Το κρεσέντο της επιθετικής και προκλητικής ρητορικής συνεχίζεται από την Άγκυρα και είναι το μόνο που της έχει απομείνει και που κανείς στο κάτω κάτω της γραφής, δεν θα δώσει και σημασία καθώς η απομόνωση της από το τόξο σταθερότητας της περιοχής δεν ήταν στόχος των χωρών αυτής της νέας συμμαχίας, αλλά έμπρακτη συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής της Τουρκίας σημειώνουν ανώτατοι αξιωματικοί.

Παρά τις ρητορικές προκλήσεις όμως τα «γεράκια» της Τουρκίας πιθανό να θελήσουν να κινηθούν και πάλι στο Αιγαίο, εκεί που γνωρίζουν καλύτερα τη «γεωγραφία» των διαχρονικών προκλήσεων, αλλά έχουν γευτεί για τα καλά είτε τα Ελληνικά φτερά είτε τα θαλάσσια τείχη των Πολεμικών πλοίων.

Έχουν γνώση οι φύλακες λένε στελέχη κι από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θέλοντας τόσο λακωνικά να στείλουν το δικό τους, τόσο απλό μήνυμα ειδικά αυτό το διάστημα που ένα μεγάλο τμήμα από εξειδικευμένα στελέχη βρίσκονται «αόρατα» και παντού τόσο στο ανατολικό Αιγαίο όσο και την Θράκη.

Μπορεί ο λόγος να είναι μια μεγάλη άσκηση αλλά η συλλογή πληροφοριών είναι ένα από τα πολύτιμα κεκτημένα που διαθέτουν ένας προς έναν οι επίλεκτοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα εφόσον θελήσει να προκαλέσει και πάλι θα έχει ως σκοπό να μαζέψει προς τα πίσω Ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου. Όμως όπως λένε χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένες πηγές, τα μάτια και τα’ αυτιά είναι ανοιχτά διότι ο απρόβλεπτος και απομονωμένος Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να γίνει πολύ προβλέψιμος και αντιμετωπίσιμος.

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από το Αιγαίο στην Μεσόγειο είχε φυσικά την αφορμή: είναι οι γεωτρήσεις, ο υποθαλάσσιος θησαυρός, όμως η Άγκυρα δεν πίστευε πως η Αθήνα θα «πατήσει πόδι» και θα είναι πλέον μόνιμος κάτοικος της περιοχής και μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε πιστέψει πως η εξωτερική πολιτική και οι αμυντικές συνεργασίες θ’ αποδώσουν τόσους καρπούς.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών καθώς αξιωματούχοι της χώρας μας θα βρεθούν τετ α τετ με τους Αμερικανούς ομολόγους τους ώστε να επανακαθορίσουν το πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας αλλά και εξωτερικής πολιτικής.

Φυσικά στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να υπάρξει ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας που θα τεθεί προς συζήτηση. Ίσως αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος εκνευρισμού της Τουρκίας η οποία προφανώς κι έχει ενημερωθεί για τις επικείμενες συναντήσεις και συζητήσεις της Ελλάδας και της Αμερικής.

Η Αμερικανική πλευρά έχει δείξει με κάθε τρόπο πως εμπιστεύεται απόλυτα την Ελλάδα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου με την χώρα μας να έχει προχωρήσει σε πολλές κοινές ασκήσεις με την Αμερική, πράγμα που και οι δυο χώρες -όπως όλα δείχνουν- σκοπεύουν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όλα αυτά τα νέα δεδομένα θα φανούν το πολύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL