει ακουστεί οτι δυστυχώς πάμε για γερμανικές τορπιλες, οπότε κατι θα παρουν κ οι γκεσταπακιδες…..κ κατι αλλο μ περναει απο το μυαλό.

    Μήπως παμε για 2 μπελ ελληνικής διαμόρφωσης κ για μεκοα200 επειδή χρειαζόμαστε κ αριθμούς;

    Ετσι θα καναμε κ τους γερμανούς χαρούμενους….

    1. Αγαπητέ φίλε Βασίλη,μόνο με ψίχουλα οι αιματορουφηκτρες του Βερολίνου δεν χορταίνουν.
     Προσωπικά ούτε βίδα δεν θα ήθελα να πάρουν .Η πρόταση σου για ΜΕΚΟ είναι λογική.

   2. Θα πάρουν την κατασκευή τουλάχιστον 2 με 3 υποβριχια «Παπανικολής»…..δεν τους φτάνουν….το κόστος τους θα φτάσει περίπου το 1,5 δις…ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ?????ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΤΑΝΚ…..

  2. Πλακα κανεις.Δλδ αν βγει τωρα κ δωσει κανα 5αρι δις για mmsc αλλα 2 δις για εθνικο φορτηγο τζιπακι κ τουφεκι κ 3 δις για τα ραφαλ εσυ θα μεινεις ευχαριστημενος?
   Για τιε φοροαπαλλαγες ο σταικουγας εχει ηδη κανει δημοσια βηματα προς τα πισω αναμένοντας την επιδραση της κορωνοκρισης

 25. 2 πανάκριβες φρεγάτες γενικής χρήσης με μόλις 16 ΑΑ πυραύλους, χωρίς CIWS και 18 μαχητικά, θα φέρουν κοσμογονία, σοβαρά; δλδ αντι να γι ει διαγωνισμός και να αποκτήσουμε 4-6 φρεγάτες, θα πάμε σε απ ευθείας ανάθεση για 2 πλοια που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές προδιαγραφές του ΠΝ; τα 18 Rafale θα κάνουν καλό ή μήπως τεράστιο κακό;

    1. Έχει γραφτεί και το έχουμε συζητήσει και εδώ παλαιότερα (και με link ένας φίλος), ότι θα πιστοποιηθούν (εάν δεν έχει γίνει ήδη) οι Camm στον Silver. Θα το κάνει η ίδια η MBDA αν θυμάμαι.

 26. Απο τη στιγμη που ποναμε οικονομιικα και δυσκολευομαστε η ουρανοκατεβατη λυση με τα ραφαλ μαζι με ανταλλαγη των EGM ειναι και αμεση και βολικη απο τη στιγμη που τα Μιραζ παλιωνουν περισσοτερο μερα με τη μερα κ το προγραμμα λεει οτι θα τα λιωναμε κ μετα πεταμα.Αλλωστε σαν ιδεα ειχε ακουστει κ παλιοτερα την εποχη που ετοιμαζοταν το ρανταρ και εψαχναν λεφτα, αλλα ταχαμου ταχαμου οι Γαλλοι δεν συμφωνουσαν.Αυτο τουλαχιστον κυκλοφορησε δημοσιως στον ελληνικο τυπο……
  Ενα αλλο κερδος ειναι οτι σαν δικηνητηριο εχει πλεονεκτημα στις μεγαλες αποστασεις με χρονους παραμονης αλλους …. και αν κρινουμε κ απο τα διλιτρα χωρις αναγκες αναβαθμισης σκελετου, ηλεκτρονικων, μηχανων κλπ κλπ α λα F-16 καθε τρεις και λιγο αλλα και με παθητικα μεσα εντοπισμου που δεν υπαρχουν τριγυρω.Οποτε ναι στα Ραφαλ αλλα μονο με ανταλλαγη των μη εκσυγχρονισμενων Μιραζ.
  Ως αναφορα τις Βελ ειναι καλο σχεδιο και τουμπανο ολοι το ξερουμε αλλα απο τη στιγμη που ΘΑ ερθουν στα χερια μας σε 4-5 χρονια κ βαλε νομιζω οτι πρεπει να παρουμε τοσο οσο.Δλδ ισα να υπογραφει η συμφωνια κ να δεσουμε τα Ραφαλ ως διαδοχο των Μιραζ.
  Τελος ελπιζω οτι η ανακοινωση για τα F-35 να ερθει κ να κατσει διπλα στη γνωστη υποσχεση του Σημιτη για τα F-2000 και το ιδιο να συμβει κ με το παραμυθακι για ΑΒ ή Τικο που κυκλοφορουν γνωστοι κ μη εξαιρεταιοι κυκλοι οτι θα μας δωσει ο μεγαλυτερος θαυμαστης του Ερντο …

 27. Καλησπέρα ,

  Δικαιολογώ τη δυσπιστία μετά από τις παλινωδίες των τελευταίων δεκαετιών , θα σταθώ όμως σε μερικά γεγονότα :

  1. Η Τουρκία για πρώτη φορά αμφισβητεί ΤΟΣΟ ΑΝΟΙΧΤΑ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (τουρκολυβικό σύμφωνο , έρευνες στη δική μας ΑΟΖ).
  2. Η σημερινή κυβέρνηση λόγω του παραπάνω σε χρόνο ρεκόρ έκανε όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια (ΑΟΖ με ΙΤΑΛΙΑ , ΑΟΖ με Αίγυπτο (έστω και μερική) , ΕΠΕΚΤΑΣΗ 12 μιλίων στο Ιόνιο).

  Με βάση τα παραπάνω , με βάση ότι η Γαλλία είναι η ΜΟΝΗ χώρα που μας έχει στηρίξει και μας στηρίζει Διαχρονικά , με βάση ότι υπάρχει ΥΠΑΡΚΤΗ δυνατότητα για σύναψη αμυντικής συμφωνίας και με βάση ότι είναι η ΜΟΝΗ χώρα που μας δίνει στρατηγικά όπλα που αλλάζουν τις ισορροπίες με την Τουρκία , πιθανολογώ ότι όσα γράφονται θα συμβούν και θα πάρουμε ένα πακέτο εξοπλισμού + αμυντική προστασία.

  Ίσως η κατάσταση στην Αμερική είναι για την Ελλάδα η καλύτερη ευκαιρία ώστε να αποφύγει όπλα που και θα κοστίσουν πολλά , και δε θα δώσουν ΚΑΝΕΝΑ στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς πωλούνται και στους απέναντι..

  Ας είμαστε αισιόδοξοι , για το καλό της πατρίδας μιλάμε!!

 28. Λοιπό διάβασα το άρθρο στο ΠΘ που το έχουν βάλει πρώτο πρώτο και από κάτι που διάβασα, φοβάμαι μην γίνει το ίδιο που έγινε και στην Ολυμπιαδα όπου με την διαδικασία του επείγοντος δικαιολογήθηκαν διάφορες απίστευτες τιμές.

  Λοιπόν γράφει το άρθρο ότι θα πληρώσουμε για 33 τορπίλες 300 εκατομύρια ευρώ. Δεν κάνω πλάκα, αυτό το ποσό λέει… Μπορεί να έγινε λάθς στον αριθμό των τορπιλών και του ποσού, όμως αν δεν εγινε?

  Αν κάποιος αναλάβει την προμήθεια 33 τορπιλών με 300 εκατ, εεε όποιος πάει να κάνει την προμήθεια Ραφάλ και την προμήθεια Μπελάρα και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα πουν εμείς κορόιδα είμαστε?

  Να ξέρουν όμως ότι Μπελάρα οι Γάλλοι αύριο θα πουλήσουν και σε άλλους και μην ξεφτιλιστούμε, ενώ μεταχειρισμένα Ραφάλ έχουν προτείνει και στους Κροάτες. Ελπίζω μην κουνάν μετά όλοι με νόημα το κεφάλι…

  Επίσης αν πάρουν mix μεταχειρισμένων και καινούργιων να βάλουν όρο πριν τα πάρουμε μέσα στην τιμή να αναβαθμιστούν στο επίπεδο των καινούργιων. Ο αριθμός τους πρέπει να είναι ίδιος με τα σκέτα Μ-2000 που θα πουληθούν

 29. Θα ξεκινησω λιγο … πικροχολα … υπενθυμιζοντας προσφατο δημοσιευμα γνωστου site που αναρωτηθηκε αν τα γαλλικα μαχητικα εχουν μελλον στην Π.Α…. Το δημοσιευμα αυτο το ειχα χαρακτηρισει επιεικως αστοχο, ωστοσο η πραγματικοτητα αναδεικνυει κατι χειροτερο: οτι ηταν τελειως ανεδαφικο αν οχι μεροληπτικο. Το ιδιο site υπενθυμιζω οτι ειχε αρχικα γραψει οτι καθε MMSC κοστιζει 500 εκ το πλοιο πριν ανασκευασει προς τιμην του.

  Τωρα στα δικα μας. Η’ θα χαρουμε ολοι μαζι ή θα εχουμε καζο εικοσαετιας. Αναφερομαι στην περιπτωση που δεν αγοραστει τελικα τιποτα. Αλλα οι σημερινες δηλωσεις Σταϊκουρα δειχνουν οτι κατι θα κινηθει…

  Υποθεση Rafale:

  Η αληθεια ειναι οτι η εννοια του μεταχειρισμενου δεν μου αρεσει. Εδω ομως που φτασαμε δεν εχουμε πολλες επιλογες. Τουλαχιστον ας προβλεψουν τα μεταχειρισμενα να αναβαθμιστουν στο ιδιο επιπεδο με τα καινουργια. Ενας τυπος, κοινα οπλα, συντηρηση, εκπαιδευση, διαθεσιμοτητα. Απο τη στιγμη που το κοστος πεφτει λογω αποσυρσης των παλαιων Mirage 2000 ειναι μια win win κατασταση για Ελλαδα – Γαλλια. 18 Rafale και 24 Mirage 2000-5 ειναι πονοκεφαλος για τους απεναντι.

  Υποθεση [email protected]

  Δεν ξερω αν θα προχωρησει. Ειμαι υπερμαχος των [email protected] αλλα απο τη στιγμη που ερχεται Rafale δεν καιγομαστε για MdCN. Ισως οικονομικοτερα να βγαινει η MEKO A-200. Μακρυα μονο απο το ανεκδοτο MMSC.
  Παντως μια διαμορφωση Belharra με 32 κελια A50 για 16 Aster 15 & 16 Aster 30 μια χαρα μου ακουγεται. Χωρις Strales αλλα με ενα RAM. Ισορροπημενη αεραμυνα, λιγο ισχνη βεβαια, αλλα το κοστος μαζευεται.

  Σημειωση: ολοι γραφουμε για CAMM-ER σε τετραδες, ολα δειχνουν οτι θα μπαινει σε δυαδες. Ετσι γραφουν απο Ιταλια μερια. Επισης αλλο πυραυλος κατηγοριας ASTER και αλλο πυραυλος κατηγοριας CAMM. Καμια σχεση σε κινηματικες επιδοσεις για αυτους που σνομπαρουν τον Aster 15.

  1. Το Strales έχει κοστος 15εκ οι συλλογές για κάθε πλοίο … Είναι ελάχιστο κοστος σε σχέση με τις δυνατότητες που θα προσφέρει στο πλοίο . Αν δεν μπει ,το μπροστά μερος του πλοιου θα ειναι εκτεθειμένο .Δεν θα υπάρχει κάλυψη Ciws 360ο και το πλοιο δεν ειναι μικρη τορπιλακατος .Το Ram ειναι αντιπυραυλικό αποκλειστικά ,,και οχι πυροβολο με οβιδες, οι αναχωρηγιες θα τελειώσουν σε επίθεση κορεσμού ενω το Strales θα συνεχίσει ..

   Τα Scalp VL ….Όσο περισσότεροι φορείς σκορπισμένοι σε διαφορα σημεια τοσο καλύτερα … Επισης εχουν μεγαλύτερη εμβέλεια χωρις ρισκο πιλότου-αεροσκαφους .

   Ο Camm ER σε τετραδες λογικα παει για Α70 οχι για Α50 .Αν δεν τα καταφέρουν αυτοί θα χασουν !!!
   Στα 20-30-40 χλ μεσαία εμβέλειας πύραυλος δεν θα κυνηγάει αεροσκάφος ,οποτε και η ευλιξια του Αστερ 15 παει περίπατο … Και οι Camm-ER και οι ESSΜ εχουν υπεραρκετη ευελιξία

   1. Υπαρχει θεμα με το Minimum range του Aster 30. Χρειαζεσαι μεταξυ RAM + Aster 30 κι αλλη διαστρωματωση. Η οικογενεια πυραυλων CAMM ειναι μια κομμενη εκδοση της οικογενειας ASTER.
    Απλα δεν εχω δει οι Βρετανοι να καιγονται να αναβαθμισουν τις Type 45 με CAMM.

    1. O CAMM βασίζεται στον ASRAAM
     Καμια σχέση με τον ASTER!!
     Οι Βρετανοί @type45 έχουν ASTER 30 και 15- 48 Cell VLS!!
     και για είναι on the safe side κότσαραν και 2 PHALANX!!

  2. mirage2000-5 και rafale είναι πονοκέφαλος και για εμάς:

   Διαφορετικός τύπος αεροσκάφους νέος κινητήρας νέα ηλεκτρονικά νέα συστήματα αυτοπροστασίας νέα γραμμή συντήρησης ξεχωριστή εκπαίδευση πιλότων και δεν συμμαζεύεται!
   Όπως έγραφε και το άρθρο του defence point den μπορούσαμε να διατηρήσουμε δυο γραμμές υποστιρiξης για f16 και για m2000 Και θα εισάγουμε νέο τύπο δυο διαφορετικών version???

   [email protected]:
   Αναμείνατε πλοίο ολόιδιο με του γαλλικό ναυτικού opos είχε γραφει όταν ξεκίναγε η ιστορία!

   Δεν θα εκπλαγώ εαμ μας παραχωρήσουν αυτά που ναυπηγούνται τώρα ως καλοί σύμμαχοι
   ( και για να φάμε εμείς το debugging/troubleshooting για τα πρώτα όπως με τα 214!!!)

  3. ΑΝΑΝΕΩΣΗ: επειδη βγηκε νεο άρθρο, που τα εχει κανει χειροτερα τα πραγματα, θα πω τα εξης:

   1) Οι πυραυλοι Super 530D που εφεραν τα Mirage 2000 ηταν οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ συγχρονοι πυραυλοι στο Ελληνικο Οπλοστασιο μεσαιου βεληνεκούς την νυκτα των Ιμιων. Δεν αγοραστηκαν μετα τα Ιμια. Υπηρχαν. Οι Τουρκοι ειχαν AIM120 AMRAAM (κατα ποσο επιχειρησιακοι αγνωστο), εμεις ΟΧΙ. Τα ελληνικα F-16 ηταν οπλισμενα με ΑΙΜ-7 Sparrow.
   2) Η αγορα των 15 Mirage 2000-5 Mk2 ηταν ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ αριθμων στις 2 μοιρες των Mirage που ειχαν συμπληρωσει 8 ατυχηματα μεχρι το ετος 2000. Δεν ηταν νεα αγορα.
   3) Η αρνηση των Αμερικανων για αποδεσμευση του F-16 Block 60, των αυξημενης ισχυος νεων κινητηρων του F-16 αλλα και κρισιμων οπλων οδηγησε στη μυστικη συμφωνια για Scalp EG και ευνόησε τα Mirage 2000-5.
   4) Τα Mirage 2000-5 πολεμηθηκαν πολυ εσωτερικα απο πεμπτοφαλαγγιτες και το αμερικανικο και τουρκικο λομπι. Κανεις δεν ηθελε τα οπλα των Mirage 2000-5 στο Ελληνικο Οπλοστασιο. Γι αυτο στις τηλεορασεις ειχαμε εθιστει να ακουμε για τα υπεροχα USA made οπλα και τα προβληματικα υποβρυχια U214 που γερνουν, τα σαπακια Tor-M1, τα αχρηστα Mirage 2000-5 που ηταν παρακαρισμενα μεχρι το 2010 (!!!!) στη Γαλλια κλπ.
   5) Τα χρηματα μας εφταναν για 28 F-15 το 1996. Τι ηταν προτιμοτερο εν τελει: 50+10 F-16 ή 28 F-15 που ελεγε η στρατιωτικη ηγεσια?
   6) Τα F-16 block 50+ Advanced δεν αγοραστηκαν σε μια νυχτα μεσα? Μονο για τα Mirage εχουμε κακη κουβεντα? Μαλιστα χωρις να ξερει κανεις τιποτα πλην του Μολυβιατη, που σημειωτέον εμεινε υπουργούς εξωτερικων μολις για ενα χρονο για λογους γηρατος.
   7) Φτανει πια, διαφθορα υπαρχει παντου. Δεν ειναι μιζαδοροι π.χ. μονο οι Πολιτικοι, μονο οι Γιατροι και μονο οσοι καταγονται απο την Πελοπονησσο. Φτανει με το καθιαγιασμο των αριστων του στρατευματος γιατι αν ολοι ηταν πραγματικα αριστοι ΟΥΔΕΙΣ στην αποστρατεια του δεν θα δεχοταν το λιγοτερο να γινει εμπορος οπλων. Και κανεις δεν θα αφηνε χωρις FOS τα Mirage 2000-5 για 10 και πλεον χρονια.

   1. Διορθώσεις:

    1)
    Τα ελληνικά f16 ποτε δεν ήταν εξοπλισμένα με sparrow

    2)
    Η αγορά των 2000-5 ήταν πολιτκή απόφαση με κριτήρια Τ$όχα $μπώκου
    Eχασαν τη mega Business με τα F15 και πήραν τα -5 & f100/PW!!
    Ο αρχηγός της αεροπορίας τότε δήλωσε πως το έμαθε από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ Ουδέποτε η αεροπορία ζήτησε τα -5!!

    3)
    Το B60 είχε σχεδιασθεί και πληρωθεί από τα UAE και για τα UAE ΜΟΝΟ
    Ουδέποτε το ζητήσαμε διότι ήταν και σε άλλο κόστος από τα B52+

    Για τον κινητήρα των είναι συζητήσιμο αυτό που γραφεις

    4)& 5) SEE (2)—>t$OXA$+ $BOKO$ ERA!!

    6) b50+ advance δεν υπάρχουν
    Υπάρχουν B52+ Advance που αγοράστηκαν επί Karaman ’λλη + Μολυβιάτη!

    7) Εδώ θα συμφωνήσω
    Έπρεπε να είχαν καταγγείλει τη κατάσταση
    Υπήρχαν κάποιες παραιτήσεις στη 114 μοιράρχων και διοικητή πτέρυγα

   2. Έχεις δίκιο
    Αντί να αναβαθμίσουν και τα υπόλοιπα 22 EGM τότε σε -5 και να ασκήσουν την οψιον για 3 ακόμη (σύνολο 50 ) να πάρουν τα F-16 με GE κινητήρα όπως είχαν τα υπάρχοντα
    Να ασκήσουν επίσης την οψιον για 10 ακόμη adv με ταυτόχρονα αναβάθμιση των Block 50 αφού το πρωτότυπο 045 s/n υπήρχε έκαναν ότι χειρότερο πολυτυπία στο μέγιστο (F-4E SRA,RF-4E 2 υπό τύποι ,F-4E AUP ,A-7H & A-7E επίσης 2 υπό τύποι Mirage 2000EGM/-5,F-16 Block 30,50,52+,52adv) αντί για 50 Mirage 2000-5, 140 F-16 Block 50 adv, 32 block 30 . Το κόστος από σωστή διαπραγμάτευση και διαχείρηση θα ήταν λιγότερο από αυτό που συνέβη αλλά άλλαζαν δραματικά την ισορροπία στο Αιγαίο ειδικά τα -5.

  4. Τα αεροσκαφη των Γαλλων ακομα και τα Μιραζ 2000 ειναι παντα δομικα αριστα…σε σχεση με τα F16 που εκαναν Falcon up star κ.τ.λ. αρα το μεταχειρησμενο να μην σε απασχολει…η αναβαθμιση τελεια τα φερνει σε F3…και η διαμορφωση στις [email protected] θα ειναι ΗΝ..

   1. Ta F16 χρειάστηκαν αυτά τα προγράμματα διότι η αμερικανικη αεροπορία ζήτησε αύξηση του ορίου ζωής (4000hFHεάν θυμάμαι σωστά) και επιπλέον άλλαξε το μίγμα αποστολων a-a και a-g από αυτό για το οποιο είχε σχεδιαστεί αρχικά το F16

 30. Με δεδομένο ότι τα 18 ραφαλ Χ2 σκαλπ το καθένα + τα 24 μιραζ mk2 χ1 σκαλπ = 60 σκαλπ με τη μία στα 500 χιλιομετρα, ας θυσιάσουμε τους mdcn στις μπελαρα, που πιστεύω οι εκτοξευτες Α70, η πιστοποίηση και οι τροποποιήσεις, μαζί με 35 πυραύλους ( διπλή αναχορηγια για 2 πλοία) θα μειώσουν το συνολικό ποσό υποθέτω σίγουρα 350-400 εκατομμύρια οπότε από τα 2.68 να πάμε στα 2,3 και με μια έκπτωση ακόμα στα 2.1 και εκεί να κλείσουμε.
  Το πλοίο θα εχει τα πάντα ο όπως και πριν στην ελληνική διαμόρφωση απλά θα λείπει ο ένας A 70.
  Έχουμε λοιπόν
  24 aster30
  21 Ram block2
  Strales στο Oto 76
  Ecm/decoyes
  Radar SeaFire
  Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου sentinel
  Ταχύτητα 28 κομβων
  8 Exocet block C
  2 Κορυφαία σόναρ και κητους και συρομενο
  Θα κουβαλάει asw Ε/Π Romeo 60

  H γαλλική διαμόρφωση φυσικά θα είναι και πάλι έγκλημα με τους 16 aster30
  Χωρίς Ram block2, χωρίς Strales.

  Δεν τελειώσαμε με τους mdcn όμως,
  μην μου στεναχωριεστε.
  Σε βάθος χρόνου 5ετιας και βάλε αφού μας τους δίνουν οι φίλοι και σύμμαχοι γαλλοι,
  δεν βλέπω το λόγο να μην τους βαλουμε στα 214 παπανικολης.
  Απο τη στιγμή που ριχνουν Sub-harpoon, δεν νομίζω ότι θα κοστίσει ιδιαίτερα να τροποποιηθουν να ριχνουν mdcn.
  3πλος συνδιασμος ονειρο
  για εμάς εφιάλτης για τους απεναντι
  1) Rafale,
  2) Belharra ελληνική διαμόρφωση ακριβώς
  όπως και πριν χώρις mdcn όμως,
  3). mdcn από τα υποβρυχια μας

  1. Πιστευω οτι ο MDCN σε υποβρυχια και πλοια δεν χρειαζεται απο τη στιγμη που εχεις Rafale να τους μεταβερουν και σε δυαδες…το καλυτερο ειναι να επικεντρωθουν τα υποβρυχια στην αποστολη τους με F21 η Black Shark και τα πλοια στην αεραμυνα και τον ανθυποβρυχιακο πολεμο….και να αφησουμε τις εξωτικες λυσεις….

    1. Ανταγωνιστικός διάλογος γίνετε ήδη και έχουμε τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες και αντίμετρα καμια δεκαρια χρονια το παλιότερο
     Η ξεφτίλα του συστήματος εξοπλισμών είναι αυτό το πρόγραμμα
     Εάν πάμε σε διαγωνισμό όπως γραφεις θα φάμε αλλα δέκα χρονια
     και έπρεπε να είχαμε ΉΔΗ τις τορπίλες στα υποβρύχια
     Μονο με αυτά μπορεί να έχουμε ουσιαστική αποτροπή τόσο στο αιγαίο όσο και στη ανατολική μεσόγειο

     1. Τα υποβρύχια μας έχουν καμία 15-20αρια sub-harpoon, με εμβέλεια 140 χιλιομέτρων, και έχουν κάνει πολύ εκπαίδευση να τους ριχνουν και να φεύγουν αστραπιαία, ο κυριότερος λόγος που κωλοβαραν τόσα χρόνια τις νέες τορπίλες είναι αυτός.
      Δεν τους δικαιολογώ,
      Απλά λέω τι συμβαίνει.
      Με τα P3 όταν παραδοθούν να στοχοποιουν γρήγορα και με ακρίβεια, και να δίνουν δεδομένα βολης στο υποβρυχιο
      Οι Sub-harpoon με τη μεγάλη τους εμβελεια
      Θα πάρουν επιπλέον αξία.

  2. Συμφωνώ με το συλλογισμό σου.

   Από τη στιγμή που προχωρήσουμε στην αγορά των 18 Rafale (και με ένα συμπλήρωμα στους scalp-eg) η ανάγκη για scalp-naval περιορίζεται.

   Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε η Belharra HN με τα 32 κελιά να έχει αποκλειστικά Aster-30 και μελλοντικά 24 Aster-30 και 32 camm-er.

   Από τον υπολογισμό σου λείπουν 8 κελιά.

   Λες 24 Aster-30 ενώ τα κελιά των Belharra είναι 32.

 31. Με κάθε επιφύλαξη … από αυτά που ακούγονται -εκτός δικτύου- οι belharra θα είναι όπως τις διαμόρφωσε το ΠΝ μέχρι τώρα.

  Όχι μόνο φαίνεται να ξύπνησαν οι πολίτικοι-οικονομολόγοι άλλα αρχίζουν και «ψειρίζουν» το cost benefit με επιχειρησιακά-οικονομικά κριτήρια και οχι μόνο με οικονομικά.

  Έχει ληφθεί απόφαση για διάθεση σοβαρού ποσού για επανεπένδυση στις ένοπλες δυνάμεις με την συναίνεση σχεδόν του συνόλου των κομμάτων.

   1. Για εμάς τον λαό πράγματι τα πολιτικά χρώματα δεν έχουν ΚΑΜΙΑ αξία (πλέον), για τους πολιτικούς όμως έχουν, γιατί εναλλάσσονται στην εξουσία και θέλουν να φυλάνε τα νώτα τους όταν πρόκειται για μεγάλες αγορές.
    Και μια πολύ μικρή ομάδα αυτών ειναι που λαμβάνει τις αποφάσεις.

  1. Δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα.
   Για κάθε προμήθεια που πήρε η λοκχιντ τα τελευταία 40 χρόνια πρέπει να στηθούν ειδικά δικαστήρια..

 32. Ήλπιζα μέχρι προχθές για τίποτα 25 Μ2000-5F, 4-5 μεταχειρισμένες φρεγάτες π.χ. τις type 23 που γράψανε, καμιά αναβάθμιση των ΛΕΩΝΙΔΑΣ τέτοια πράγματα, τώρα τα δις άρχισαν να πέφτουν σαν το χαλάζι. Εγώ πάντως θα περιμένω ακόμα να υπογραφούν συμβόλαια για να μην πω παραδόσεις υλικού , γιατί όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι, τόσα που έχουνε συμβεί … Αρκεί μην πούνε θα δώσουμε τα 10 δις σε διάστημα 15ετίας, κι αυτό αύξηση εξοπλισμών θα είναι, αλλά και κατά μέσο όρο ξέρετε πόσο βγαίνει ? 666,666 εκατ.€ μπρρρρρρ…..

  1. Πολύ σωστός. Αυτά θα έπρεπε να ήταν οι κινήσεις μας μαζί με όλα τα μικρά προγράμματα. Πραγματικά αν ακόμα και τώρα υλοποιηθούν τα 42 προγράμματα(αξίας μετά την υλοποίηση της αναβάθμισης των Ρ-3, στα 1,5 δισ.ευρώ) οι ένοπλες δυνάμεις ανεβάζουν επίπεδο παντού. ειδικά για τα προγράμματα των ΜΕΚΟ και MLRS. Απο εκεί και πέρα με ακόμα 500 εκατομμύρια αδειάζεις και μεταφέρεις στην Ελλάδα τις αποθήκες του usarmy(Hummer/HEMTT/ANtpq36/37/Mpq64/avenger/AAV/M1117/M1113A3) με μόνο κόστος συντήρηση, βαφή,δίχτυα παραλλαγής,εκπαίδευση, υποδομή συντήρησης(αν και για όλα αυτά υπάρχουν ήδη στον ΕΣ και είναι γνωστά) μαζί με όλα τα μικρά προγράμματα (λάδια,ελαστικά,μπαταρίες, σκοπευτικά, νυχτερινά, πυρομαχικά, kevlar κράνη, μερική αναβάθμιση των G3, καπνογόνα, δίχτυα, ασυρμάτους, εξομοιωτές κτλ). Να ολοκληρωθούν Fos και παραδόσεις των ΝΗ-90(75εκατομμύρια) και ακόμα 200 εκατ για 20 νέα Lacota(τιμές βάση αγοράς της Ταιλάνδης), συν την αναβάθμιση των apache A απο Ισραήλ(35 εκατ.) και τέλος και η ΑΣ μαζί με αυτά που έχει και φεύγουν και όλα τα uh-1h.
   Το ΠΝ έχει πολλές λύσεις(Type-23, belahra/FREMM/Lafayette, MMSC/LCS/AB/Tico) αρκεί να γίνει μια σωστή διαπραγμάτευση (θα ήθελα πλέον την βρετανική λύση 2 ή 3 type31 ενισχυμένες και προμήθεια 4-6 type23), να συνεχιστούν για ακόμα 2 Τ214 και τορπίλες ενώ βάση της συμφωνίας αγοράς νέων σκαφών(ας είναι και γενικής χρήσης και όχι AAW) προμήθεια μτχ βοηθητικών/ αποβατικών/ περιπολικών από την χώρα προμήθειας συν οι ΜΕΚΟ που προαναφέραμε.
   Στην ΠΑ FOS παντού, 24 Mirage-5f με μερικό εκσυγχρονισμό, όπλα/ατρακτίδια και είμαστε καλα για τωρα.

 33. «The King is dead, long live the King».

  Πέθαναν τα εξοπλιστικά, ζήτω τα εξοπλιστικά. Πέθαναν οι διαπραγματεύσεις για τις [email protected], ζήτω οι διαπραγματεύσεις. Παρομοίως για τα Rafale, ή μήπως όχι;

  Δεν μπορώ ως Ελληνας και πατριώτης να μην μειδιάζω με ικανοποίηση για τα πιθανά επερχόμενα διαβάζοντας το παρόν άρθρο και ανάμεσα στις γραμμές αυτού…

  Δεν μπορώ ως Ελληνας να μην «κυλιέμαι» από τα γέλια διαβάζοντας το «πολλά βαρύ Τούρκικο» blog mavivatan.net όπου πρακτικά ο μ έ σ ο ς Τούρκος κοιτάει πάνω από το κεφάλι του περιμένοντας όπως λένε «(Ερχονται) τα δωρεάν Rafale M (ναι καλά ακούσατε για Μ λένε) για τους Ελληνες, μαζί και οι Γάλλοι χειριστές για τα οδηγούν εναντίον μας, έχει ξανασυμβεί…. σε άλλη χώρα!»

  Σεβασμός όμως στον αντίπαλο διότι ΕΧΟΥΝ και ενίοτε κάποια προτερήματα. Εντελώς συμπτωματικά έχω σχέσεις και με Γαλλία και με Τουρκία 30 χρόνια τώρα.

  Η ιδέα των Rafale μάλλον πρωτοσφυρίχθηκε «quelques mots» στο αυτί του υπουργού Κου Ν.Παναγιωτόπουλου από την ομόλογό του Florence Parly στη διάρκεια της επίσκεψης του στις 10 Οκτωβρίου 2019. Για κάποια δωρεάν Rafale F1 και F2 (8?) από την αεροπορία (και όχι το ναυτικό όπως λένε οι Τούρκοι) με αγορά και κάποιων καινούργιων F3R (10?).

  Ελα ντε που όμως -εκτός λάθους εκ Γαλλικής πλευράς- που και η αεροπορία τους και το ναυτικό τους τα F1 και F2 τα έχουν αναγάγει σε F3 και F3R…

  Επιπρόσθετα διαβάζουμε στο Γαλλικό τύπο ότι τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε συμφωνία επί της αρχής «accord de principe» (δηλ. δίνω το λόγο μου που λέμε στην καθημερινότητα ) μεταξύ του Προέδρου Κου Μακρόν και του Πρωθυπουργού Κου Μητσοτάκη επί τούτου. Ολα αυτά πολύ hash-hash.

  Η «πρακτική» συνδρομή του Κου Μακρόν στην κρίση ουδόλως θα πρέπει να θεωρείται τυχαία.

  Οι βουλευτές Benjamin Griveaux και Jean-Louis Thiériot αναφέρουν στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι η DGA πρότεινε τα μεταχειρισμένα Rafale στην Κροατία και σε «άλλους νέους πελάτες με προοπτική».

  Με την παραχώρηση 8 Rafale δημιουργείται κενό 8 μονάδων στην Γαλλική αεροπορία άρα και «εσωτερική» ανακύκλωση με παραγγελία 8 νέων από τον armée de l’air. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η παραγγελία των 10 νέων Rafale από την Ε.Α.

  Αυτός είναι ένας ΕΞΥΠΝΟΣ οικονομικός ελιγμός διότι η γραμμή παραγωγής των Rafale επιμηκύνεται κατά 18 μήνες! Μέ ότι αυτό συνεπάγεται για θέσεις εργασίας στην Γαλλική αμυντική βιομηχανία.

  Οι Γαλλικές οικονομοτεχνικές μελέτες καθώς και η «Les hypothèses d’exportation du Rafale (Rapport de l’Assemblée nationale 1551)» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι για να μείνει ζωντανή η γραμμή παραγωγή των Rafale πρέπει να κατασκευάζει 1 αεροσκάφος ανά μήνα.

  Οι Γαλλικές παραγγελίες αεροπορία-ναυτικό είναι 28 αεροσκάφη και άλλα τριάντα από τρίτους, ενώ λόγω των οικονομικών δυσκολιών υπάρχει μάλλον και τρύπα εσωτερικής Γαλλικής χρηματοδότησης 2 χρόνων.

  Γι’αυτό πιστεύω ότι η ιστορία των Rafale για την Ελλάδα είναι πολύ πιθανή και οικονομικά win win (καζάν καζάν για να την σπάσουμε στους φίλους εξ ανατολών) και για τις δύο σύμμαχες χώρες.

  references
  1. https://www.journal-aviation.com/actualites/45084-le-gouvernement-pourrait-revoir-le-calendrier-de-sa-commande-de-30-rafale-aupres-de-dassault
  2. https://omnirole-rafale.com/le-marche/
  3. http://www.opex360.com/2020/08/30/lhypothese-dun-achat-davions-rafale-par-la-grece-refait-surface/
  4. https://eurasiantimes.com/after-india-france-to-sell-18-rafale-jets-to-greece-amid-escalating-tensions-with-turkey-reports/

  1. Ο S Βλάσης στο Δούρειο δίνει άλλη πορεία γεγονότων:
   Τα rafele συziτιθικαν σε ανώτατο επίπεδο Μητσοτάκη -Μακρόν και οι επιχειρησιακοί μάλλον το μάθαν μαζί με μας
   Το θέμα διαχειρίστηκε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον

 34. Η αίσθηση του κατεπειγοντος θωρώ (ίσως να κάνω και λάθος) δεν μας επιτρέπει το σεπτεμβριο να υπογράψουμε για τις μπελαρα που θα είναι επιχειρησιακα έτοιμες σε 5-6 χρόνια. Αν και οπαδός της ελληνικής διαμορφωσης του πλοίου έτσι πιστεύω.
  Αν τον άλλο μήνα υπογράψαμε 1.5 δις για τα 18 ραφαλ και σχεδόν 2,5 για τις 2 μπελαρα, ίσως με τα 4 σχεδόν δις συνολικά να καλύψουμε πιο άμεσες αναγκες.
  Λέω μερικές ιδέες.
  Τα ραφαλ αντί για 8 μετ/να και 10 καινουργια
  για 1.5 δις να γίνουν 15 μετ/να και 15 καινούργια για 2,5+ δις.
  Στους Κροάτες οι Γάλλοι θα δίναν 12 μετ/να άρα αφού θα τα πάρουμε εμείς έχουν και άλλα αλλά 3 σύνολο 15 να τα παραλάβουμε άμεσα και σε λίγους μήνες να είναι επιχειρησιακα.
  Και σε μερικά, χρόνια όταν παραλάβουμε και τα καινούργια θα εχουμε 30 ραφαλ σύνολο αντί για 18, άρα θα έχει και καλύτερη απόδοση η επένδυση στον τύπο.
  Στο ναυτικό τώρα για Να αποσύρουμε τις 3 μη εκσυχρονισμενες S παίρνουμε τις 2 μη αναβαθμισμενες λαφαγιετ τους βάζουμε εξοσετ3 και τέλος μέχρι το 2028 για τις φρεγάτες που θα αρχισουμε να παραλαμβανουμε τις φτηνές ευρωκορβετες για να αντικαταστησουν. τις υπόλοιπες.
  Κόστος λαφαγιετ συνολικά 100-150 εκρια
  Γαλλικές τορπίλες για τα υποβρύχια μας F 21 κόστος 200-250 εκρια.
  30 εκτοξευτες-κελια Samp με Aster 30
  Στη Κάρπαθο για να προστατεύουν και τη Κρήτη και τα Φ 16 και τα ραφαλ εκεί και να καλύπτουν και το στόλο μας αφού οι Τούρκοι εκεί κοντά κάνουν navtex. Κόστος 500-600 εκρια (υποθέτω)
  Kερασακι στη τούρτα, καμία 20αρια Mdcn για τα υποβρύχια μας, που μαζί με τις τροποποιήσεις Για να πιστοποιηθουν πιστευω οχι πάνω από 200-250 εκρια.
  Όλα αυτά αν τα τρέξουμε δεν θα χρειαστούν πάνω από 1-2 χρόνια, κάποια και λιγότερο.

   1. Σωστα φιλε.
    Οποτε τα 200-250 εκρια για τις τορπιλες (που τελικα μπορει να ειναι η ιταλικες η γερμανικες αν αυτες θελει το ναυτικο) μπορουν να πανε σε επακτιες συστοιχιες exoxet block3 που πανω σε φορτηγα απο τη νοτια ροδο με τα 200 χιλιομετρα εμβελειας θα προστατευουν το καστελοριζο και καθε τουρκικο πλευουμενο τριγυρω θα γινει κολυμπηθροξυλο.

 35. Εγω καταλαβαίνω από αναλύσεις Παπαχελά κλπ..ότι έφτασε το σκ@το στην κάλτσα.
  Και ότι είμαστε στο…about όχι απλώς πολεμικού επεισοδίου αλλά γενικευμένου πολέμου.
  Εξού και η παραγγελία hot transfer για τα Rafale. Τα Rafale είναι για την Α. Μεσόγειο και τη μάχη για τη στήριξη της Κύπρου. Τα F16 κ τα λοιπά αρκούν για το Αιγαίο.
  Τα 1,5 δις είναι για ΤΩΡΑ δλδ…για να ΜΠΟΡΕΙ ο Στόλος να έχει αεροναυτική προστασία από ένα μαχητικό που μπορεί να μεινει σε μεγαλους χρόνους με CAP, TASMO, αεροπορικη κυριαρχία και απαγόρευση περιοχής με τους METEOR.
  Σε δέυτερο χρόνο συμπλήρωση αριθμών RAFALE με ταυτόγχρονη απόσυρση των DASH-5 έχοντας 2 μοίρες.
  *απο επαναλαμβανόμενες πηγές λέγεται πως τα μεταχειρισμένα πάντως θα είναι επιπέδου F3 k τα καινούρια από την παραγγελία της Αιγύπτου F3.R

  όσο για τις Μπελαρά, αν κάνουμε κανονικό εξοπλιστικό χρειαζόμαστε 4 έστω της Γαλλικης διαμόρφωσης γιατί και οι αριθμοί έχουν την δική τους ποιότητα κ σε βαθος χρονου να υπάρξει πρόβλεψη για αύξηση κελιών. Τώρα είναι που καίγεται ο κ@λος μας.

 36. Να μου επιτρέψει εδώ το περιοδικό να ΜΕΤΑΦΕΡΩ κοπυ μια συζήτηση για χρηματιστηριακά στην οποία συμμετείχα και την διαβασα πριν από …4 ΧΡΟΝΙΑ. Θα μου πείτε τώρα…τί σχέση έχουν τα ελληνοτουρκικά με τα χρηματιστηριακά…θα δείτε…ότι με τον τρόπο τους,..αν ξέρεις να «διαβάζεις» να συνδυάζεις…ΈΧΟΥΝ.
  Απολογούμαι για το σεντόνι, ΠΡΟΚΑΛΩ όμως να το διαβάσετε.
  Επίσης,…ένας εκ των συνομιλητών….είχε προβλέψει την Κρίση του 2008 ΓΡΑΠΤΩΣ 1 μηνα ΠΡΙΝ «σκάσει» η Λίμαν και ωρυόταν για ΕΞΟΔΟ από τις ΑΓΟΡΕΣ.

  MIXALHS ANGGELIDHS zelis677 • 4 χρόνια πριν
  Καλημέρα αν και κάπως αργοπορημένος…σήμερα σκέφθηκα να θέσω ενα θέμα προς συζήτηση που ίσως μας βοηθήσει να δούμε την γενική εικόνα της χώρας μέσω της Τ.Α…θα ηθελα όσοι περισσότεροι μπορούν να συμβάλουν σε αυτη την προσπάθεια …ξεκινώ λοιπόν την δική μου οπτική βάση κυμάτων Έλιοτ …θεωρώ οτι το πρώτο κύμα της πτώσης ξεκινά απο τον Γιώργο Παπανδρέου και την επιμονή του να προβάλει το Δ.Ν.Τ ως την μονη ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας…αυτη ήταν η αρχή της πτώσης..γλυκια,ελεγχόμενη,σχεδόν νωχελική που μας έβαλε χωρις να το καταλάβουμε σε ενα σπιράλ αργού θανάτου…το δεύτερο κύμα,της μικρής ανόδου ήρθε με την συγκυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζελου…με δυσκολία ανεβήκαμε όχι το βουνό του χρέους αλλα τον πρώτο λόφο που έφθανε η ματια μας…το παραμύθι του σαξεστορυ και τα λιιιγο βελτιωμένα νούμερα της οικονομίας μετα απο υπερφορολόγηση εδωσαν μια πρόσκαιρη ανάσα στην ήδη κουρασμένη ψυχολογία της αγοράς στα τέλη του 2014…εκει ειναι που ο λαός αποφασίζει οτι ως εδω και μη παρέκει και νοιωθει αρκετά δυνατός ωστε να κλωτσήσει με το εκλογικό αποτέλεσμα την μισό γεμισμενη καρδάρα με το γάλα..το τρίτο κύμα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει…όσοι σορτάραμε καλα κάναμε…και ως τρίτο ειναι και το πιο απότομο…το πιο επώδυνο…το πιο σκληρό σε πτώση και σε μέτρημα των αντοχών μας…οποίος άντεξε μεχρι πριν,εύκολα πια παραδίνεται στα καπιταλ κοντρόλ,στα νέα επώδυνα μέτρα του ασφαλιστικού-φορολογικού αριστερού μνημονίου,στα ατελείωτα καραβάνια των προσφυγων(αυτο θα το αναλύσουμε σε άλλη φάση παλι κυματικα…νομιζω οτι είμαστε παντως εκει στο πρώτο ακόμη κύμα!!!!)…το τρίτο κύμα λοιπόν εν πλήρη εξέλιξη και ως τέλεια καταιγίδα ερχεται πανω σε έναν λαό που μέτρα 1.5 εκατ ανέργους,13 κόψιμο συντάξεων,και πλήρης αποδιοργάνωσης τόσο του κοινωνικού ιστού όσο και του επιχειρηματικού που ίσως σε καποια φάση θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση…ΕΔΩ λοιπόν βρισκόμαστε ως ΤΩΡΑ…απο δω και πέρα θα βάλω την φαντασία μου να δουλέψει γιατι ο σωστός αναλυτής ειναι και λιγο μάντης,και λιγο σκηνοθέτης της επόμενης μέρας,και λιγο τέλος πάντων τυχοδιώκτης στην προσπάθεια του να καταλάβει που παει το «προϊόν» που αναλύει,δηλαδή η Ελλάδα ΜΑΣ εν προκειμένου …ως τεσσάρι λοιπόν που θα έρθει να μας δώσει μια καλη ανάσα και μια ελπίδα για το μέλλον ,θεωρώ την οποία αξιολόγηση..ανοδικη ως 4,μεγαλύτερης διαρκείας απο το δυάρι των ΣαμαριΒενιζελου,και φυσικά παγίδα για όσους στοιχηματίσουν αργα πανω της,αφου πειστούν οτι το πραγμα έφτιαξε και η αυγή γλυκό χαράζει …ομως ΦΕΥ…όχι δε θα τελειώσει με τον πρωταγωνιστή να δίνει φιλι στην καλη του και οι τίτλοι τέλους να γράφονται με χρυσα γράμματα…το τελικό χτύπημα καραδοκεί..το 5 που θα μας αφήσει στον τόπο και όσους ειναι ανοιχτοί σε μόχλευση θα τους κλείσει για πάντα μια και καλη την θέση τους,ειναι ΑΚΟΜΗ μπροστα μας…σύμφωνα με την δική μου οπτική αυτο θα μπορούσε να ειναι μια πολεμική σύρραξη με τους γείτονες Τούρκους..αυτοί κάνουν ήδη μια χαρά το παιγνίδι τους..στην αποδυναμωμένη Ελλάδα στέλνουν καραβάνια φτωχών και ταλαίπωρων μεταναστών δίνοντας το ενα μετα το άλλο,τα χτυπήματα στο υπογάστριο του δικού μας ήδη δοκιμασμένου λαού..ενός λαού που δεν μπορει να κλείσει σύνορα,δεν μπορει να μην αναγνωρίσει στα πρόσωπα των μικρών παιδιών τα δικα του παιδια που κάποτε περνούσαν το Αιγαίο μας,που προσπαθεί να βοηθήσει,καταναλώνοντας τις δικές του δυνάμεις …εκει λοιπόν,στο τέλος μιας τόσο επώδυνης διαδρομης θα χαράξει για πρώτη φορα όχι η Αριστερά αλλα η ΕΠΟΜΕΝΗ μερα…γιατι καλοί μου ιντερνετικοι φίλοι …ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ οτι ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ…!!!Να προσθέσω κάτι στην σκέψη μου…αν οντως ζούμε το κύμα 3 της Ελληνικής κρίσης σημαίνει οτι εχτος απο απότομο θα κρατήσει και σε χρόνο…Δηλαδή μην περιμένετε πολλα πράγματα σε αυτη την φάση απο την αξιολόγηση..σύμφωνα με την σκέψη μου τώρα βλέπουμε το 3 του 3 του μεγάλου 3 της ελληνικής πτώσης..το οποιο χατηρικο μπόνους πάρουμε σε αυτη τη φάση το υπολογίζω ως 4 του 3 του μεγάλου 3 που σημαίνει οτι αμέσως μετα απο αυτο θα δούμε κι αλλο κατω για να τελειώσει το τριάρι που ζούμε..πιθανως να μας επιφυλάσσουν bailin(ως έκτακτη κρατική βοήθεια απο τις καταθέσεις απο το πρώτο ευρω) και νέες ΑΜΚ τραπεζών μεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017…εκει τελειώνει το δικό μου 3 της κρίσης και η αριστερή παρένθεση…μετα θα δούμε το περιβόητο 4 που θα κρατήσει σε διάρκεια περισσότερο απο το 2 των ΣαμαροαΒενιζελου…άρα πανω απο 2.5 χρονια..,το υπολογίζω κοντα στα 4…πιθανως πόλεμος με Τουρκία λοιπόν γύρω στις αρχές του 2022…ειπα και προηγουμένως οτι όλο αυτο εχει μεγάλη δόση φαντασίας…καλη συνέχεια..
  https://www.euro2day.gr/ekivolos/article-blog-ekivolos/1405320/zelis677-mia-makroprothesmh-contrarian-matia-ston.html

 37. «Εάν τελικώς υλοποιηθεί και υπογραφεί η συμφωνία για Belharra (έστω και στη γαλλική διαμόρφωση)»

  Η γαλλική διαμόρφωση των Belharra είναι πεταμένα λεφτά και έγκλημα η υπογραφή μιας τέτοιας προμήθειας.

  ΥΓ: Υπάρχει μπλόκο στα μεγάλα σχόλια;

  1. Θα είναι έγκλημα διότι με βάση τα πεπραγμένα του παρελθόντος δεν πρόκειτε να μπει ποτέ ούτε έξτρα κελιά ούτε CIWS! Θα μείνει το ναυτικό με υποεξοπλισμένο πλοίο για μια ζωή.

  2. @Roger
   Ολα είναι σχετικά και εξαρτάται με τι τα συγκρίνεις…
   Είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε ότι σχέδιο πλοίου θέλουμε? Αν ναι τότε οι FDI ειναι ακριβές κι αυτό που προσφερουν μπορουμε να το βρουμε άλλου φθηνότερα…
   Αν όχι και η εναλλακτική είναι MMSC τότε παμε σε FDI με κλειστά τα μάτια…

   1. Αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ως δυνατότητα να επιλέξουμε μόνο μεταξύ 16κελης Μπελάρα και πατάτα-MMSC, την βάψαμε κυριολεκτικά.

    Θα πετάξουμε ένα σκασμό χρήματα στα σκουπίδια (και στις τσέπες κάποιων εγχώριων και εξωγενών πολιτικών και επιχειρηματιών).

 38. μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης..
  «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια (μαχητικών) Ραφάλ, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα»
  κοντός ψαλμός…

  1. Αν όλο αυτό είναι άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα και σανός, θέλουν κρέμασμα!
   Ο κόμπος δεν έχει φτάσει απλά στο χτένι, έχουν σπάσει και τα πρώτα δόντια από το χτένι!

   1. «Αν όλο αυτό είναι άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα και σανός, θέλουν κρέμασμα!»

    Φυσικά και είναι σανός.

    Αφού υπάρχουν αμέτρητοι χαζοί και ηλίθιοι στην Ελλάδα που τους αρέσουν μόνο τα παραμύθια και οι φαντασιώσεις… και αποφεύγουν την πραγματικότητα όπως ο διάολος το λιβάνι.

 39. Λοιπόν, καλή σας μέρα, μιας και εχουμε 10 δις για εξοπλισμούς και απ’οτι καταλαβαίνουμε τα περισσότερα θα πάνε στους Γάλλους (το αξίζουν άλλωστε) θα έκανα μια λίστα με wish.
  Ok πέρα του χαβαλέ μέσα στο μυαλό μου, υπάρχει και μείωση οροφών αναγκαστικά.

  1) Η πρώτη προτεραιότητα είναι η fos σε όλα τα Όπλα, 1-1,5 δις
  2) Αγορά 36 rafale, είτε 18 τωρα f3 εκδοση, και αργότερα την αγορά άλλων 18 f4 έκδοση και
  αναβάθμιση f4 των υπολοιπων,
  είτε 36 f3 τώρα και αναβάθμιση περίπου στο κλείσιμο της 10ετής επιχειρησιακής ζωής τους.
  To κόστος με 85Μ περίπου ανά αεροσκάφος θα πήγαινε 3 δις. + ( ; ) όπλα και υποστήριξη.
  – Με τα όπλα που χρειάζονται και τα παρελκόμενα έτσι ώστε να ειναι πλήρεις –
  Εδώ, εάν και εφόσον γινόταν κατευθείαν η αγορά των 36 rafale, απόσυρση phantom, απλών mirage
  και block 30.
  3) Για ΠΝ, σίγουρα εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, αγορά 4 gowind 2500t – 1.4 δις –
  2 Βell απ την τελευταία πρόταση των Γάλλων – 2 δις-
  4) Για ΣΞ, αναβάθμιση Apache από Ισραήλ + RM 80-100 συστημάτων από Ισραήλ παλι.
  Αγορά pantshir 18 συστήματα + tor (;) για νησιά. Σίγουρα πώληση ή αναβάθμιση τών S -300 και
  όσο για ΤΟΜΑ υπάρχει και ενα Κένταυρος έτοιμο και δοκιμασμένο, ας ξεκινήσει μια παραγωγή
  χωρις πύργο, να μπεί ενα καινούργιο ΤΟΜΑ στα νησιά για αρχή, και στη πορεία βλέποντας τι άλλο
  θα μπορούσε να αντικαταστήσει (ας μείνει και λίγο χρήμα εντός Ελλάδος).

  Νομίζω είμαι έντος μπάτζετ, το κυριότερο για μένα είναι να μην έχουμε επανάληψη ότι έγινε επί Τσοχατζόπουλου, και να μπούν κριτήρια με βάση το συμφέρων της χώρας χωρίς ενδοιασμους ή φόβο της υπογραφής.

  1. Μια προσθήκη που θεωρώ σημαντική ειναι η αγορα spice και NSM εστω και εαν χρειαστει να δωσουμε χρηματα για πιστοποιηση στα rafale για NSM.

  1. Εκτίμηση μου, κι ας με διορθώσει κάποιο στέλεχος από την ΠΑ, με το που θα πέσουν οι υπογραφές θα φύγουν 10 πιλότοι και 20 τεχνικοί για Γαλλία μεριά για περιπου 3 μήνες(;).

   Με λίγη καλή θέληση αρχές της άνοιξης τα 8 πρώτα θα είναι επιχειρησιακά.

   Ως τότε βλέπω μόνιμη στάθμευση Γαλλικών Rafale στην Τανάγρα και περαιτέρω εκπαίδευση πιλότων & τεχνικών.

 40. Δεν θα είχε νοήμα ,κάποια στιγμή χθες,να έχουμε μπει σε μια συμπαραγωγή για LORA ή οτιδηποτε σχετικό;
  Αν ξέρει μια χώρα, όπως η Τουρκία, πως τη πρώτη ώρα του πολέμου ,θα δεχτεί στην ακτή της κ βαθιά στην ενδοχώρα της καποιες εκατοντάδες πυραύλων,δεν λειτουργεί αυτό εξόχως αποτρεπτικά?
  Το ίδιο ισχύει για συμπαραγωγή και οπλισμένων UAV.

  1. Αγαπητέ St,

   Για τους LORA έχεις 101% δίκιο, σαν σχέση απόδοσης τιμής – αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία A2D περιοχή άρνησης πρόσβασης στο Αιγαίοκαι να το κάνουμε Ελληνική λίμνη. Ο Κωνσταντίνος Γρίβας Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το έχει αναλύσει εκτεταμένα στα βιβλία του.

   Θέλει λίγο out of the box σκέψη.

   Τέτοιες κινήσεις αλλαγής Στρατηγικής φιλοσοφίας δεν ανακοινώνονται και να γίνουν, βλέπε πχ προμήθεια SCALP.

   Με εκτίμηση

 41. @Ανδρέας Ψωμάς

  Κανετε ενα πολυ μεγαλο λαθος.Το Sea Fire 500 ειναι ηδη ενσωματωμενο στο σχεδιο αφου προταθηκε στον Καναδα οπως εγραψε πολυ σωστα ο phormio.Ολα τα υπολοιπα και κυριως οι εκτοξευτες; που αποτελουν το μεγαλο προβλημα των Belharra ειναι επισης ενσωματωμενα και υπαρχει χωρος και για περισσοτερα απο 36 κελια.

  Οτι ισχυει για τις Belharra ισχυει και τις FREMM ER.Ειδικα οσον αφορα τα RAM,SEARAM,CIWS.Οποτε γιατι στις
  FREMM ER να πληρωσουμε για ενσωματωση ενω στα Belharra οχι; Αλλωστε οπως λετε στο σχολιο σας «…προσθέσουμε ένα ή και δύο CIWS που δεν απαιτούν υποχρεωτικά ενσωμάτωση στο CMS (όπως το π.χ. το SEARAM)…»

  Οι FREMM ER απο καθε αποψη ειναι καλητερα πλοια και θα κοστισουν στην χειροτερη των περιπτωσεων οτι τα ακαταλληλα Belharra.Με ενα RAM πανω στο ελικοδρομιο και μοντιφα(που δεν ξερω αν ειναι εφικτη) δυο CIWS εκατερωθεν του φουγαρου και ισως με την προσθηκη ακομα μια 12δας κελιων(ο χωρος υπαρχει) τοτε μιλαμε για πλοιο που θα ειναι το καλητερα εξοπλισμενο οχι μονο της Ανατολικης Μεσογειου αλλα ισως ολης της Μεσογειου και ενα απο τα καλητερα παγκοσμιως.Σαφως ανωτερο και απο την FFGX.

  Μην ξεχνατε οτι οι Γαλλοι θα αναβαθμισουν τις FREDA και η FREMM ER ειναι η μονη εφικτη αναβαθμιση.

  @Π.Α

  Ρωσικα συστηματα ξεχαστε τα.Pantshir δεν θα αγοραστουν ποτε(και καλως) και τα υπολοιπα κατα πασα πιθανοτητα θα πουληθουν σιωπηλα προκειμενου να χρηματοδοτηθουν αγορες αντιστοιχων δυτικων συστηματων.

  Στο θεμα των Rafale η αληθεια ειναι οτι δεν αντεχουμε οικονομικα την υποστηριξη και των δυο τυπων.Οποτε μια προταση θα ηταν να επιστραφουν και τα Μ2000-5 στην Γαλλια με ταυτοχρονη αυξηση του αριθμου των Rafale.Το καλο σε αυτην την προταση ειναι οτι τα 5αρια ειναι αρκετα συγχρονα αεροσκαφη και οι Γαλλοι θα μπορουσαν να τα πουλησουν αυτουσια απευθειας στην Κροατια η οπου αλλου θελουν.
  Αρα αν δινουν 18 Rafale για 1,5δις με επιστροφη των EGM ειναι μαλλον σιγουρο οτι θα δωσουν αλλα τοσα η και περισσοτερα με το ιδιο ποσο και επιστροφη και των 2000-5.

  Ολα βεβαια ειναι μεχρι στιγμης λογια.Συμφωνα με τα σημερινα και τον Γεραπετρίτη μεχρι στιγμης ουτε Rafale ουτε πλοια,ουτε τιποτα τετοιο.Λογια μονο για «αναβαθμισεις» και «επαναπιστοποιησεις» και αυτα τελειως γενικα.

  1. Για τα Mirage-5 ειμαι αντιθετος να δωθουν, τι σημαινει δε μπορουμε να τα υποστηριξουμε ; με 6 Α/Α να μπει και ενα link 16 τελος για μια 15ετια τουλαχιστον περα το οτι ειναι διαφορετικο αερ/φος για τους απενατι αλλα και πιο φτηνο ανα ωρα πτησης απο ενα rafale. Το οτι εχουμε διαφορετικους τυπους F -16 δεν ειναι προβλημα, οι δυο διαφορετικες εκδοσεις στα γαλλικα υπαρχει προβλημα, πραγματικα δε το καταλαβαινω. Εαν επιμεινουμε στη λογικη οτι μας βολευει και αυτα ειναι μονο αμερικανικανικα για μενα καλο ειναι να φυγουν καποιοι και να πανε σπιτι τους.

  2. Για το pantshir που γραφω, απλα δεν υπαρχει κατι αλλο αντιστοιχο εκ δυσεως εαν δε κανω λαθος, δε ξερω αν εχουμε την πολυτελεια να ειμαστε σε ενα μονο προμηθευτη.

  3. https://www.defence-point.gr/news/i-rosia-egkalei-tin-ellada-gia-dilosi-toy-paiat-peri-anaschesi-tis-arktoy
   Κραταω μικρο καλαθη γενικα με τους αμερικανους, περα το οτι ο Παιατ εκανε μια αστοχη δηλωση για συνεργασια με την βορειο Ελλαδα, οποτε, οχι, δεν ειμαι αρνητικος σε ρωσικα συστηματα, και εχω τρομερες ενδοιες απεναντι απο ανθρωπους που ειναι μονο σε αμερικανικα wish ειτε απο προσωπικο οφελος ειτε περι αδυναμου χαρακτηρα (πιο κλασσικο παραδειγμα ειναι ο Τσιπρας), απο κει και περα υπαρχει και μια ορθοδοξια, που ναι, ειναι ενα σημαντικο κομματι μεσα απ την ιστορια της χωρας και ως βιωματα ως προς τον ιδιο το Θεο κατι που – εμενα τουλαχιστον – με κραταει σε μια εγρηγορση για την πατριδα και για τον διπλανο μου ως προς την ψυχη του.Ειναι ενα κομματι που ξεχνανε γενικα οι ανθρωποι οταν διεποντε απο υπερμετρο εγωισμο, φιλοχρηματια, δουλικοτητα, βολεματος κατι το οποιο βλεπουμε στους πολιτικους και δυστηχως τα τελευταια χρονια στους στρατιωτικους. Δεν ειναι αλλωστε τυχαι η αναφορα απο μερια εκκλησιας το οτι μας κυβερνα το ψευτορωμεικο, ποσο επιτυχεις ειναι αυτος ο προσδιορισμος;

   1. @ΠΑ
    Αγαπητέ φίλε ,Σχετικά με τα ρωσικά συστήματα και τα Μιράζ-5,η ρεαλιστικοτερη άποψη είναι αυτή του φίλου Q.
    Θα ήθελα να σταθώ μια και θίγεται εδώ στο θέμα των ρωσικών συστημάτων.καλο θα είναι και η Ελλάς και η Κύπρος να ανταλλάξει το συντομότερο δυνατό συστήματα όπως τα S300 &Mil Mi 35,με τη Σερβία παίρνοντας nora b52,Amos,ρουκέτες .Η πρόσδεση της χώρας στο άρμα των η.π.α. κάνει τα ρωσικά συστήματα δύσκολα στην υποστηρίξη τους,όσο λιγότερα ρωσικά συστήματα έχουμε τόσο ευκολότερα θα τα υποστηρίξουμε και λιγότερες τριβές θα υπάρχουν στη σχέση μας με τις η.π.α.ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΡΚΟΥΝΤΟΣ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΤΗ.γενικα από τους ρώσους όμως μην περιμένεις τίποτε το ουσιαστικό,σε διπλωματικό και αμυντικό τομέα.
    Τέλος Σχετικά με τα γραφόμενα σου για την ορθοδοξία συμφωνώ μαζί σου.θα σε διορθώσω όμως Σχετικά με το ψευτορωμεικο, η απουσία ενός μεγάλου ιεράρχη και Έλληνα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου είναι μεγάλη πληγή.αυτος το πολεμούσε οι μετά από αυτόν αδρανούν.

    1. Μα μονο για panshir εγραψα και tor, και αυτο μονο για τα νησια..οσο πιο μακρια τους κραταμε τοσο καλυτερα τους αμερικανους, αυτο το δουλοπαροικο το εχω βαρεθει απο πολιτικους στρατιωτικους απλους ανθρωπους, που κοιταζουν το ειναι τους μονο, λες και αμα εχουμε και mirage και rafale θα κουραστουν στην ΠΑ. Σιγουρα πασχουμε απο ενα ηγετη αλλα οχι και μην υπαρχει αντισταση, καποια στιγμη θα υπαρξει.

 42. @Π.Α

  1ον) Ωφειλω να ομολογησω οτι σας εχασα σε αυτα τα περι ορθοδοξιας και εκκλησιας τα οποια δεν με απασχολουν.Ειδικα σε θεματα που απτονται τεχνολογιων,οικονομικων και αμυντικων θεματων.Ιστορικα δε οπου η εκκλησια η η «θεολατρεια» εβαλε το χερακι της σε αναλογα θεματα προκαλεσε ανεπανορθωτες καταστροφες.Τα πολιτικα δεν τα σχολιαζω σε αρθρο αμυντικου χαρακτηρα.

  2ον) Δεν μιλαω υπερ των Αμερικανων οπως θελετε να νομιζετε.Η σαφως αρνητικη σταση μου απεναντι στα MMSC-LCS και τα αναλογα «σχεδια» νομιζω το αποδεικνυει περα απο καθε υποψια.

  3ον) Αντι να ασχολειστε με την εκκλησια καλητερα θα ηταν να μαθετε οτι αλλο ενας τυπος(F -16 σε διαφορικες «γενιες») και αλλο δυο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ τυποι οπως τα Mirage-5 και τα Rafale. Επισης ο Θεος ισως μπορεσει να σας ανοιξει τα ματια(μετα απο πολλες προσευχες λογικα) και να δειτε οτι τα Rafale διαθετουν ΗΔΗ link 16 οποτε δεν χρειαζεται να «αναβαθμιστουν». Οσο για το κοστος χρησης αυτο θα καλυπτεται απο τις οικονομιες κλιμακας που θα προσφρει η υποστηριξη ΕΝΟΣ τυπου και οχι ΔΥΟ.

  4ον) Συστηματα αναλογα του pantshir υπαρχουν.Χωρια που το συγκεκριμενο συστημα το «γλεντανε» ακομα και οι Τουρκοι.Εχει ξεφυγει αυτο απο τα μαθηματα στο κατηχητικο;

  Τελος.Αν θελετε να κανετε καποια παρεμβαση να την κανετε ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ.Και εσεις μπορει να πιστευετε αυτα που λεει η εκκλησια,οι παπαδες και ο καθε «ψεκασμενος» που περιμενει το «ξανθο γενος» αυτο ομως δεν σημαινει οτι θα πρεπει να λαμβανουμε υποψην μας τετοιες αποψεις.

  Οι Ρωσοι και τα συστηματα τους δεν εχουν καμμια θεση στις Ε.Δ.Ειδικα με τις σημερινες εξελιξεις.Και οχι.Οι Ρωσοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εναλλακτικος προμηθευτης απο την στιγμη που στηριζει και εξοπλιζει τον κυριο αντιπαλο σου. Και ακομα και αν ηταν η σταση τους ανεκαθεν ηταν αναλογη των Αμερικανων.Παντα κρατουσαν ισες αποστασεις και αυτοι.Ιστορικα δε ειναι οι μεγαλητεροι «εχθροι» της χωρας μετα τους Γερμανους.

  Το ψευτορωμεικο κυβερναει και η εκκλησια ειναι αναποσταστο και απο τα κυρια δομικα στοιχεια αυτου του συστηματος.

  1. @Q
   «Οι Ρωσοι και τα συστηματα τους δεν εχουν καμμια θεση στις Ε.Δ.Ειδικα με τις σημερινες εξελιξεις.Και οχι.Οι Ρωσοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εναλλακτικος προμηθευτης απο την στιγμη που στηριζει και εξοπλιζει τον κυριο αντιπαλο σου. »

   Καλησπέρα. Έτσι διευκρινιστικά ρωτάω, το ίδιο ισχύει και με τις ΗΠΑ όταν ο κορμός των Τουρκικών ΕΔ στηρίζεται και εξοπλίζεται με Αμερικανικά όπλα (F-16, Phantom, AMRAAM, Boeing 737 AEW&C κτλ); Ισχύει και για τους Γερμανούς (Leopard 2, υποβρύχια κτλ); Απ’ότι θυμάμαι μπορεί οι Ρώσοι να έχουν συνεργασία με την Τουρκία, αλλά οι ΗΠΑ έχουν επίσημη συμμαχία.

 43. Δε πιστευετε στο Θεο δικαιωμα σας οποιος βαζει το χερακι του γενικα υπαρχει παντου φωτια για το 1.

  2)Για mirage εγραψα για το link 16 not rafale. Oυδεν αμφησβητηση για την οικονομια κλιματος.

  3) Οτι υπαρχει καλυτερο για τη χωρα, στο κατηχητικο δε πηγα αλλα η ειρωνια πληρωνεται , εσυ δεν ασχολεισαι με το Θεο, εγω που ασχολουμε ομως και γνωριζω 5 πραγματα παραπανω δεν ειναι για να παιζεις.Περι παιδειας του καθενος στην τελικη.

  4)Αδιαφορο για σας, αυτα που περασαν οι Αγιοι πιστευαν μεχρι τελικης πιστεως, διαβαστε κανα βιο Αγιου, οι Σουλιωτες , τι βλακες που πηδηξαν απ το γκρεμο…
  Το ελικοπτερο που επεσε ( πριν καποια χρονια) και σωθηκε μονο η λοχιας και αυτα που λεει ειναι προφανως απ το κατηχητικο που εκανε…

  5) Συγγνωμη οι Ρωσοι ηταν η σταση τους αναλογα των αμερικανων στην ιστορια, μαλιστα.

  6) Στοιχεια που το γλεντανε και οι Τουρκοι το panshir ακομα, για S1 υποθετω

  Διαφορετικα βλεπουμε καποια πραγματα, εσεις θελετε κυριως αμερικανικα για να μην εχουμε προβληματα, η δικη μου η αποψη να περιοριστουμε για να εχουμε λιγοτερη επιρροη απ τους αμερικανους και ας εχουμε προβληματα βλεπετε το Αξιων Εστι, και καποιοι Σουλιωτες εχουν μεγαλυτερη σημασια για μενα απ τα δολλαρια και να καθομαι καπου σε μια γωνια του σπιτιου μου ανεμελος χωρις να με ενδιαφερει τι γινεται διπλα μου.

 44. @CK ορίστε … Στα έλεγα ότι θα γίνει και να που έγινε … Και σε αυτό είχες άδικο ,δεν άκουγες κανένα, επαναλαμβάνοντάς τα ίδια και τα ίδια σαν » κασέτα» . Να μάθεις να ακούς !!!

  Γενναία η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού

  https://www.onalert.gr/eksoplismoi/epi-tapitos-ola-ta-exoplistika-programmata-gennaia-i-ayxisi-toy-amyntikoy-proypologismoy/394336/

  1. XA XA XA XA XA XA XA XA XA!!!

   Το άλλο με το ότι υπογράφουμε 2 [email protected] MN τέλη του μηνός για το άκουσες?

   Μάλλον ξέχασες και το πιο πετυχημένο με τα 2 AB που φθάσαν τον Maio σύμφωνα με αξιόπιστη πολιτκή πηγh!!

   Αλλα υπογράφουμε στις 10 Σεπτεμβρίου για 18 rafale εάν και κατά τον γεραπετρh πως τον λένε είμαστε στο αρχικό στάδιο!!

   Ευτυχώς πάντως που τελειώσαμε από πέρσι τον Δεκέμβριο με τη FOS των M2000 και έχουνε λυθεί τα προβλήματα του τύπου δες δηλώσεις Μυλωνάκη!!

   Λοιπόν παιδάκια τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν:

   Για να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες πρέπει:

   Να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους είτε από αύξηση φορολογίας είτε από ανάπτυξη

   Να μειωθούν κάποιες άλλες δαπάνες

   Ανάπτυξη δεν έχουμε πάμε για ύφεση 9-10%

   Φορολογίες δηλώνουν πως θέλουν να μειώσουν
   https://www.economistas.gr/oikonomia/28990_staikoyras-dyskoles-oi-monimes-meioseis-foron-2021

   Οποτε ποίες δαπάνες θα κόψουν?
   Υγείας?
   Παιδείας?
   Δημόσιο?
   Εξυπηρέτηση χρέους?

   Τίποτα συγκεκριμένο αερολογίες και πυροτεχνήματα για να περνάμε την ώρα μας και να δείχνουμε πως κάτι κάνουμε

   Ο Νοέμβριοςείναι κοντά εκεί θα δούμε το προσχέδιο του προϋπολογιμού για το 21

   Η αξιοπιστία τους είναι πολύ χαμηλή για να τους πιστέψουμε

   14 μήνες είναι εξουσία

   Πλακα έχει να με βγάλετε και «ΣΥΡΙΖΕΟ» τώρα στα γεράματα με αυτά που γράφω!!!

   1. Μα σε όλα έχεις λάθος. Αν δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ είσαι από αυτούς που είναι κοντά του. Τέτοιο κακό που προξένησαν στη χώρα δεν υπάρχει. Η χώρα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10 ετες. Οι φόροι θα μειωθούν.

    1. Που ακριβώς είμαι λάθος μου γραφεις?

     Στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί εξοπλιστικών που αναφέρω?

     Στην ύφεση ?

     Στο ότι είναι 14 μήνες κυβέρνηση και δεν προχώρησε τίποτα???

     Στη κατάσταση με τη FOS των 2000?

     Για απάντησε μου !

     Εάν οι φόροι μειωθούν θα μειωθούν τα έσοδα και λόγο της ύφεσης οποτε για να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες κάποιες άλλες πρέπει να μειωθούν
     Ποίες είναι αυτές που θα μειωθούν?
     Τίποτα συγκεκριμένο??!!

     Ούτε «ΣΥΡΙΖΕΟΣ» είμαι ούτε κοντά σε αυτόuς ήμουν απλά γράφω τα γεγονότα
     και χρησιμοποιώ ολίγον κοινή λογική!!

    2. Ο CK σίγουρα δεν είναι ούτε Συριζαίος ούτε και κοντά στο Σύριζα.

     Τα ίδια και χειρότερα έλεγε και με κυβέρνηση του Σύριζα για όσους των γνωρίζουν!

     Εσύ πάντως σίγουρα είσαι ΝΔ και αυτό φαίνεται.

     Έχετε κουράσει πραγματικά όλοι οι κομματικοί και οφείλω να σου πως πως δεν έχουμε το δικό σας νταλκά με τα κόμματα!

     Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει μόνο.

     Εν αντιθέσει με κάποιος άλλους που ταυτίζουν το κομματικό συμφέρον με το συμφέρον της πατρίδας.

     Ξεχωρίστε τα από το μυαλό σας.

     Άλλο το συμφέρον του κόμματός σας και άλλο το συμφέρον της πατρίδας.

  2. αγαπητε φιλε Digeni
   δεν νομιζω οτι κανεις απο τους φιλους εδω δεν θελει γενναια αυξηση του αμυντικου προυπολογισμου,της χωρας.
   ομως στην παρουσα οικονομικη κατασταση της χωρας,εχω φιλε μου μια απορια:
   αυτα τα 5-7-10 δις ευρω που λενε οτι θα τα ριξουν στους εξοπλισμους που θα βρεθουν?τα τελευταια 10 χρονια εχει φορολογηθει αγρια και ληστρικα ακομη και ο γατος που εχω σπιτι μου.η κοινωνια δεν μπορει να δωσει δεκαρα ,γιατι δεν εχει μαντηλι να κλαψει επιι πλεον περιμενει φοροαπαλλαγες,συμφωνα με το κυβερνητικο προγραμμα. η Ε.Ε. (βλεπε γερμανια)κανει κουμαντο στα οικονομικα μας,δεν τους βλεπω να συμφωνουν για πολλους λογους.δεν ξερω,
   κατι δεν μου κολλαει.

   1. Υπομονή για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Στις 10 Σεπτεμβρίου να δούμε μήπως υπογραφεί αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.
    Σταϊκούρας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γεραπετρίτης
    μιλούν για αύξηση των δαπανών για την άμυνα. Θα εκτίθονταν έτσι;

    1. Ο Γεραπετρίτης είπε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τα Rafale και απλός συζητάμε με πολλές χώρες!

     Και υποτίθεται πως στις 10 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία που θα περιλαμβάνει τα 18 Rafale και τις νέες φρεγάτες σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές!

     Κάτι δεν κολλάει σε όλο αυτό.

     Μακάρι να κάνω λάθος.

   2. Η κυβέρνηση μέσω διαρροών σε φιλικά της μέσα μιλάει για 10 δις ευρώ εξοπλιστικά άμεσα και για κλεισμένη ουσιαστικά αγορά 18 Rafale και νέες φρεγάτες και άλλα πολλά.

    Και αμέσως μετά ο Σταικούρας σε τελευταία του συνέντευξη δεν το επιβεβαιώνει και απλός λέει πως ο πρωθυπουργός του έδωσε εντολή να βρεθούν κονδύλια για εξοπλισμούς.

    Ο δε Γεραπετρίτης σε τελευταία του συνέντευξη λέει πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για Rafale και απλός συζητάμε με πολλές χώρες για την αμυντική βιομηχανία και για συνεργασίες για διπλωματία και τι ωραία και τι καλά που τα έχει κάνει όλα η κυβέρνηση!

    Πραγματικά κάτι δεν κολλάει με όλα αυτά!

    Και υποτίθεται πως σύμφωνα με τις διαρροές της κυβέρνησης στις 10 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία που θα περιλαμβάνει τα 18 Rafale και τις νέες φρεγάτες.

    Δηλαδή σε εννιά μέρες από τώρα.

    Λογικά δεν θα έπρεπε να συγκληθεί έστω και τυπικά το ΚΥΣΕΑ ώστε να επισημοποιήσει την υποτιθέμενη αγορά;

    Πραγματικά κάτι δεν κολλάει και εύχομαι πραγματικά να κάνω λάθος.

   3. Το θεμα ειναι οτι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν !!! Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε στην πορεία .

    Στην εφημερίδα διάβασα οτι τα οικονομικά αποτελέσματα ειναι λίγο καλύτερα από οτι περίμεναν στη μετά Covid υπολογισμούς .Μαζί με τα χρήματα της ΕΕ που βοηθάν τις οικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν απο τον Covid έρχεται και δένει ο συλλογισμός και δημιουργείτε χώρος για κάποια αύξηση του προϋπολογισμού του Άμυνας .
    Εν ολιγης τα εξοδα του Covid και τα παροδικά παραπάνω ελλείμματα τα καλύπτουν οι επιχορηγήσεις απο την ΕΕ γιατι θα εγγραφούν στο προϋπολογισμό ως έσοδα .Και καπως ετσι απο το υπολοιπο της Αφαίρεσης προκύπτει υπόλοιπο που θα πάει στην Αμυνα .

    Θα σου πω αυτό που διάβασα ως αιτοιλογια στην εφημερίδα επι λεξη ..

    » Το βασικό μας κριτήριο ειναι να μην ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από 10%,όμως η κριση που εχει προκαλέσει ο κορωνοιος και η ελαστικόποιηση των ορων της ΕΕ ειναι μια ευκαιρια ,αφου δεν θα υπαρξει δημοσιονομικος ελεγχος »

    1. so far επικοινωνιακά «\ταρατατζουμ
     ξέραν που ποτε και πως θα έκανε τh κίνηση ο σουλτάνος
     τι κάναν??
     προχώρησαν τις fos τουλάχιστον?
     πούντα τα m2000 με τα exoset??
     μηνύματα μονο me f16 και maverick θά στέλνουμε??
     απαράδεκτοι για δεξιό πατριωτικό κόμμα

     1. @ck
      «Για δεξιό πατριωτικό κόμμα»
      Αγαπητέ μου φίλε τι δεξιό? πολλοί βουλευτές του και μεγαλοστελεχη του στα νιάτα τους ήταν στο ΚΚΕ,κκε εσωτερικού,Ρήγα Φεραίο και αριστεροτερα !

     2. @Cp

      Δίκιο έχεις σύντροφε

      Δεν ήμουν στέλεχος στο Riga Φεραίο και για αυτό δεν έκανα καριέρα στη ΝΔ
      Έπρεπε να χα βάλει τα μέσα από τη ΚΝΕ

      χα χα χα χα χα

     3. @OSFP

      Το μόνο κακό με τα σχόλια στο DefenceReview, όπως είναι φτιαγμένο το site, είναι ότι πρακτικά «χάνονται πολύ γρήγορα με το πέρασμα του χρόνου.

      Και κανείς δεν θα θυμάται στις 13 Σεπτεμβρίου να έρθει εδώ και να σε στολίσει κανονικά για την υπονοούμενη πατάτα που έγραψες (για να μην το γράψω πιο χοντρά).

      Ούε και εμένα για αυτό μου το σχόλιο, αν τελικά βγω εγώ λάθος.

 45. Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ: Άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο
  Η ανωμαλια των ηπα, αλλοι καναν εισβολη αλλοι την πληρωσαν….και μετα μου λετε γιατι θελω και ρωσικα συστημα.

  1. Αγαπητε φιλε,οι η.π.α.,είχαν επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για την εισβολή στην Κύπρο,με αποτέλεσμα το αξιόμαχο των Τ.Ε.Δ. να καταβαράθρωθει.αργοτερα η κυβέρνηση Καραμανλή του πρωτου(του η Κύπρος κείται μακραν)είχε συναινέσει στην άρση του,μετα απο πρωτοβουλία των Η.π.α.
   Επειδή πιο πολύ από τους ξένους φταίμε εμείς.
   Με όλο το σεβασμό φίλε μου η άποψη του φίλου Q,είναι ρεαλιστικη και τεκμηριωμένη.

 46. @Spiral

  Καλησπερα.Λογικοτατη η ερωτηση σας.Αλλα ειμαστε μελος του ΝΑΤΟ και ολα μας τα συστηματα ειναι δυτικα.Το μεγαλητερο μερος τους δε ειναι Αμερικανικα καλως η κακως γιατι ποτε δεν δωσαμε την σημασια που επρεπε στους εξοπλισμους της χωρας,ποτε δεν καναμε ενα ορθολογικο προγραμμα αγορων,εκσυγχρονισμων και αντικαταστασεων με αποτελεσμα να παρακαλαμε συνεχως για μεταχειρα τα οποια τα παρουσιαζαμε σαν την φοβερη αναβαθμιση.Και ποιος εχει μεταχειρα σε τεραστιους αριθμους; Οι χαμπουργκεραδες.Οποτε δεν φταινε αυτοι.Εμεις φταιμε.

  Ακομα χειροτερα οταν σε αναλογη κατασταση καναμε το μεγαλητερο εξοπλιστικο στην ιστορια της χωρας(μετα τα Ιμια) το αποτελεσμα ηταν να διατεθουν τεραστια ποσα για να αγοραστουν πλοια,υποβρυχια,αεροσκαφη,αρματα,ελικοπτερα αλλα χωρις οπλα και FOS,να γινουν εκσυγχρονισμοι χωρις ουσια και νοημα και να παρουν κομματι απο την πιτα και οι Ρωσοι με συστηματα ξενα και χωρις καμμια δυνατοτητα πληρους αξιοποιησης.Το αποτελεσμα το ζουμε σημερα.Βεβαια πολλοι εγιναν παμπλουτοι.

  Τωρα οσον αφορα τους Γερμανους προσωπικα μετα απο την σταση τους τοσο την περιοδο της οικονομικης κρισης οσο και με την διαχρονικη στηριξη τους στην Τουρκια, θα ηθελα να μην εχουμε κανενα Γερμανικο συστημα στις Ε.Δ(πραγμα πολυ δυσκολο το ξερω αυτην την στιγμη) η τουλαχιστον να μην προχωρησουμε σε νεες προμηθειες.

  @Osfp

  Και εσυ υπομονη; Σαν τον Κουλη της Πτωσης.Και αυτος τα ιδια.Μονο υπομονη απο μηνα σε μηνα ζηταει.

  @Π.Α

  1 – Μα και εγω τα Mirage λεω οτι χρειαζονται εκσυγχρονισμο με link 16.Τα Rafale το εχουν ηδη.Οποτε γιατι να μην δωσουμε τα 5αρια και να παρουμε περισσοτερα Rafale;

  2 – Τα στοιχεια για τα «γλεντια» των Τουρκων με τα pantshir τα βλεπετε στην Λιβυη.Οπου εναντιων τους χρησιμοποιουν και δικης τους κατασκευης συστηματα.Μην μιλησουμε για το τι κανουν οι Ισραηλινοι εναντιων τους.Ενα συστημα που τελικα ουτε και ο ιδιος ο Ρωσικος στρατος δεν του εχει εμπιστοσυνη.

  3 – Στα περι Θεου,εκκλησιας και τα ρεστα.Δεν ειπα οτι δεν πιστευω.Αυτο το συμπερασμα το βγαλατε μονος σας.Αλλο ομως πιστευω και αλλο ειμαι θρησκος(η αλλιως χριστιανοταλιμπαν).Και δεν διαβαζω βιους Αγιων.Διαβαζω Ιστορια.Και δεν ζω στο παρελθον.Οποτε οι Σουλιωτες καλα εκαναν οταν εκαναν οτι εκαναν.Δεν αποτελει παραδειγμα προς μιμιση σημερα.Μαλλον παραδειγμα προς αποφυγη.Γιατι το θεμα ειναι να μην φτασουμε εκει.Και αυτα για τα Αξιον Εστι τα ακουω βερεσε οταν οι ιδιοι που τα λενε εμπλεκονται σε σκανδαλα αλα Βιστωνιδα η σε φοροδιαφυγες με χρυσα ταματα τα οποια στελνουν για λιωσιμο στην Τουρκια.

  Δεν περιμενω να με σωσει ο Θεος με προσευχες και Αξιον Εστι.Κανω οτι περναει απο το χερι μου για να μην χρειαστουν οι προσευχες και για να μην επαναληφθουν Ζαλογγα.Την Κωνσατινουπολη ΔΕΝ την εσωσε ο Θεος απο τον Μωαμεθ και απο την κατασταση στην οποια την ειχαν φερει ατομα που πιστευαν οτι θα τους σωσει ο Θεος.

  Οποτε φιλε μου.Αναμεσα στους βιους Αγιων που διαβαζετε ανοιξτε και κανα βιβλιο Ιστοριας και θα δειτε και για την διαχρονικη Ρωσικη σταση απεναντι στην Ελλαδα.Ακομα και προσφατα μαλιστα στον τομεα που τοσο σας αρεσει,οι Ρωσοι ειναι αυτοι που δεν αναγνωριζουν αλλα και υποσκαπτουν το Οικουμενικο Πατριαρχειο και τις αποφασεις του γιατι πολυ απλα θελουν να ελεγχουν αυτοι την Ορθοδοξη πιστη μεσω της Ρωσικης εκκλησιας.

  Καλως η κακως και η πιστη σημερα εχει πολιτικο-οικονομικο και διπλωματικο βαρος.Και εμεις ειμαστε με την Δυση.

  @Digenis

  FREMM ER η Belharra; Θεωρητικα παντα μιας και εισαι οπαδος των Γαλλικων πλοιων.

 47. – Επισης ο Θεος ισως μπορεσει να σας ανοιξει τα ματια(μετα απο πολλες προσευχες λογικα) και να δειτε οτι τα Rafale διαθετουν ΗΔΗ link 16 οποτε δεν χρειαζεται να «αναβαθμιστουν

  1 – Μα και εγω τα Mirage λεω οτι χρειαζονται εκσυγχρονισμο με link 16.Τα Rafale το εχουν ηδη.Οποτε γιατι να μην δωσουμε τα 5αρια και να παρουμε περισσοτερα Rafale;

  Δικα σας γραφομενα.

  2 – Τα στοιχεια για τα «γλεντια» των Τουρκων με τα pantshir τα βλεπετε στην Λιβυη.Οπου εναντιων τους χρησιμοποιουν και δικης τους κατασκευης συστηματα.Μην μιλησουμε για το τι κανουν οι Ισραηλινοι εναντιων τους.Ενα συστημα που τελικα ουτε και ο ιδιος ο Ρωσικος στρατος δεν του εχει εμπιστοσυνη.

  Παρουσιαστε τα εαν θελετε. Οσο για την Συρια απλα τους κυνηγανε οι Ισραηλινοι οι Σερβοι γιατι τα πηραν τοτε ;

  Ευχαριστω, μια ερωτηση, ενα αντιστοιχο συστημα σαν το pantshir εαν θελετε να μου υποδειξετε;

 48. Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω, καθώς συνήθως προτιμώ να διαβάζω τα σχόλια πιο ενημερωμένων σχολιαστών από το να προσπαθώ να εκφέρω άποψη για πράγματα τα οποία γνωρίζω μόνο επιδερμικά. Στο συγκεκριμένο άρθρο όμως, έχοντας διαβάσει διάφορα σχόλια τα οποία έχουν καλύψει εκτεταμένα διάφορες πτυχές του θέματος, ένιωσα την ανάγκη να πω κι εγώ τις σκέψεις μου. Κατ΄αρχάς θεωρώ ότι η συνεργασία με τη Γαλλία πρέπει να συνεχιστεί, να εμβαθύνει και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς σε θέματα αμυντικά και όχι μόνο. Για παράδειγμα πρέπει να μπει στο τραπέζι συνεργασία και σε θέματα ενεργειακά καθώς κι επενδύσεων δίνοντας παράλληλα κίνητρα και σε Γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν στη χώρα, αλλά και προωθώντας την συνεργασία Ελληνικών ΑΕΙ με αντίστοιχα Γαλλικά, ειδικά με τις GRANDE ECOLES, σε τομείς τόσο σπουδών όσο (κυρίως) κι έρευνας .
  Στα αμυντικά τώρα σκέφτομαι τα εξής:

  1. Αγορά των RAFALE όπως γράφεται, και σχεδιασμός απο την ΠΑ ώστε το 2035 αυτή να αποτελείται από ένα μείγμα RAFALE, F-16 VIPER κι F-35 , με πρόβλεψη αντικατάστασης των πρώτων απο το FCAS. Αυτό σημαίνει ότι πλέον της αγοράς των RAFALE, κι ανεξάρτητα της μελλοντικής προμήθειας JSF η Ελλάδα πρέπει ΤΩΡΑ να ζητήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα έστω και με μικρό αρχικά ποσοστό.

  2. Προμήθεια Γαλλίκών πλοίων η οποία πρέπει να προχωρήσει, αν κι είμαι επιφυλακτικός ως προς τη BELHARA λόγω υψηλού κόστους και ανεπαρκούς διαμόρφωσης. Θεωρώ ότι με έναν μικρό αριθμό FREMM/FREDA (2+2) σε συνδυασμό με GOWIND στη διαμόρφωση των Αράβων, σε βάθος 15ετίας, το ΠΝ θα είναι έτη φωτός μπροστά από το ΤΝ. Στο κάτω κάτω, δε θα πολεμήσουμε με τα ARLEIGH BURKE του 6ου Στόλου ούτε με το KIROV. Τις Τουρκικές φρεγάτες θα αντιμετωπίσουμε, κι όπως και να το κάνουμε δεν έγιναν ξαφνικά οι Τούρκοι καλύτεροι ναυπηγοί από τους Γάλλους. Πιο πολύ θα ανησυχούσα αν οι Τούρκοι αγόραζαν ΜΕΚΟ Α200 παρά για τα δικά τους πλοία. Δεν τους υποτιμώ άλλα δεν τους υπερεκτιμώ κιόλας.

  3. FOS και συντηρηση για όλα τα Γαλλικά συστήματα στις ΕΔ και αν είναι δυνατό προμήθεια συστημάτων τα οποία θα δώσουν πλεονέκτημα όπως τορπίλες, υποβρύχια για αντικατάσταση των παλίων Τ209, και συστήματα Η/Π από Γαλλία, αλλα και Ισραήλ. Οι Γάλλοι είναι πολύ δυνατοί στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ η πώληση των S 300 κι αγορά SAMP/T και PATRIOT θα ήταν εξίσου ωφέλιμη.

  Τέλος επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το ΠΝ απο τους σχολιαστές παραθετω κι ένα link το οποίο δεν σχετίζεται με το θέμα μεν, αλλα σίγουρα θα ενδιαφέρει του λάτρεις της ιστορίας του ΠΝ. https://www.youtube.com/watch?v=obAsxBh_L3s . Πρόκεται για 20 λεπτο ντοκυμαντέρ της σειράς NAVAL LEGENDS στο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ με συνεντεύξεις αλλά και γραφικές αναπαραστάσεις. Ευχαριστώ για την υπομονή όσων διάβασαν το σεντόνι, και απλά επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ειδικός, ούτε κι έχω κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις για τα αμυντικά ζητήματα. Απλά εκφράζω κάποιες σκέψεις που έχω σχηματίσει με βάση τα όσα διαβάζω σε αμυντικά sites.

 49. @Π.Α

  Η πρωτη σας αναρτηση:

  «Για τα Mirage-5 ειμαι αντιθετος να δωθουν, τι σημαινει δε μπορουμε να τα υποστηριξουμε ; με 6 Α/Α να μπει και ενα link 16 τελος για μια 15ετια τουλαχιστον περα το οτι ειναι διαφορετικο αερ/φος για τους απενατι αλλα και πιο φτηνο ανα ωρα πτησης απο ενα rafale.¨

  Η απαντηση μου στην απαντηση σας:

  «Επισης ο Θεος ισως μπορεσει να σας ανοιξει τα ματια(μετα απο πολλες προσευχες λογικα) και να δειτε οτι τα Rafale διαθετουν ΗΔΗ link 16 οποτε δεν χρειαζεται να «αναβαθμιστουν»»

  Στα απλα Ελληνικα λοιπον η απαντηση μου λεει οτι τα Rafale «δεν χρειαζεται να «αναβαθμιστουν»» οπως η αναβαθμιση που προτεινετε για τα Mirage-5.Απλα Ελληνικα.Εγινα κατανοητος;Ολοι το καταλαβαν εκτος απο εσας.Κατι λεει αυτο.

  Για τα pantsir γκουγκλαρετε να δειτε τα βιντεο των Ισραηλινων και τις φωτογραφιες των Τουρκων. Για το αντιστοιχο συστημα επισης το γκουγκλ θα φανει χρησιμο.Εκτος αν λεγοντας «ενα αντιστοιχο συστημα σαν το pantsir» να εννοειτε καποιο συστημα αναλογης «επιτυχιας» οπως το pantsir.Συμφωνω οτι δεν θα βρειτε πολλα και εγω θα πρεπει να το ψαξω.

  Επισης δεν παρουσιαζω στοιχεια τα οποια εχουν επανειλημμενα δημοσιοποιηθει.Μπορειτε να κανετε αυτην την δουλεια μονος σας.Σας γραφω ομως τι και που να κοιταξετε.

  Παρολλα αυτα οριστε μερικα:

  -https://www.strategypage.com/htmw/htwin/articles/20200626.aspx
  -https://defence-blog.com/news/army/russia-looking-for-replacement-for-troubled-pantsir-air-defense-system.html
  -https://www.realcleardefense.com/articles/2020/06/19/libya_a_catastrophe_for_russias_pantsir_s1_air_defense_system_115394.html

  Αληθεια εσεις εχετε καποιο στοιχειο που να δειχνει οτι το pantsir λειτουργει σωστα; Γιατι αν λειτουργουσε οι Ρωσοι θα το ειχαν διαφημισει παντου μεσω των βιντεο που θα ανεβαζαν.Τετοια στοιχεια αγνοουνται.Και παρουσιασαν και «αναβαθμισμενη» εκδοση πραγμα που λεει πολλα.

  Ελπιζω το reading comprehension να ελαβε τελος.Το νημα αλλωστε ειναι για σοβαροτερα θεματα.

  1. To pantshir προφανως λειτουργει σωστα αλλα δεν ειναι αρκετο για τα σημερινα δεδομενα, στο πρωτο λινκ που παρεθεσες υπαρχει αναβαθμιση σε S1Μ, και σιγουρα δεν ειναι για πεδιαδες τουλαχιστον το S1, κατα δευτερων εαν δε μπορει να αξιολογηθει μια κατασταση το που μπορεις να το εχεις αυτο ειναι προβλημα των ρωσων ή του εκαστοτε χρηστη. Για τα νησια με IR βαφη με ερπηστρια θα αποδωσει γι αυτο που εχει δημιουργηθει αλλο το να ειναι σε περιβαλλον που να υπαρχει μονο πεδιαδα και αλλο το να περικλειεται απο βουνα, λοφους, λοφισκους, φυσικα εμποδια.
   Αλλο παραδειγμα ειναι η χρησιμοποιηση ενος Α/Τ σε τζιπ, μπορει να βγαλει εκτος ενα τεθωρακισμενο, εαν ομως το φερεις φατσα καρτα με το τεθωρακισμενο νομιζω το αποτελεσμα το καταλαβαινουμε. Καλη σας μερα.

   1. Θα πρεπει οπωσδηποτε να προβλεφθει και ενα κονδυλι για την αντιπυραυλικη θωρακιση των κρισιμων στρατιωτικων εγκαταστασεων(συμπεριλαμβανομενων των αεροδρομιων και των ναυσταθμων)γιατι καλα τα αεροσκαφη και οι φρεγατες αλλα αυτα θα πρεπει να ειναι καλα προστατευμενα και στις βασεις τους..επισης ο αριθμος των ραφαλ δεν θα πρεπει να ειναι μικροτερος απο μια μοιρα(20 αεροσκαφη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *