Δεσπόζουσα θέση στα πλαίσια της έκθεσης DEFEA 2025 είχε η νέα ολοκληρωμένη λύση του οικοσυστήματος διασυνδεδεμένων συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας A.R.M.E.D. (Augmented Reality Modular Ecosystem of Devices) που παρουσίασε η ΤΗΕΟΝ, σε σύμπραξη με τη SCYTALYS, ως πρότασή της για τον “Στρατιώτη του Μέλλοντος”. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που αναβαθμίζει ριζικά τις δυνατότητες του σύγχρονου μαχητή, επιτυγχάνοντας αύξηση της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, της αποτελεσματικότητας και της επιβιωσιμότητάς του. Η πρόταση των ελληνικών εταιρειών ΤΗΕΟΝ και SCYTALYS έχει ήδη παρουσιαστεί στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος αναβάθμισης των υλικών του σύγχρονου μαχητή που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του DefenceReview.gr το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής», κόστους 204 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο την αναβάθμιση του εξοπλισμού που φέρει ο μαχητής προκειμένου να ανταποκριθεί στο σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης. Η αρχιτεκτονική της αναβάθμισης στηρίζεται σε πέντε επίπεδα, την επιβίωση, την επικοινωνία, την επίγνωση, την ευελιξία και την ισχύ πυρός. Ακριβώς σε αυτά τα επίπεδα εδράζεται και η πρόταση των ελληνικών εταιρειών ΤΗΕΟΝ και SCYTALYS.
Όπως άλλωστε επισήμανε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας κατά τη πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος αναβάθμισης του «Σύγχρονου Μαχητή», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός» της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών. Είναι χρηματοδοτημένο με 204 εκατ. ευρώ. Θα αρχίσει να εξελίσσεται αμέσως. Θα παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για το σύνολο του Ελληνικού Στρατού, που συμπίπτει με το 2030. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ και σε κάτι άλλο που δεν είναι πολύ σύνηθες μέχρι σήμερα στην Πατρίδα μας. Το οικονομικό αποτύπωμα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να παράξει περίπου το 90%, ίσως και παραπάνω, απ’ ό,τι είδατε στην παρουσίαση προηγουμένως».


Το A.R.M.E.D. οικοσύστημα περιλαμβάνει:
1. Το ενοποιημένο fused δίκυαλο σύστημα νυχτερινής όρασης “ORION” της THEON, το οποίο παρέχει ταυτόχρονα, εικόνα από λυχνίες ενίσχυσης φωτός και θερμικής απεικόνισης συγχωνευμένες σε μία ολοκληρωμένη συσκευή δίνοντας έτσι στον σύγχρονο μαχητή καλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης ακόμη και υπό δυσμενείς συνθήκες φωτισμού, ενώ παράλληλα μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες επαυξημένης πραγματικότητας απευθείας στο οπτικό πεδίο του χρήστη.
2. Ως εναλλακτική λύση στο ORION και ακολουθώντας μια σπονδυλωτή προσέγγιση που επιτρέπει την αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού νυχτερινής όρασης, η THEON παρουσιάζει το θερμικό προσάρτημα (Clip- on) “IRIS-C”, που μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα συστήματα νυχτερινής όρασης της THEON, όπως τα MIKRON, NYX ή ARGUS, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα νυχτερινής όρασης της αγοράς. Παρόμοια με το ORION, το IRIS παρέχει συγχωνευμένες εικόνες ενίσχυσης φωτός και θερμικής απεικόνισης και επιπλέον, μπορεί να εμφανίζει στον χρήστη κρίσιμα δεδομένα επαυξημένης πραγματικότητας, όπως διαφοροποίηση μεταξύ φίλιων ή εχθρικών δυνάμεων καθώς και αναγνώριση ή σήμανση στόχων ενδιαφέροντος.
Στον τομέα των επικοινωνιών, εξασφαλίζεται η γρήγορη και ασφαλής επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης ενώ αναφορικά με την αντίληψη στο πεδίο, η νέα στολή παρέχει δυνατότητες επίγνωσης της τακτικής κατάστασης επιτρέποντας προσδιορισμό γεγονότων και δεδομένων και ταχύτητα στην απόφαση ενεργειών. Επιπλέον, αναφορικά με την ευελιξία, ο εξοπλισμός είναι ελαφρύτερος με σύγχρονα υλικά, προσφέροντας ταχύτητα, εργονομία και καλύτερη κατανομή βάρους.



3. Για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η THEON προσφέρει την υπερσύγχρονη οθόνη κεφαλής “THEA”, η οποία εμφανίζει τα ίδια δεδομένα τακτικής επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και βίντεο που προέρχεται, για παράδειγμα, από οποιονδήποτε από τους άλλους διαθέσιμους ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες.
4. Όλα τα παραπάνω συστήματα συνδέονται με την Έξυπνη Μπαταριοθήκη (Smart Battery Pack – SBP) της THEON ή, εναλλακτικά, με την Έξυπνη Πύλη Διασύνδεσης (Smart Gateway) της, οι οποίες είναι μονάδες ισχύος/επεξεργασίας μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διασύνδεση με το χρησιμοποιούμενο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (BMS).
Το οικοσύστημα A.R.M.E.D. μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (BMS). Κατά τη διάρκεια της IDEX, το οικοσύστημα A.R.M.E.D. παρουσιάστηκε διασυνδεδεμένο με το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (BMS) MIMS Ranger της SCYTALYS και την οθόνη μάχης Combat Tablet της SCYTALYS, η οποία έχει το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και προσαρμόζεται στο φορέα προστασίας του χρήστη στο επίπεδο του θώρακα. Μέσω αυτής της έξυπνης οθόνης, ο μαχητής μπορεί να χειρίζεται το BMS και να επιλέγει τον τύπο των δεδομένων που εμφανίζονται σε όλα τα συστήματα της οικογένειας A.R.M.E.D.
Η επιτυχία του νέου οικοσυστήματος διασυνδεδεμένων συσκευών A.R.M.E.D. επιβεβαιώθηκε με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΤΗΕΟΝ για νέες παραγγελίες συνολικού ύψους €53 εκατ., με το κύριο μέρος αυτών των νέων παραγγελιών να προέρχεται από το Γερμανικό Στρατό στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη προγράμματός του για τον “Στρατιώτη του Μέλλοντος” (IdZ). Οι παραγγελίες αυτές αφορούσαν το νέο σύστημα οθόνης κεφαλής Heads-Up Display «THEA» της THEON και την έξυπνη πύλη διασύνδεσης Smart Gateway, που και τα δύο ανήκουν στην άνωθεν σειρά συστημάτων A.R.M.E.D., αποδεικνύοντας τη σημαντική εμπορική αποδοχή του νέου οικοσυστήματος και υπογραμμίζοντας τη δυναμική του για σημαντικές νέες πωλήσεις σε αυτόν τον τομέα.